Portrettintervju Bjørn Haugstad - Alumni
- Om NTNU Alumni
-
Alumniportrett
- Rune Sørås
- Endre Jo Reite
- Joachim Kjesbu
- Inger Anne Tøndel
- Marius Herberg
- Ana Capetillo
- Mari Liavaag Holm
- Reid-Are Pedersen
- Aud Charlotte Ullestad
- Timothy Afful-Koomson
- Stine Sem Kristoffersen
- Eva Gullvåg Wermuth
- Linda L. Aase
- Lasse Gråberg
- Christer Aannestad
- Vilde Coward
- Celine Sandberg
- Magnus Arveng
- Bjørn Simonsen
- Mariam Kaynia
- Jan-Ole Hesselberg
- Haibo Chen
- Amritha Ballal
- Eivind Fjeldstad
- Anna Sara Fjeld
- Biraj Singh Thapa
- Guri Melby
- Hans Erik Eidem
- Silje Strøm Solberg
- Malin Friman
- Øyvind Storesund Hetland
- Yngvild Egenes
- Fredrik Mordal Hessen
- Ane Ryttervoll Kvamshagen
- Kristine Mjelde Solevåg
- Ingrid Sørum Melaaen
- Monica Havskjold
- Remi Eriksen
- Bjørn Haugstad
- Kristina Brend
- Hilde Tonne
- Sonia Ahmadi
- Kontakt
- Bibliotektjenester
- Personvern (GDPR)
- FAQ - Alumni
Bjørn Haugstad
Bjørn Haugstad
Yrke: Ekspedisjonssjef i Olje- og energidepartementet
Utdanning: Sivilingeniør i Industriell økonomi, NTNU, Mellomfag samfunnsøkonomi, NTNU Doktorgrad (Dr.philos.) Universitetet i Oxford. Avhandling om forming og gjennomføring av strategi i kunnskapsintensiv tjenesteyting.
Skrevet: November 2021.
Evnen til å se en sak fra flere sider
Bjørn Haugstad er NTNUs nye direktør for organisasjon og infrastruktur. Han har hatt tilknytning til NTNU helt tilbake til 1991 da han begynte på sivilingeniørstudiet i industriell økonomi.
Den 21. oktober var det offisielt, ekspedisjonssjef i Olje- og energidepartementet, Bjørn Haugstad var tildelt jobben som NTNUs nye direktør for organisasjon og infrastruktur.
- Dette var et jobbtilbud jeg ikke kunne si nei til, det er utrolig spennende å få være med å utvikle NTNU videre. NTNU er et universitet som har tatt på seg store oppgaver, og nå geografisk dekker Østlandet og Vestlandet i tillegg til Trøndelag. Det er et solid universitet som har en sentral rolle for at Norge skal lykkes med verdiskapning i et lavutslippssamfunn, sier Haugstad.
Haugstad var ferdig utdannet sivilingeniør i industriell økonomi i 1998. Han har også en doktorgrad fra Universitetet i Oxford.
Evnen til å tenke
- Hva er den viktigste kompetansen du har tatt med deg fra NTNU?
- Jeg vi si at det er to ting. Det ene er å tenke systematisk, å kunne sortere krevende problemstillinger som ikke har et klart svar. Jeg har ikke hatt bruk for selve pensum i alle fagene, men de har formet evnen til å tenke og forholde seg til komplekse problemstillinger.
Det andre han vil trekke fram er det å kunne belyse en sak fra flere posisjoner.
- På Indøk ble vi indoktrinert til flerperspektivanalyse, altså det å forstå en sak fra flere perspektiver. Dette er nyttig på mange områder i livet, alt fra om en skal løse en arbeidsoppgave, til å forstå en organisasjon eller en politisk maktkamp. Det er evnen til å forstå at andres perspektiver kan være like gyldig som ens eget, og viktigheten av respekt for den andres ståsted selv om en ikke er enig.
Har vært statssekretær
Haugstad har vært statssekretær i to perioder. Første gang var under utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet i Bondevik 2-regjeringen fra 2001-2005, andre gang var i Kunnskapsdepartementet under Torbjørn Røe Isaksen i årene 2013-2018. Han har også vært forskningsdirektør ved Universitet i Oslo (UiO). Kontakt med NTNU har han hatt i hele yrkeskarrieren, blant annet fordi han hvert år har hatt minst en forelesning ved universitetet.
Han innrømmer med litt latter at «møter» har vært et viktig stikkord i jobben han har nå i olje- og energidepartementet. Samhandling og kontakt er svært viktig i stillingen som ekspedisjonssjef.
- Møtene er både interne og eksterne, det kan være med politisk ledelse, med andre departementer eller privat næringsliv. Så har vi tett kontakt med industrien, det kan for eksempel være knyttet til karbonfangst og lagring, eller havvind.
Praktisk iverksettelse av regjeringserklæringen
I departementet er de også det han beskriver som dokumentproduksjonsmaskiner, de forbereder saker som skal opp til statsråd. Han skjønner det kan høres litt tørt ut, men avslører at det kan være ganske så spennende. Som embetsmenn er oppgaven å legge til rette for at politikken er basert på et godt kunnskapsgrunnlag.
- For tiden har arbeidsoppgavene i stor grad dreid seg rundt at vi har fått en ny regjering, en ny politisk ledelse som skal sette sitt preg på politikken. De har kommet med en regjeringserklæring, og det er vår jobb å iverksette en slik erklæring til praktiske grep.
Han beskriver et regjeringsskrift ei Norge som en blanding av kontinuitet og endring. Sammenlignet med de fleste land er det høy grad av konsensus og også kontinuitet.
Motiveres av å jobbe med omstilling til lavutslippssamfunnet
- Hva motiverer deg i arbeidet ditt?
- I departementet rekrutterer vi noen av de smarteste og hardtarbeidende folkene som finnes. Når vi utlyser stillinger så får vi knallgode søkere. Det er folk som står på og i departementet kan du finne den beste korpsånden.
Den jobben han har nå beskriver han som midt i vår tids store framtidsutfordring; og det motiverer han.
- Hvordan skaffe nok energi samtidig som vi ivaretar klima og miljø bedre enn i dag? Og hvordan bidra til en god omstilling av industrien slik at den er bedre rustet for jobber i lavutslippssamfunnet? Dette er store og viktige tema å jobbe med, sier Haugstad.
I den nye direktørjobben ved NTNU vil ansvar for bygningsmassen være en viktig oppgave.
Han gleder seg ikke minst til å jobbe med Ocean Space Centre (OSC) som skal ligge på Tyholt i Trondheim. OSC skal bli et av verdens mest avanserte anlegg for forskning og undervisning på hav.
Boks om NTNU Alumni NB! Krysspublisert
NTNU alumni er et internasjonalt nettverk med mer enn 45.000 medlemmer i over 100 land. Hold kontakten med oss - og finn de kontaktene du trenger.