Portrettintervju Vilde Coward - Alumni
- Om NTNU Alumni
-
Alumniportrett
- Rune Sørås
- Endre Jo Reite
- Joachim Kjesbu
- Inger Anne Tøndel
- Marius Herberg
- Ana Capetillo
- Mari Liavaag Holm
- Reid-Are Pedersen
- Aud Charlotte Ullestad
- Timothy Afful-Koomson
- Stine Sem Kristoffersen
- Eva Gullvåg Wermuth
- Linda L. Aase
- Lasse Gråberg
- Christer Aannestad
- Vilde Coward
- Celine Sandberg
- Magnus Arveng
- Bjørn Simonsen
- Mariam Kaynia
- Jan-Ole Hesselberg
- Haibo Chen
- Amritha Ballal
- Eivind Fjeldstad
- Anna Sara Fjeld
- Biraj Singh Thapa
- Guri Melby
- Hans Erik Eidem
- Silje Strøm Solberg
- Malin Friman
- Øyvind Storesund Hetland
- Yngvild Egenes
- Fredrik Mordal Hessen
- Ane Ryttervoll Kvamshagen
- Kristine Mjelde Solevåg
- Ingrid Sørum Melaaen
- Monica Havskjold
- Remi Eriksen
- Bjørn Haugstad
- Kristina Brend
- Hilde Tonne
- Sonia Ahmadi
- Kontakt
- Bibliotektjenester
- Personvern (GDPR)
- FAQ - Alumni
Viktigheten av å kunne lukke verden ute
Viktigheten av å kunne lukke verden ute
Vilde Coward begynte å engasjere seg i studentpolitikk etter at hun mistet venner i terrorangrepet på Utøya. Hennes tips til deg som vil lykkes i arbeidslivet er: Nok søvn.
Stilling: Daglig leder kommunikasjonsbyrået Sannum & Bergestuen
Utdanning: BA Sosialantropologi, BA Statsvitenskap og MSc Samfunnsteknologi
Bli medlem i NTNU Alumni du også
1. april i år ble Vilde Coward daglig leder ved kommunikasjonsbyrået Sannum & Bergestuen. Hun gikk fra stillingen som politisk rådgiver i NHO, der hun jobbet med næringsliv, industri og det grønne skiftet.
– Vi er et nytt kommunikasjonsbyrå som skiller oss litt ut, blant annet fordi vi har åpne kundelister og fordi våre ansatte deltar i samfunnsdebatten. Det er utrolig spennende å jobbe med så dyktige ansatte og sammen hjelpe bedrifter og samfunnsinstitusjoner som skal løfte Norge inn i framtida, sier Coward.
Hun har tidligere jobbet ved Det kongelige hoff, i Kirkens Bymisjon og som leder av Velferdstinget. Coward har det med å få til det meste – bare hun får nok søvn og ikke multitasker for mye.
Lite på lesesalen
Coward kom til Trondheim i 2008 like etter videregående. Hun har studert både sosialantropologi, statsvitenskap, og samfunnsteknologi.
– Hvordan var du som student?
– Jeg var nok en type student som ikke brukte så fryktelig mye tid på lesesalen. Jeg gjorde mye annet på siden, og måtte jobbe effektivt når jeg først studerte.
Den røde tråden i utdanningen, og det viktigste hun har tatt med seg fra NTNU, er den brede kunnskapen om hvordan mennesket fungerer sammen og bygger et samfunn.
Ble fort glad i Trondheim
Coward kommer fra Oslo hvor hun bor i dag, men ble fort glad i Trondheim. Der endte hun opp med å bo i ti år. Hun satte pris på at byen både har natur, kultur, idrett, et yrende bedriftsliv, og utrolig mange muligheter for studenter.
– Studentersamfundet er jo en helt egen verden i seg selv. Det er en av Norges største kulturscener, og er drevet av folk på fritiden som egentlig studerer fulltid. Det er nesten et mirakel at det fungerer så godt, sier Coward, som har hatt flere verv ved Samfundet.
Rådet hun vil gi til andre studenter, som broren som nå studerer i Trondheim, er å favne de gode mulighetene som studentlivet gir, og bruke tid på alt det som skjer utenfor lesesalen. Så har hun et minitips; dra på konsert på Knaus.
Utøya kastet henne inn i studentpolitikk
Høsten 2011 stoppet det litt opp for Coward. Det var høsten etter at hun hadde mistet flere gode venner i terrorangrepet på Utøya.
– Jeg skulle starte på statsvitenskap, men slet og klarte ikke å gjennomføre det jeg skulle. En av sakene som var oppe til diskusjon i Stortinget da, var innføring av en ordning for deltidssykmelding for studenter. Det var et viktig momentum for meg å gjøre det jeg kunne for de som hadde det verre enn meg, og jeg kjente meg samtidig veldig igjen. Og vips så var jeg studentleder og jobbet med utdanningspolitikk på heltid.
Ordningen kom på plass. Coward ser på det som et godt eksempel på hvor mye en kan få til ved å engasjere seg. Studenter er den gruppen i samfunnet som sliter mest psykisk og kjenner seg mest ensomme. Slike ordninger er helt nødvendige for at flere skal klare å fullføre.
Coward ble såpass engasjert i studentpolitikk at hun fra 2012-2014 satt som studentleder i Velferdstinget i Trondheim, og har siden også sittet i bystyret for Arbeiderpartiet (Ap) i Trondheim.
Å lykkes er oppskrytt
– Hva tror du skal til for å lykkes i arbeidslivet?
– Jeg er ikke så opptatt av at man skal lykkes hele tiden, jeg tror det er ganske oppskrytt. Man skal først og fremst ha det gøy, lære nye ting og ha noen visjoner for hva en vil oppnå. Da trengs det pågangsmot nok til å tørre å feile og å klare å skille mellom jobb og privatliv. Jeg tror en viktig nøkkel for å få til alt det er å sove nok, så enkelt og så komplisert som det.
Samtidig som viktigheten av søvn stadig undervurderes – dagens samfunn er ikke lagt opp til at vi skal få nok søvn – krever samfunnets stadige forstyrrelser at vi restituerer langt mer enn før.
NTNU bør bli bedre på formidling
Interessen for søvn og hvordan hjernen fungerer ble vekket hos Coward under pandemien og hjemmekontortilværelsen. Hun lærte seg verdien av mindre multitasking.
– I dag forsøker vi å gjøre alt for mye samtidig, det er utmattende for både hjerne og kropp. Jeg er blitt opptatt av å gjøre ting saktere, og til å fokusere på én ting om gangen. Jeg øver meg masse på å lukke verden ute når jeg holder på med en oppgave.
Coward synes det er paradoksalt hvor lite kunnskapen om hvordan hjernen fungerer vektlegges i samfunnet, og har et lite spark til kunnskapsinstitusjoner som NTNU:
– Jeg syns det egentlig er ganske latterlig at vi vanlige folk ikke vet mer om hvordan kroppen og hjernen vår fungerer. Selv brukte jeg masse tid på å finne forståelig informasjon om det. Jeg tenker at en institusjon som NTNU som bruker mye tid på forskning, også må klare å veie det opp i formidling. Formidlingskompetansen til institusjoner som NTNU blir bare viktigere og viktigere i det kaotiske informasjonssamfunnet vi lever i.
Tekst: Lisbet Jære, frilansjournalist
8 litt på siden
8 litt på siden
Hva jeg skulle bli da jeg var 10 år
– Brannmann. Men det er jo aldri for sent for det.
Din største studenttabbe
– Det tok meg faktisk tre forsøk for å fullføre eksamen i Ex Phil. Det var først den tredje gangen jeg klarte å stå opp tidlig nok til å rekke eksamen.
Hvilket talent skulle du ønske du hadde?
– Muligheten til å stoppe tiden.
Hvilke 3 egenskaper setter du mest pris på hos andre?
– Ydmykhet, galgenhumor, og evnen til å heie andre fram.
Dette gjør meg glad
– Å se solnedgangen fra bymarka i Oslo eller Trondheim. Og karaoke. Karaoke er jo livet.
Jeg er redd for
– Å slutte å hige etter å lære meg nye ting.
Favorittreisemål
– India hvor jeg studerte et halvt år. Pondicherry ligger mitt hjerte nærmest.
Et eller flere legendariske boktips:
– En for hodet: Uro av Finn Skårderud
– En for samfunnet: On Tyranny – Twenty Lessons from the Twentieth Century av Timothy Snyder
– En for sjela: 1Q84 av Haruki Murakami
Boks om NTNU Alumni NB! Krysspublisert
NTNU alumni er et internasjonalt nettverk med mer enn 45.000 medlemmer i over 100 land. Hold kontakten med oss - og finn de kontaktene du trenger.