Portrettintervju Silje Strøm Solberg - Alumni
- Om NTNU Alumni
-
Alumniportrett
- Rune Sørås
- Endre Jo Reite
- Joachim Kjesbu
- Inger Anne Tøndel
- Marius Herberg
- Ana Capetillo
- Mari Liavaag Holm
- Reid-Are Pedersen
- Aud Charlotte Ullestad
- Timothy Afful-Koomson
- Stine Sem Kristoffersen
- Eva Gullvåg Wermuth
- Linda L. Aase
- Lasse Gråberg
- Christer Aannestad
- Vilde Coward
- Celine Sandberg
- Magnus Arveng
- Bjørn Simonsen
- Mariam Kaynia
- Jan-Ole Hesselberg
- Haibo Chen
- Amritha Ballal
- Eivind Fjeldstad
- Anna Sara Fjeld
- Biraj Singh Thapa
- Guri Melby
- Hans Erik Eidem
- Silje Strøm Solberg
- Malin Friman
- Øyvind Storesund Hetland
- Yngvild Egenes
- Fredrik Mordal Hessen
- Ane Ryttervoll Kvamshagen
- Kristine Mjelde Solevåg
- Ingrid Sørum Melaaen
- Monica Havskjold
- Remi Eriksen
- Bjørn Haugstad
- Kristina Brend
- Hilde Tonne
- Sonia Ahmadi
- Kontakt
- Bibliotektjenester
- Personvern (GDPR)
- FAQ - Alumni
Silje Strøm Solberg
Silje Strøm Solberg
Stilling: Medeier i Ducky
Utdanning: Master i arkitektur
Lager verktøykasse for det grønne skiftet
Alle kan bidra til lavere klimagassutslipp - hver eneste dag. Silje Strøm Solberg er grunnlegger av Ducky som har utviklet en verktøykasse som viser hvordan og hva vi kan gjøre.
Innen 2050 skal Norge bli et lavutslippssamfunn. Så hva skal til for å skape endring? Det lurte også Silje Strøm Solberg på, som hadde sett seg lei av at politiker, næringsliv og toppledere satte klimamål og det grønne skiftet på vent. I 2015 startet Solberg sammen med to andre læringsplattformen Ducky som gir bedrifter, organisasjoner, kommuner - samt deg og meg - konkrete verktøy som viser hvordan vi kan handle for å nå klimamålene.
- Jeg ble for alvor bevisst på bærekraft som tema under studiet og utforsket en del på egenhånd, sier Solberg.
Også negativ erfaring er god erfaring
En viktig grunn til at Solberg ønsket å ta master i arkitektur akkurat ved NTNU var de gode utvekslingsmulighetene som finnes gjennom Erasmus-programmet. Selv om oppholdet i Tyskland det ikke ble helt som hun drømte om, så ble det viktig for senere valg.
- Etter tredje året dro jeg på arbeidsutveksling til et lite arkitektkontor i Tyskland. Jeg hadde behov for en pause og la de første tre årene synke. Det ga meg perspektiv, spesielt på hvordan det er å være ansatt i Norge versus i et annet land, det er mye mindre hierarki i Norge. Det halvåret ble jeg bevisst på at all erfaring er god erfaring – også den negative. For eksempel bestemte jeg meg for at jeg ikke ønsker å bruke tiden min på å tegne himlingsdetaljer for rike oljesjeiker.
Mindre opptatt av karakterer
- Hva er det mest verdifulle du har fått bruk for av det du lærte ved NTNU?
- Det er et godt spørsmål! Det er fint å kunne reflektere litt og se seg tilbake. Jeg er glad jeg fikk muligheten til å raffinere arkitekturspråket, og øve opp evnen til å utforme rom. Men det jeg synes er mest verdifullt er nok hvordan jobbe med kreative prosesser, og hvordan gripe an utfordringer som er komplekse. Dette er universell kunnskap som trengs utover det å være arkitekt.
Solberg tok et dypdykk i det som kalles brukersentrert metode, hvor hun ble inspirert av studenter fra Industriell design.
- Da jeg kom tilbake fra utvekslingsåret innså jeg at det å være student gav meg et rom for å utforske ting jeg engasjerte meg for - i stedet for å fokusere på karakterer. Å jobbe brukersentrert i utforming av arkitekturen ble en selvfølge for meg, som en viktig metode for å forstå hva de fysiske omgivelsene må støtte, særlig når vi står ovenfor samfunnsendringer.
Før hun startet Ducky, jobbet hun for SINTEF i tre år der hun var med å utvikle en lærebok for brukersentrert metode i arkitektur.
Arrangerte klimamesterskap for videregående
Ducky har i dag 18 ansatte. Hovedkontoret er i Trondheim, men de har også ansatte i Oslo og i England. Solberg beskriver en normal arbeidshverdag som veldig variert. En dag kan det hende jeg jobber i prosjektgruppa hele dagen, en annen sitter jeg med brukertesting av løsningen vår.
- All kommunikasjon og dokumentasjon foregår digitalt i bedriften, med flere kontorer, så slik sett har ikke koronasituasjonen bydd på så stor overgang.
Det er mye psykologi i det de holder på med, det må til for å finne ut hva som skal til få folk til å endre vaner, holdninger og ikke minst handlinger. De har blant annet arrangerer Nasjonalt klimamesterskap for videregående skoler tre år på rad.
Helt i tråd med NTNUs visjon
- Hva motiverer deg i arbeidet ditt?
- I tillegg til formålet vårt om å bidra til en bærekraftig verden og det grønne skiftet, så er det å kunne jobbe med flinke folk i effektive team. Også er det svært motiverende å jobbe med å forbedre organisasjonen, å finne bedre måter å jobbe på når noe ikke fungerer helt.
Men går det riktig veien når det gjelder bevisstheten rundt klima og miljø?
Solberg mener det, hun merket et skifte etter at Parisavtalen ble underskrevet.
- Vi blir kontaktet av organisasjoner og bedrifter fra hele verden. Det er etterspørsel etter kunnskap om hva som kan gjøres og hvordan. Akkurat nå tester Mizuho, japans største bank, ut løsningen vår for å øke bevissthet og få ned det biologiske fotavtrykket.
Dermed passer NTNUs visjon «kunnskap for en bedre verden» som hånd i hanske for Solberg og Ducky.