Portrettintervju Øyvind Storesund Hetland - Alumni
- Om NTNU Alumni
-
Alumniportrett
- Rune Sørås
- Endre Jo Reite
- Joachim Kjesbu
- Inger Anne Tøndel
- Marius Herberg
- Ana Capetillo
- Mari Liavaag Holm
- Reid-Are Pedersen
- Aud Charlotte Ullestad
- Timothy Afful-Koomson
- Stine Sem Kristoffersen
- Eva Gullvåg Wermuth
- Linda L. Aase
- Lasse Gråberg
- Christer Aannestad
- Vilde Coward
- Celine Sandberg
- Magnus Arveng
- Bjørn Simonsen
- Mariam Kaynia
- Jan-Ole Hesselberg
- Haibo Chen
- Amritha Ballal
- Eivind Fjeldstad
- Anna Sara Fjeld
- Biraj Singh Thapa
- Guri Melby
- Hans Erik Eidem
- Silje Strøm Solberg
- Malin Friman
- Øyvind Storesund Hetland
- Yngvild Egenes
- Fredrik Mordal Hessen
- Ane Ryttervoll Kvamshagen
- Kristine Mjelde Solevåg
- Ingrid Sørum Melaaen
- Monica Havskjold
- Remi Eriksen
- Bjørn Haugstad
- Kristina Brend
- Hilde Tonne
- Sonia Ahmadi
- Kontakt
- Bibliotektjenester
- Personvern (GDPR)
- FAQ - Alumni
Øyvind Storesund Hetland
Øyvind Storesund Hetland
Stilling: Data Scientist konsulent i Inmeta
Utdanning: Master i teknologi/sivilingeniør, fysikk og matematikk (2006-2012) Philosophiae doctor, fysikk
Sivilingeniør som gjerne mimrer om studietiden
Øyvind Storesund Hetland savner den bratte læringskurven fra studietiden. Han minnes alt fra han han fyrte opp jetmotorer med frityrolje fra Burger King i Glasgow, til at han ble utfordret på alle plan - som ikke var ingeniørtekniske - på Studentersamfundet.
- Jeg tror kanskje at sivilingeniørstudiet lærte meg å tenke som en ingeniør, mens doktorgraden lærte meg å tenke som en forsker, sier Øyvind Storesund Hetland, med et smil under skype-møte fra Oslo der han har hjemmekontor.
Han forteller at sivilingeniørstudiet Teknisk Fysikk er kjent for å være en ingeniørutdannelse med teoretisk tyngde, og at han hatt bruk for det både i doktorgraden og i jobben som Data Scientist konsulent i IT-konsulentselskap Inmeta. Jobbkontrakten signerte han like før han ble ferdig med doktorgraden i 2017.
På utveksling i Tokyo og i Glasgow
Hetland har slettes ikke noe imot å gå noen år tilbake i tid til da han var student i Trondheim. Han tror han brukte like mye tid på Studentersamfundet og NTNUI som på studiene, og innrømmer han blir ganske nostalgisk av å tenke tilbake
- Livet var så kompakt og intenst, en lærte så mye både studiemessig og sosialt.
- Hva er ellers noe av det mest verdifulle du har tatt med deg fra NTNU?
- Jeg lærte svært mye av at NTNU lot meg reise på to utvekslingsopphold. På University of Glasgow tok jeg mer typiske ingeniørfag, en gang fyrte vi opp små jetmotorer med frityrolje fra Burger King for å kjøre støyanalyse på turbinblader. Slikt husker man, mimrer Hetland, og fortsetter:
- Her møtte jeg min fremtidige kone, og det er man jo også takknemlig for. Mitt sjette år av graden var jeg ved University of Tokyo der jeg skrev masteroppgave om det stålet som brukes til å inneslutte atomreaktorer. Det var like etter Fukushimaulykken i 2011, så det var en spesiell timing.
Etter det oppholdet fikk han en utvekslingssommerjobb i Sveits gjennom organisasjonen The International Association for The Exchange Of Students for Technical Experience, eller kort fortalt IASTE. Han anbefaler på det sterkeste andre å gjøre det samme.
Fra å predikere vekt på ku til økt skipssikkerhet
I dag går jobbhverdagen hans ut på å lage smarte løsninger ved hjelp av maskinlæring og kunstig intelligens, det vil si alt fra selvkjørende biler og automatisk diagnostisering av kreft til automatisert dokumentflyt på Stortinget. Dermed bidrar han som alumni fra NTNU å bringe kunnskap inn i samfunnet på svært mange måter.
- I Hafslund var oppgaven min å forbedre kommunikasjonen mellom de nye AMS målerne, i Tine lagde jeg modeller for å predikere hva ei ku vil veie i fremtiden, og i DNVGL har jeg jobbet med forskjellige beslutningsstøttesystemer som gjør det enklere og mer effektivt å inspisere skip og oljeplattformer for sikkerhetsavvik, forteller Hetland om den varierte jobbhverdagen.
Motiveres av å finne smarte løsninger
- Hva motiverer deg i arbeidet ditt?
- Mye! Vi bygger systemer som kan gjøre spennende ting i den virkelige verden, modeller som kan bli bedre "av seg selv" Og da trenger jeg både fysikk, matematikk og statistikk, samtidig som jeg må tenke som en ingeniør som skal lage en løsning som er robust nok til å overleve i den virkelige verden. Dette er en utfordring jeg setter pris på.
Vi lever i en svært spennende tid når det gjelder maskinlæring og kunstig intelligens, synes han. Akkurat nå er det ikke minst interessant å følge utviklingen der slike teknologier benyttes innenfor medisin og pandemidynamikk.
Alumni-nettverk bra både faglig og sosialt
Hetland er engasjert på mange områder, og av dem det aldri blir slutt på tema å snakke om. Erfaringer fra Trondhjems Studentersangforening, Pirum, Snaustrinda og Studenterhytta NTNUI har gitt varige inntrykk, og kurerte sceneskrekken. Han har også vært president for doktorgradsstudentsorganisasjonen DION. De samarbeidet med NTNU-Alumni om ulike arrangementer, som ulike fagseminarer og arrangementer der studentene fikk møte representanter fra næringslivet.
- Hvilken betydning har Alumni-nettverket hatt for deg?
- Jeg setter enorm pris på mine venner og kontakter fra studietiden, og har jevnlig kontakt med mange av mine doktorgradskollegaer. Det å ha et alumni-nettverk kan gjøre det lettere for meg å finne mulige fageksperter jeg kan forsøke å kontakte dersom jeg trenger det i arbeidet mitt.