Portrettintervju Kristina Brend - Alumni
- Om NTNU Alumni
-
Alumniportrett
- Rune Sørås
- Endre Jo Reite
- Joachim Kjesbu
- Inger Anne Tøndel
- Marius Herberg
- Ana Capetillo
- Mari Liavaag Holm
- Reid-Are Pedersen
- Aud Charlotte Ullestad
- Timothy Afful-Koomson
- Stine Sem Kristoffersen
- Eva Gullvåg Wermuth
- Linda L. Aase
- Lasse Gråberg
- Christer Aannestad
- Vilde Coward
- Celine Sandberg
- Magnus Arveng
- Bjørn Simonsen
- Mariam Kaynia
- Jan-Ole Hesselberg
- Haibo Chen
- Amritha Ballal
- Eivind Fjeldstad
- Anna Sara Fjeld
- Biraj Singh Thapa
- Guri Melby
- Hans Erik Eidem
- Silje Strøm Solberg
- Malin Friman
- Øyvind Storesund Hetland
- Yngvild Egenes
- Fredrik Mordal Hessen
- Ane Ryttervoll Kvamshagen
- Kristine Mjelde Solevåg
- Ingrid Sørum Melaaen
- Monica Havskjold
- Remi Eriksen
- Bjørn Haugstad
- Kristina Brend
- Hilde Tonne
- Sonia Ahmadi
- Kontakt
- Bibliotektjenester
- Personvern (GDPR)
- FAQ - Alumni
Kristina Brend
Kristina Brend
Yrke: Konsulent i Webstep
Utdanning: Sivilingeniør i industiell økonomi og teknologiledelse
Er med å knekke kvinnekoden i teknologibransjen
Teknologibransjen trenger mer mangfold og kvinner, ikke minst for at løsningene som utvikles reflekterer alles behov, mener Kristina Brend. I 2020 ble hun kåret til en av Norges fremste tech-kvinner.
Koding er viktig, men enda viktigere er det å knekke kvinnekoden. Derfor trenger Webstep flere som Kristina Brend fra Trondheim, står det på hjemmesiden til teknologi- og rådgivningsselskapet Webstep.
Brend, som ble ferdig utdannet sivilingeniør fra Industriell Økonomi og Teknologiledelse i 2018, begynte å jobbe i selskapet like etter at hun ble ferdigutdannet. Hun synes det er et paradoks at til tross for at Norge er et av verdens mest likestilte land, velger norske kvinner fortsatt tradisjonelt når det gjelder karrierer. En rask kikk på ansattlista til Webstep viser at det er få kvinner der.
- Jeg håper jeg kan bistå med å være en rollemodell. Teknologi er inngripende i alle bransjer i dag, så uansett hva du jobber med vil god kjennskap til teknologi lønne seg. Både for å være en informert og kritisk bruker av teknologi og en god bestiller av teknologiutvikling, sier Brend.
Startet Lions Club for studenter
- Hva er den viktigste kompetansen du har tatt med deg fra NTNU?
- Å lære seg å lære, og kjensgjerningen av at man aldri blir ferdig utlært. Dette har vært en spesielt viktig lærdom for meg fordi teknologibransjen er i kontinuerlig endring. Det du var ekspert på i går gjelder ikke i dag, sier Brend.
- Gjennom nettverkene fikk jeg mange gode kontakter i næringslivet.
Brend var også opptatt av å skaffe seg ny kompetanse, nettverk og erfaringer utenfor studiene på NTNU. Hun har vært med på å starte flere nettverk, som Lions Club for studenter. Lions Club er verdens største humanitære serviceorganisasjon.
- Det som nok skilte meg fra de fleste andre studenter var at jeg hadde verv og var aktiv utenfor Studentersamfundet og Gløshaugen. Derfor tok studiene litt lenger enn fem år, men det var så absolutt verdt det. Gjennom nettverkene fikk jeg mange gode kontakter i næringslivet. Det var gjennom mitt engasjement i Dataforening at jeg ble kjent med min nåværende arbeidsgiver Webstep.
Liker å ufarliggjøre teknologi
Girl Geek Dinner, Oda Nettverk og Næringsforeningen er blant nettverkene hun er aktiv i. Hun har også jobbet for å løfte kvinneandelen på Trondheim Developer Conference. I 2020 ble hun kåret til en av Norges 50 fremste tech-kvinner. Det setter arbeidsgiveren hennes pris på, som skriver at Brend er anerkjent for sin utrettelige viljestyrke, og oppleves som en motivator uten like av sine kollegaer.
- Hva motiverer deg i arbeidet ditt?
- Det er mange ting! Som ingeniører er vi jo glade i å løse problemer. Jeg motiveres av å spre kunnskap om teknologi, og bidra til at folk får et bevisst forhold til det. Det engasjerer meg å bryte ned barrierer hos de som kanskje synes teknologi er litt overveldende, få de til å bli nysgjerrig, interessert og oppleve at det ikke trenger å være verken komplisert og skummelt.
Det var også andre grunner til at Brend trengte litt ekstra tid på å bli ferdig med studiene. Hun startet to selskap mens hun studerte. Det ene kom til gjennom det obligatoriske faget Eksperter i team hvor gruppa jobbet videre med selskapet «Norsk redningsdrone», altså droneteknologi for å finne savnede i fjellet. Samtidig startet hun sitt eget firma som digital rådgiver.
Finne løsning for nullutslippssamfunnet
Brend jobber som IT-konsulent, og har stor variasjon i arbeidsoppgaver. Derfor er en dag sjelden lik den andre, en dynamikk som hun liker godt. Hun får energi av å møte og jobbe med mennesker, og beskriver seg selv som en slags «broker» som liker å sette folk i kontakt med hverandre.
- Hva er de mest interessante utfordringene du jobber med akkurat nå?
- For tiden jobber jeg med Enova, statsforetaket som hjelper Norge på veien mot lavutslipssamfunnet. Omstilling er krevende og for norske husholdninger og bedrifter kan det være dyrt å velge ny og klimavennlig teknologi. I alle fall dersom man har som ambisjon å utvikle denne selv – det er her Enova kan bistå. Det er givende å bidra til å digitalisere prosesser og tjenester for en så viktig aktør.
Hun liker fortsatt å formidle, og holder jevnlig foredrag, som for eldre som trenger kunnskap om bruk av digitale medier
Bekymret for polarisering
Teknologi handler om å finne løsninger på samfunnsproblemer, men teknologi har også skapt nye problemer. Det bekymrer henne at samfunnet er blitt mer polarisert, og her kommer hun inn på det som hun mener er teknologiens skyggeside og et paradoks. Digitale medier gir mulighet for interaksjon gjennom tilhørighet til en gruppe. I kommentarfelt kan det se ut som folk glemmer at vi alle er individer. Mens en før møtte mennesker med ulike meninger, isolerer vi oss nå i ekkokamre.
- Her har vi en utfordring som det må tenkes på når det lages systemer. En naturlig del av det å bygge digitale systemer handler om å forstå verden, for eksempel ved å lage datamodeller og kategorier. Objekter klassifiseres i grupper, mens vi som mennesker er best når vi møter hverandre som individer. Som teknologer har vi et ansvar for at systemene vi utvikler ikke bidrar til ytterligere polarisering, men heller åpner for meningsbrytning, forståelse, læring og utvikling, sier Brend.