Portrettintervju Lasse Gråberg - Alumni
- Om NTNU Alumni
-
Alumniportrett
- Rune Sørås
- Endre Jo Reite
- Joachim Kjesbu
- Inger Anne Tøndel
- Marius Herberg
- Ana Capetillo
- Mari Liavaag Holm
- Reid-Are Pedersen
- Aud Charlotte Ullestad
- Timothy Afful-Koomson
- Stine Sem Kristoffersen
- Eva Gullvåg Wermuth
- Linda L. Aase
- Lasse Gråberg
- Christer Aannestad
- Vilde Coward
- Celine Sandberg
- Magnus Arveng
- Bjørn Simonsen
- Mariam Kaynia
- Jan-Ole Hesselberg
- Haibo Chen
- Amritha Ballal
- Eivind Fjeldstad
- Anna Sara Fjeld
- Biraj Singh Thapa
- Guri Melby
- Hans Erik Eidem
- Silje Strøm Solberg
- Malin Friman
- Øyvind Storesund Hetland
- Yngvild Egenes
- Fredrik Mordal Hessen
- Ane Ryttervoll Kvamshagen
- Kristine Mjelde Solevåg
- Ingrid Sørum Melaaen
- Monica Havskjold
- Remi Eriksen
- Bjørn Haugstad
- Kristina Brend
- Hilde Tonne
- Sonia Ahmadi
- Kontakt
- Bibliotektjenester
- Personvern (GDPR)
- FAQ - Alumni
- Gleden av å fylle på med mer utdanning
- Gleden av å fylle på med mer utdanning
Utdanning – jobb – utdanning – jobb - og så kanskje enda litt mer utdanning, er en oppskrift for læring Lasse Gråberg har fulgt i mange år.
Stilling: IT-sjef hos Kripos
Utdanning:
- Master i Technology Management (MTM) ved NTNU og Massachusetts Institute of Technology (2018-2019)
- Strategisk ledelse ved Forsvarets Høgskole (2010-2013)
- Executive Master of Management (2002-2008)
- Bachelor ved Ingeniørhøgskolen (1997-2000)
- Krigsskolen (1992-1994)
- Befalsskolen (1990-1991)
Utdanning – jobb – utdanning – jobb - og så kanskje enda litt mer utdanning, er en oppskrift for læring Lasse Gråberg har fulgt i mange år. Nå er han IT-sjef i Kripos.
Sist gang Lasse Gråberg gjorde alvor av at han hadde lyst på mer faglig påfyll, var i 2018. Da tok han en erfaringsbasert master i Technology Management (MTM) ved NTNU. Den inkluderte også et semester ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston.
— Jeg tror den modellen det norske systemet legger opp til, at en skal ta bachelor og master i et jafs, og så jobbe, nødvendigvis ikke er den beste. Etter hvert som en jobber og får mer erfaring, skjønner en også hvilken retning en har lyst til å gå og hvilken kunnskap en har behov for å tilegne seg, sier Gråberg.
Mange års erfaring fra Forsvaret
Smaken på det å veksle mellom utdanning og arbeidserfaring har han fått etter flere år i Forsvaret. Etter både Befals- og Krigsskolen er det krav om pliktår i tjenesten før en eventuelt kan gå gradene videre.
— Nå når barna mine snart skal begynne på universitetsutdanning kommer jeg til å anbefale dem å få seg jobberfaring etter bachelorgraden i stedet for å starte på master med en gang. Jeg tror mange stresser med å bli ferdig med en mastergrad uten å egentlig helt vite hva de vil.
Halvåret ved MIT er det Gråberg vil trekke fra som den mest givende han har tatt med seg fra NTNU. Tidligere har han kombinert utdanning med de å være i full jobb, men denne gangen var han så heldig at han kunne ta seg fri, og konsentrere seg 100 prosent om studiene.
— Det var en utrolig fin opplevelse å være i Boston; det kjentes som å være i sentrum for der det skjer. Det foregikk alltid noe spennende, som for eksempel teknologiseminarer i helgene med noen av verdens beste foredragsholdere.
Råd: Forbered deg til forelesningen
Fra undervisningen på MIT tok han med seg en nyttig erfaring som han vil gi som råd til dagens studenter: nemlig det å forberede seg godt til timene, og sette seg inn i forelesningen på forhånd.
— Det var forventet at en skulle vært godt forberedt til forelesningene og kunne svare på spørsmål der og da. Når en er forberedt på denne måten sitter kunnskapen mye bedre enn om en er en passiv tilhører. Dette var gjennomgående på alle kursene jeg tok ved både MIT og Harvard. Der er amerikanerne forbilledlig gode!
Jobbet ved NATOS hovedkvarter
Gråberg har vært 25 år i Forsvaret, både som sivil og militær. Han har også jobbet flere perioder i utlandet. På midten av 90-tallet var han utstasjonert i Bosnia for NATO. I etterkant tok han ingeniørskolen i Trondheim, og jobbet som programvare-ingeniør ved NATOs Europeiske militære hovedkvarter i Belgia mellom 2004 og 2008.
- Hva vil du trekke fram som det mest spennende du har jobbet med?
— Det å være IT-leder i Finansdepartementet under pandemien, var veldig spennende. Vi måtte snu oss raskt rundt og finne sikre samhandlingsløsninger for å kunne jobbe effektivt fra hjemmekontor. I tillegg skulle jo også flere hundre milliarder deles ut i støtteordninger.
En annen erfaring han vil trekke fram er fra da han jobbet for NATO. I 2007 var han prosjektleder for IT-infrastruktur for en amerikansk base som NATO skulle ta over i Sør-Afghanistan.
Erfaring skaper en god leder
I de siste 15 årene har han hatt lederjobber. Han er av den oppfatning at de færreste kan utdanne seg til å bli gode ledere.
— Still deg spørsmålet: «Hvordan virker jeg på andre»? Det å være leder er å finne en balanse mellom det å gi fleksibilitet og frihet og samtidig gi retning og ta beslutninger. For meg har det å ha utviklet gode lederegenskaper vært det samme som å bli tryggere på meg selv og få mer selvinnsikt. Vis oppriktig interesse, vær tilgjengelig og vær en god sparringspartner for de du skal lede, råder han.
- Har du en oppskrift på hvordan en kan oppnå suksess?
— Først må en definere suksess; hva er det? Jeg tenker det handler om å være tro mot seg selv. Det er også det rådet jeg gir til barna mine. For meg dreier det seg i tillegg om å ha en jobb som gir mening der en kan gjøre en viktig jobb for fellesskapet.
Lagrer de kriminelles data
Etterforskningen av kriminelle nettverk fører til enorme datamengder. En viktig jobb for Gråberg, som siden i fjor har vært IT-sjef i Kripos, er å sørge for at de lagres på en forsvarlig måte.
- Hva er det mest spennende ved jobben din?
— Å jobbe i Kripos handler om å jobbe med kriminalitetsbekjempelse, både forebyggende og reaktivt. Kriminaliteten har forflyttet seg fra det fysiske rom til cyberdomenet. Det er nok av utfordringer å ta tak i slik at denne jobben blir aldri kjedelig. Jeg jobber med mange spennende miljøer med spisskompetanse på teknologi, og lærer noe nytt hver dag.
Les mer om Master of Technology Management (MTM)
8 litt på siden
8 litt på siden
Skulle bli da jeg var 10 år
— Jeg ville først og fremst være barn og ikke tenke på voksenlivet. Men jeg tok skolen seriøst, selv blokkfløytespilling.
Din største studenttabbe
— Den gangen jeg klagde fordi jeg fikk B på en eksamen jeg mente jeg skulle hatt A på. Men så fikk jeg D.
Hvilket talent skulle du ønske du hadde?
— Super hukommelse for å huske alt jeg har lært fra studiene.
Hvilke 3 egenskaper setter du mest pris på hos andre?
— Uselviskhet, evnen til å stille spørsmål, å se verdien i andre.
Dette gjør meg glad
— Når jeg ser mine tre barn mestre livets utfordringer er det en lykke.
Jeg er redd for
— Jeg er redd for at barna skal føle jeg ikke prioriterer dem nok
Favorittreisemål
— Skiferie på randonee i Henningsvær i Lofoten. Gikk Artic Haute Route med noen kompiser i fjor – det var en fantastisk opplevelse.
Et eller flere legendariske boktips
— Jeg liker bøker som har mystikk rundt religiøse symboler, som bøkene til Tom Egeland og Dan Brown, samt biografier. Akkurat nå leser jeg en bok skrevet av en kulling fra befalsskolen, «En nasjon i sjakk».
Tekst: Lisbet Jære, frilansjournalist