Portrettintervju Ingrid Sørum Melaaen - Alumni
- Om NTNU Alumni
-
Alumniportrett
- Rune Sørås
- Endre Jo Reite
- Joachim Kjesbu
- Inger Anne Tøndel
- Marius Herberg
- Ana Capetillo
- Mari Liavaag Holm
- Reid-Are Pedersen
- Aud Charlotte Ullestad
- Timothy Afful-Koomson
- Stine Sem Kristoffersen
- Eva Gullvåg Wermuth
- Linda L. Aase
- Lasse Gråberg
- Christer Aannestad
- Vilde Coward
- Celine Sandberg
- Magnus Arveng
- Bjørn Simonsen
- Mariam Kaynia
- Jan-Ole Hesselberg
- Haibo Chen
- Amritha Ballal
- Eivind Fjeldstad
- Anna Sara Fjeld
- Biraj Singh Thapa
- Guri Melby
- Hans Erik Eidem
- Silje Strøm Solberg
- Malin Friman
- Øyvind Storesund Hetland
- Yngvild Egenes
- Fredrik Mordal Hessen
- Ane Ryttervoll Kvamshagen
- Kristine Mjelde Solevåg
- Ingrid Sørum Melaaen
- Monica Havskjold
- Remi Eriksen
- Bjørn Haugstad
- Kristina Brend
- Hilde Tonne
- Sonia Ahmadi
- Kontakt
- Bibliotektjenester
- Personvern (GDPR)
- FAQ - Alumni
Ingrid Sørum Melaaen
Ingrid Sørum Melaaen
Stilling: Leder av CLIMIT i Gassnova SF
Utdanning: Dr.ing LNG prosessteknologi ved institutt for Kuldeteknikk
Vil jobbe for at en også kan gå på ski i framtida
Etter at Regjeringa i høst bestemte seg for å støtte fangst, lagring og transport av CO2, er arbeidsdagen til Ingrid Sørum Melaaen blitt enda mer travel. Men hun motiveres av å jobbe med teknologi som kan gjøre at også barnebarna kan få på ski i framtida.
Ingrid Sørum Melaaen jobber i dag som leder av CLIMIT, som er en del av Gassnova SF. CLIMIT er et nasjonalt program for forskning, utvikling, pilotering og testing av teknologier for fangst og lagring av CO2. Målet er å bidra til raskere realisering av klimateknologi.
Før hun forteller mer om hva hun jobber med i dag, skal hun ta et hopp tilbake i historien. I 1981 begynte hun å studere kjemi, den første jobben fikk hun i 1986.
- Min første jobb hadde jeg hos det som i dag heter SINTEF Energi. Enkelt forklart jobbet jeg med teknologi for flytendegjøring av naturgass til LNG (Liquified Natural Gas). Det gjør at det er mulig å frakte naturgass på skip.
Fikk tre barn før hun disputerte
Hun tok en doktorgrad om LNG-teknolog, Da hun disputerte i 1994 hadde hun en baby på et halvt år og to barn på to og fire år.
- Jeg fikk tre barn mens jeg tok doktorgraden, og synes det er fint å kunne vise til at det er mulig å kombinere karriere og doktorgrad med det å få barn. Jeg begynte med doktorgraden i 1989, og selv om jeg tok permisjon innimellom så tok det jo ikke så lang tid heller.
Fascinerende utvikling på energifronten
Etter doktorgraden var hun klar for å komme seg sørover, og i 1994 flyttet familien til Porsgrunn. Hun jobbet i tretten år i ulike fag- og lederstillinger i petrokjemibedriften Borealis, og deretter i ti år i energikonsernet Skagerak Energi. Hun begynte i Gassnova i 2017.
- Hva har vært den viktigste kompetansen du har tatt med fra NTNU?
- Det er teknologisk breddekompetanse, den har jeg hatt god bruk for alle jobbene jeg har hatt. Arbeidet med Doktorgraden ga meg erfaring i hvordan gjennomføre en langsiktig prosjektoppgave; hvordan en starter med en problemstilling som gjennom omfattende studier og analyser til slutt lander i en avhandling.
Sørum Melaaen synes det er fascinerende å se hvordan utviklingen har vært når det gjelder energi. For bare en sju, åtte år siden tok de bort ladepunkter for El-biler i Porsgrunn fordi ingen brukte dem. Mens ved inngangen til 2020 var det registrert 260 693 el-biler i Norge, ifølge Statistisk Sentralbyrå.
Jobber med Langskip-prosjektet
- Hva er de mest interessante utfordringene du jobber med akkurat nå?
- Etter at Langskip-prosjektet ble godkjent over statsbudsjettet i høst, blir oppfølging av dette prosjektet den viktigste arbeidsoppgaven for Gassnova framover, sier Sørum Melaaen.
Langskip-prosjektet er altså at Regjeringa har bestemt seg for å støtte bygging av anlegg for fangst, transport og lagring av CO2.
CLIMIT støtter prosjekter som blant annet ser på hvilken infrastruktur ulike bedrifter trenger for å kunne drive med fangst av CO2. De behandler også søknader fra bedrifter som ønsker støtte til utvikling av ny teknologi.
Bidra til å nå klimamålene
Verden står overfor en stor oppgave med å nå målene om å redusere utslipp av klimagasser, Norge skal bli et lavutslippssamfunn i 2050. Gassnova opplever at stadig flere, både nasjonalt og internasjonalt, ser fangst og lagring av CO2, det som kalles CCS, som nødvendig for å nå klimamålene.
Sørum Melaaen synes det er spennende å følge med på utviklingen og ikke minst jobbe med dette. Hun er ikke minst spent på hvilken forretningsmodell for håndtering av CO2 som vil komme; kanskje blir det krav om at en må betale for utslipp på lik linje som en betaler for avfall?
- Hva motiverer deg i arbeidet ditt?
- Det er å kunne jobbe med et veldig viktig samfunnsspørsmål. Nå har jeg også blitt bestemor og har fem barnebarn, det gir en ekstra dimensjon. Det er veldig motiverende å kunne jobbe for at energibruken blir slik at de som kommer etter oss også skal kunne gå på ski i framtida.