Portrettintervju Bjørn Simonsen - Alumni
- Om NTNU Alumni
-
Alumniportrett
- Rune Sørås
- Endre Jo Reite
- Joachim Kjesbu
- Inger Anne Tøndel
- Marius Herberg
- Ana Capetillo
- Mari Liavaag Holm
- Reid-Are Pedersen
- Aud Charlotte Ullestad
- Timothy Afful-Koomson
- Stine Sem Kristoffersen
- Eva Gullvåg Wermuth
- Linda L. Aase
- Lasse Gråberg
- Christer Aannestad
- Vilde Coward
- Celine Sandberg
- Magnus Arveng
- Bjørn Simonsen
- Mariam Kaynia
- Jan-Ole Hesselberg
- Haibo Chen
- Amritha Ballal
- Eivind Fjeldstad
- Anna Sara Fjeld
- Biraj Singh Thapa
- Guri Melby
- Hans Erik Eidem
- Silje Strøm Solberg
- Malin Friman
- Øyvind Storesund Hetland
- Yngvild Egenes
- Fredrik Mordal Hessen
- Ane Ryttervoll Kvamshagen
- Kristine Mjelde Solevåg
- Ingrid Sørum Melaaen
- Monica Havskjold
- Remi Eriksen
- Bjørn Haugstad
- Kristina Brend
- Hilde Tonne
- Sonia Ahmadi
- Kontakt
- Bibliotektjenester
- Personvern (GDPR)
- FAQ - Alumni
Bjørn Simonsen
Bjørn Simonsen
Stilling: Adm. dir. i investeringsselskapet Saga Pure
Utdanning: Energi- og prosessteknikk med fordypning i miljø
Ble smittet av idealister på studiet
Bjørn Simonsen, som har bakgrunn fra Energi og miljø, har tro på at Norge har mye å vinne på å satse på hydrogen for å nå målet om å bli et lavutslippssamfunn.
I desember startet Bjørn Simonsen som administrerende direktør i investeringsselskapet Saga Pure. Før det var han direktør for investorkontakt og kommunikasjon i selskapet Nel Hydrogen.
- Det er nok ikke så mye igjen av ingeniøren i meg. Jobben i Nel har blant annet gått ut på å utvikle selskapet strategisk i en tidlig fase, og fortelle om teknologi på en forståelig måte for investorer, journalister og politikere. Men det hjelper nok litt at jeg er ingeniør da når jeg skal formidle dette som kan virke komplisert, sier Simonsen, og smiler fra skjermen på hjemmekontoret.
De som vil redde verden
Simonsen begynte på sivilingeniørstudiet i energi og miljø i 2002. Mange synes å tro at energi og miljø er et slags «snillere ingeniørfag» der en kan slippe unna de mest kompliserte regnestykkene, så her må Simonsen få avlive en myte.
- Mange tror det er færre av de tunge ingeniørfagene enn det egentlig er, så det hender nye studenter får seg en overraskelse. Det er vel noe i det at det er en studieretning for de som skal redde verden, men man lærer fort at verden ikke reddes av idealisme alene.
- Hva motiverer deg i arbeidet ditt?
- Det å kunne gjøre noe positivt for miljøet og naturen er hovedmotivasjonen min. Jeg har alltid nært forhold til naturen og var medlem av både Blekkulf og speideren i oppveksten, og tilbrakte mye tid utendørs. Da er det ekstra motiverende å jobbe med noe som fører til at vi fortsatt kan ha vill natur i fremtiden, snø om vinteren, osv.
God kontakt med medstudenter
Han har fortsatt kontakt med mange medstudenter fra kullet, og det er fast tradisjon at de har et årlig julebord hvor folk flyr inn fra flere kanter av Norge for å møtes. Bortsett fra i 2020 da, men da blir det nok et ekstra bra julebord i 2021 tror han.
- Hva er det mest verdifulle du har hatt bruk for av det du lærte ved NTNU?
- Her er det mye en kan trekke fram; selvfølgelig var det faglige viktig. I Energi og miljø var det også en del idealister og generelt sett masse optimister – og for min egen del var det å være med i linjeforeningen, studentteater og turgruppa også veldig verdifullt og sosialt.
Prosjektoppgaven ble en døråpner
Tredje året begynte han på spesialisering i energi- og prosessteknikk. Grunnen til det var at han ville jobbe med hydrogen, som han endte opp med å skrive hovedoppgave om.
- Hvordan var din vei inn i jobben i dag?
- Jeg skrev hovedoppgave om hydrogen i samarbeid med Institutt for Energiteknikk (IFE), og fikk første jobben der. Den prosjektoppgaven skulle bli veldig viktig, det er utrolig bra at en kan jobbe med en relevant oppgave for næringsliv og forskning mens en studerer. Dette kan ha mye å si for karrieren senere.
I tillegg til batterilading er hydrogen er det eneste nullutslippsdrivstoffet. Ren vanndamp er det eneste utslippet. Simonsen snakker seg gjerne varm om fordelene med hydrogen, og forteller entusiastisk at i år er det første gang en norsk statsminister har snakket om det.
E24 skriver om hydrogenfest på Oslo børs, og nevner Saga Pure der Simonsen er nyansatt direktør som et av de selskapene som er i vinden.
Ingen A-student – men har blitt direktør
Simonsen beskriver seg selv som «ikke akkurat en A-student» med karakterer som lå sånn midt på treet. Med tanke på karrieren var det helt klart masteroppgaven og spesialiseringen som var viktigst, og en visshet om at drømmejobben finnes i krysningspunktet av hva man kan med hvem man er.
Etter å ha jobbet med hydrogen i 12 år fra et forsknings-, organisasjons- og forretnings-perspektiv, har han nå gått over til et investorperspektiv.
- Motivasjonen min nå er akkurat den samme, selv om det jeg gjør har endret seg. Nå får jeg bidra til at selskapene som utvikler de virkelig gode miljøteknologiløsningene kan få den kapitalen de trenger. Og siden selskapet jeg jobber i nå er børsnotert, er et artig aspekt med det at hvem som helst der ute kan være med å bidra til at de teknologiløsningene vi satser på, lykkes.
Boks om NTNU Alumni NB! Krysspublisert
NTNU alumni er et internasjonalt nettverk med mer enn 45.000 medlemmer i over 100 land. Hold kontakten med oss - og finn de kontaktene du trenger.