Mari Liavaag Holm
- Om NTNU Alumni
-
Alumniportrett
- Rune Sørås
- Endre Jo Reite
- Joachim Kjesbu
- Inger Anne Tøndel
- Marius Herberg
- Ana Capetillo
- Mari Liavaag Holm
- Reid-Are Pedersen
- Aud Charlotte Ullestad
- Timothy Afful-Koomson
- Stine Sem Kristoffersen
- Eva Gullvåg Wermuth
- Linda L. Aase
- Lasse Gråberg
- Christer Aannestad
- Vilde Coward
- Celine Sandberg
- Magnus Arveng
- Bjørn Simonsen
- Mariam Kaynia
- Jan-Ole Hesselberg
- Haibo Chen
- Amritha Ballal
- Eivind Fjeldstad
- Anna Sara Fjeld
- Biraj Singh Thapa
- Guri Melby
- Hans Erik Eidem
- Silje Strøm Solberg
- Malin Friman
- Øyvind Storesund Hetland
- Yngvild Egenes
- Fredrik Mordal Hessen
- Ane Ryttervoll Kvamshagen
- Kristine Mjelde Solevåg
- Ingrid Sørum Melaaen
- Monica Havskjold
- Remi Eriksen
- Bjørn Haugstad
- Kristina Brend
- Hilde Tonne
- Sonia Ahmadi
- Kontakt
- Bibliotektjenester
- Personvern (GDPR)
- FAQ - Alumni
En nysgjerrig innovasjonsleder
En nysgjerrig innovasjonsleder
Mari Liavaag Holm er opptatt av at næringsliv, forskning og utdanning skal fungere sammen for å gjøre verden til et bedre sted. Og at vi må tørre å stille spørsmål, selv når vi tror det ikke er like populært.
Stilling: Innovasjonsleder ved Campus Ålesund
Utdanning:
- Bachelor: Innovasjonsledelse og entreprenørskap, NTNU i Ålesund
- Master: Samfunnsendring, organisasjon og ledelse, Høgskolen i Molde
- Doktorgrad: Exploring learning processes and flow of knowledge in entrepreneurial ecosystems
Innovasjon, er det så viktig? Da Mari Liavaag Holm var ferdig med bachelor i Innovasjonsledelse og entreprenørskap i 2009, ble hun ofte møtt med denne holdningen.
- Det var en kompetanse som få stillingsutlysninger på finn.no etterspurte. På det tidspunktet var både bedrifter og det offentlige mer satte og komfortable. Men nå har det helt snudd. Endring, innovasjon og omstilling er blitt noe alle må forholde seg til med digitaliseringen og det grønne skiftet som bakteppe, sier Liavaag Holm.
Nå jobber hun som innovasjonsleder ved NTNU Campus Ålesund der innovasjon og gründervirksomhet er en sentral del av studiehverdagen.
Stilte alltid mange spørsmål
Som en av NTNUs 14 innovasjonsledere skulle utdanningen bli høyest relevant. I dag er hun glad for at hun tok et så framtidsrettet studium.
- Ved campus Ålesund har vi lang tradisjon for tett kontakt med arbeidslivet Da jeg studerte hadde vi for eksempel mentorer fra lokalt næringsliv, vi laget studentbedrift og var med i konkurrarenser. Det gjorde at vi fikk tett kontakt til virkeligheten og arbeidslivet.
- Hvordan var du som student?
- Jeg var av dem som stilte mange spørsmål, kanskje var jeg til og med litt plagsom. Jeg har alltid vært grunnleggende nysgjerrig, sier Liavaag Holm
Hun forteller at hun lærte mye gjennom prosjektarbeid sammen med andre studenter, og det at kontakten med næringslivet var så tett. Hun fikk en god forståelse for hva nyskaping og innovasjon egentlig dreier seg om.
Den erfaringen håper hun dagens studenter også skal få, og hennes tips er å bruke studietiden til å knytte kontakter og bli kjent med arbeidslivet. Samtidig må en heller. ikke glemme å nyte det å være student.
Les mer om innovasjon- ledelseseutdanning ved NTNU Ålesund
Nærhet til næringsliv er merkevare for Ålesund
Liavaag Holm har jobbet på campus i Ålesund siden 2016. Hun holder også på med en doktorgrad som hun har tatt pause fra nå for å kunne konsentrere seg 100 prosent om jobben som innovasjonsleder. Hun har bred erfaring fra frivillig arbeid og har vært nestleder for Diabetesforbundet.
- Der at vi jobber så tett med næringsliv og bedrifter er en slags merkevare for campusen som vi ønsker å promotere, sier Liavaag Holm.
Etter at høgskolen i Ålesund ble en del av NTNU i 2016 har de satset mer på forskning; det er ti ganger så mange som tar doktorgrad ved Campusen i dag enn i 2016,
- Vi får jobbe i skjæringspunktet mellom NTNU og omegn med bedrifter og arbeidslivet rundt oss. Universitetet har en rolle i å bidra til omstilling, å være med å omdanne ideer som kan komme både fra forskning og bedrifter til noe konkret.
- Universitetet har en rolle i å bidra til omstilling i samfunnet. Vi får jobbe i skjæringspunktet mellom NTNU, aktørene rundt oss og samfunnet for øvrig, både gjennom kommersialisering av ideer fra forskning, samt spredning av innovasjonskompetanse. Det siste er sentralt for å kunne oppnå omstilling i og utvikling av både nye og eksisterende organisasjoner.
Liker ikke oppskrifter på suksess
- Hva er det viktigste du har lært i arbeidslivet?
- Det er å skille mellom kultur og struktur i utvikling av organisasjoner og bedrifter. Vi kan lese mange teorier om endring og hva som skal til for å få på plass en struktur for det. Men det hjelper lite hva som står på papiret om en ikke tar organisasjonens kultur på alvor.
På alle arbeidsplasser må det jobbes med kultur for å få til nyskaping. Det er både vanlig og naturlig at det oppstår mye motstand ved nyskaping. Da er det viktig å være fleksibel.
Liavaag Holm er lite glad i oppskrifter på suksess. Hun beskriver seg som en som heller liker å jobbe i kulissene enn å stikke fram hodet i rampelyset.
- Av og til er det viktig at noen og tør å være upopulær, å stille de kritiske spørsmålene som bidrar til refleksjon, ikke bare smile, nikke og være positiv til alt som skjer. Motstand er viktig for å få til utvikling og nytenking. Å være nysgjerrig er også viktig, noe som henger sammen med det å stille spørsmål.
Noe annet hun tror er viktig er å begynne å jobbe på gulvet. Ikke minst er den erfaringen viktig om en selv har tenkt å bli leder.
Jobbe for at samfunnet skal omstille seg
- Hva er det du liker mest med jobben din i dag?
- Det er mange fallgruver og hindre, men det store målet er å bidra til omstilling i samfunnet gjennom utdanning og kunnskap.
På spørsmålet om hvor hun ser for seg at hun er om noen år, sier hun at da håper hun i alle fall å være ferdig med doktorgraden. Ellers har hun allerede drømmejobben.
- Jeg er litt lei av ordet karriere, ideen om at en alltid skal fram og opp. Hvorfor skal en egentlig det? Mange tror jeg er så ambisiøs siden jeg holder på med en doktorgrad. Men for meg er det kunnskapen som er viktig, ikke det at det er et prestisjeprosjekt for meg selv. Det viktige for meg er å gjøre en god jobb der jeg er her og nå, sier Liavaag Holm.