Portrettintervju Celine Sandberg - Alumni
- Om NTNU Alumni
-
Alumniportrett
- Rune Sørås
- Endre Jo Reite
- Joachim Kjesbu
- Inger Anne Tøndel
- Marius Herberg
- Ana Capetillo
- Mari Liavaag Holm
- Reid-Are Pedersen
- Aud Charlotte Ullestad
- Timothy Afful-Koomson
- Stine Sem Kristoffersen
- Eva Gullvåg Wermuth
- Linda L. Aase
- Lasse Gråberg
- Christer Aannestad
- Vilde Coward
- Celine Sandberg
- Magnus Arveng
- Bjørn Simonsen
- Mariam Kaynia
- Jan-Ole Hesselberg
- Haibo Chen
- Amritha Ballal
- Eivind Fjeldstad
- Anna Sara Fjeld
- Biraj Singh Thapa
- Guri Melby
- Hans Erik Eidem
- Silje Strøm Solberg
- Malin Friman
- Øyvind Storesund Hetland
- Yngvild Egenes
- Fredrik Mordal Hessen
- Ane Ryttervoll Kvamshagen
- Kristine Mjelde Solevåg
- Ingrid Sørum Melaaen
- Monica Havskjold
- Remi Eriksen
- Bjørn Haugstad
- Kristina Brend
- Hilde Tonne
- Sonia Ahmadi
- Kontakt
- Bibliotektjenester
- Personvern (GDPR)
- FAQ - Alumni
Celine Sandberg startet bedrift som lager skumgummi av tang
Celine Sandberg startet bedrift som lager skumgummi av tang
Er du nysgjerrig? For Celine Sandberg var det å være nysgjerrig noe av de viktigste hun lærte ved NTNUs entreprenørskole. Den ledet henne til å starte en bedrift som lager skumgummi av fornybare materialer.
Yrke: Grunlegger og daglig leder i Agoprene
Utdanning: Mastergrad fra NTNUs Entreprenørskole, Bachelorgrad i Forretningsutvikling (Høyskolen i Kristiania) og Årsstudium i Bedriftsøkonomi (Handelshøyskolen BI).
Bli medlem i NTNU Alumni du også
– Ved NTNU fikk jeg tilgang til en verden av kunnskap og teknologi som jeg ikke visste eksisterte. I en periode banket vi på dørene til professorer ved NTNU for å høre hva de jobbet med, og hvilke tanker de hadde. Jeg hadde aldri trodd at nysgjerrighet skulle være så viktig og at den skulle bli døråpneren til å starte mitt eget selskap, sier Celine Sandberg.
Sandberg grunnla bedriften Agoprene i januar 2020, et og et halvt år før hun ble ferdig med masterutdanning ved Entreprenørskolen NTNU. I Agoprene jobber hun og de tre andre ansatte med å utvikle skumgummi av tang, tare og grantrær. Visjonen er å gjøre produksjonen av skumgummi bærekraftig.
Fabrikkdrøm er inspirert av tippoldefar
Drømmen til Sandberg er og blir den samme som hun hadde da hun var liten; hun ønsker å starte fabrikk. Det store forbildet er tippoldefaren, Nils Halvorsen Norheim. Han grunnla flatbrødfabrikken Korni i 1919.
– Tippoldefaren min var ikke ingeniør eller hadde annen høy utdanning, likevel klarte han å starte sin egen fabrikk og mottok Kongens fortjenstmedalje for sitt arbeid med automatisert flatbrødbaking i 1934. Det er jeg utrolig stolt av.
Drivkraften og motivasjonen hennes i gründertilværelsens opp- og nedturer er å vite at det hun gjør hver dag tar henne nærmere denne drømmen: En egen fabrikk som produserer bærekraftig skumgummi innen 2026.
Vil gi løsninger på FNs bærekraftsmål
Hvorfor ønsker Sandberg å lage skumgummiplast av blant annet tang og tare? Motivasjonen bak har både med NTNUs visjon «Kunnskap for en bedre verden» og FNs bærekraftsmål å gjøre. I dag kommer skumgummi, som blant annet brukes i møblene og madrassene våre, fra to kilder. Det ene er fra gummitre - som ikke uvanlig fortegner regnskog der de plantes. Den andre er fra petrokjemisk industri, altså oljeindustrien. Ingen av de to kildene er bærekraftige.
– Det er spådd at 60 prosent av utslipp fra oljesektoren vil komme fra petrokjemisk industri i 2030. Mye av det er produksjon av plast, og skumgummi er skumplast. Vi trenger fornybare kilder, biomaterialer er veien å gå, sier Sandberg.
Hun nevner flere miljøgevinster ved produksjon av skumgummi av fornybare materialer. Petrokjemisk industri slipper ut flere farlige stoffer, plasten forurenser havet. Hun understreker at det ikke er snakk å bruke av en utrydningstruet tareskog, men å oppskalere dyrkingen av tang og tare. Det vil igjen ha en positiv effekt på biologisk mangfold og økosystemene i havet.
Hadde ikke blitt gründer uten NTNU
Å produsere skumgummi av stortare er ikke noe en lærer seg over natta. Hadde det ikke vært for den kunnskapen og det nettverket hun fikk mens hun gikk ved NTNUs Entreprenørskole hadde det ikke blitt noe av Agroprene. Spesielt har hun fått god hjelp av miljøet innen materialteknologi og kjemi ved NTNU for å utvikle ideen.
– Jeg kan ikke få sagt nok hvor viktig studietiden har vært for meg, både når det gjelder nettverk og kunnskap. Nettverk betyr alt. Vi skal ansette flere i Agroprene etter jul, og da betyr det mye at jeg har tilgang til så mange flinke og engasjerte folk gjennom NTNU-nettverket.
Hennes råd til nåværende studenter er å skaffe seg et godt kontaktnettverk utenom klassen, å være aktiv utenom lesesalen og forelesningene
– Hvordan var du som student?
– Jeg var som jeg har nevnt nysgjerrig. Jeg var ikke av de som satt lengst på lesesalen, heller ikke av de som var mest aktiv på fester, men jeg jobbet mye og meldte meg til frivillige verv i studentorganisasjoner.
I en periode jobbet hun med markedsutvikling for et selskap som het Connect LNG. Så var hun arrangementansvarlig i linjeforeningen. På grunn av pandemien handlet det mye om å tilrettelegge for hvordan en kan være sosial uten å være sammen fysisk.
Har alltid likt å jobbe
Sandberg fikk sin første jobb da hun var 14 år, og har både vært vaskehjelp, kjøkkenpike på sommerleir og butikkansvarlig. I 8 år jobbet hun på sportsbutikk, og noe av det kuleste hun visste var å være nede på verkstedet å skru sykler.
Hun liker variasjon og som grunder i Agoprene er ingen dag lik den andre.
– Det er viktig for meg å ha et team som liker uforutsigbarhet. At de er så fleksible at de synes det er helt greit å komme på jobb for og på sparket bli med til en annen by for et møte den dagen. Vi er en gjeng med ja-mennesker.
Tålmodighet er en annen egenskap som er nyttig å ha som grunder. Det er mye prøving og feiling, de har laget 70 ulike materialserier.
– Det har vært to år med utvikling, hvor en også stanger i veggen. Uten tvil, dette er ikke for alle. En må ha en sterk indre motivasjon, vite hvor en skal en til slutt, sier Sandberg.
Nå har de utviklet en prototype av skumgummi. Det har resultert i en bestilling på 500 stolputer før materialet er ferdig utviklet.
Håper på en bedre framtid
– Jeg vet ikke om jeg tror så mye, men jeg håper og forsøker å se positivt på framtiden. Klimakrisen vil ha mye å si for hvordan framtida vil se ut, at vi håndterer den på den beste måten. Jeg håper det er en verden som er enda mer globalisert, med hyperloops, lyntog, andre effektive transportmuligheter enn fly. At byer har flere gågater og mennesker enn biler. Så håper jeg vi har en verden der dyrene trives like godt som menneskene.
Tekst: Lisbet Jære, frilansjournalist
8 litt på siden
8 litt på siden
Hva jeg skulle bli da jeg var 10 år
– Fabrikkeier akkurat som tippoldefar og oldefar. Det er den store barndomsdrømmen.
Din største studenttabbe
– Å møte opp til eksamen på feil dato
Hvilket talent skulle du ønske du hadde?
– Ville vært verdensmester i en sport. Det fascinerer meg.
Hvilke 3 egenskaper setter du mest pris på hos andre?
– Pålitelighet, punktlighet og ærlighet
Dette gjør meg glad
– Jeg føler meg aldri så lykkelig og fri som når jeg står på ski
Jeg er redd for
– Farlige sykdommer og naturkrefter, som snøskred og ras.
Favorittreisemål
– Skireise i Alpene
Et eller flere legendariske boktips
– Shoe Dog – historien om hvordan Phil Knight startet Nike. En mentor sa jeg minte han om Knight på godt og vondt, og at jeg kunne lære av de dumme tingene han gjorde.
Boks om NTNU Alumni NB! Krysspublisert
NTNU alumni er et internasjonalt nettverk med mer enn 45.000 medlemmer i over 100 land. Hold kontakten med oss - og finn de kontaktene du trenger.