Portrettintervju Eva Gullvåg Wermuth - Alumni
- Om NTNU Alumni
-
Alumniportrett
- Rune Sørås
- Endre Jo Reite
- Joachim Kjesbu
- Inger Anne Tøndel
- Marius Herberg
- Ana Capetillo
- Mari Liavaag Holm
- Reid-Are Pedersen
- Aud Charlotte Ullestad
- Timothy Afful-Koomson
- Stine Sem Kristoffersen
- Eva Gullvåg Wermuth
- Linda L. Aase
- Lasse Gråberg
- Christer Aannestad
- Vilde Coward
- Celine Sandberg
- Magnus Arveng
- Bjørn Simonsen
- Mariam Kaynia
- Jan-Ole Hesselberg
- Haibo Chen
- Amritha Ballal
- Eivind Fjeldstad
- Anna Sara Fjeld
- Biraj Singh Thapa
- Guri Melby
- Hans Erik Eidem
- Silje Strøm Solberg
- Malin Friman
- Øyvind Storesund Hetland
- Yngvild Egenes
- Fredrik Mordal Hessen
- Ane Ryttervoll Kvamshagen
- Kristine Mjelde Solevåg
- Ingrid Sørum Melaaen
- Monica Havskjold
- Remi Eriksen
- Bjørn Haugstad
- Kristina Brend
- Hilde Tonne
- Sonia Ahmadi
- Kontakt
- Bibliotektjenester
- Personvern (GDPR)
- FAQ - Alumni
Ny utdanning - nye muligheter
Ny utdanning - nye muligheter
Etter 14 år på musikkteaterscenen i Tyskland landet Eva Gullvåg Wermuth i Stjørdal og tok en erfaringsbasert master i logopedi. I dag driver hun egen praksis.
Stilling: Logoped for Logoped MNLL Eva Gullvåg Wermuth
Utdanning:
- Norges musikkhøgskole, 1994 - 2000
- Erfaringsbasert master i logopedi ved NTNU, 2017 - 2021
Bli medlem i Alumni du også!
I år 2000 var Eva Gullvåg Wermuth ferdig utdannet sanger fra Norges Musikkhøgskole.
Planen var å reise tre måneder til Tyskland. I stedet endte hun opp med å bli boende der i 14 år og jobbe med musikkteater.
— På den tiden var det langt bedre jobbmuligheter i Tyskland enn Norge. I Tyskland har hver lille by et eget teater, noe som gjør at behovet for kunstnere, sangere, skuespillere og dansere er stort, sier Wermuth.
Ble inspirert av avis-artikkel
Hun trekker fram de to årene hun var på turné med CATS i Østerrike, Tyskland og Sveits, som noe av det mest spennende hun har vært med på. De spilte åtte forestillinger i uka, og det var det omreisende teateret som var hjemmet hennes.
Etter at hun fikk familie ble turnétilværelsen mindre gunstig, og dessuten ønsket hun å flytte tilbake til Norge.
En artikkel hun tilfeldigvis kom over i Aftenposten skulle bli utslagsgivende for framtida. Artikkelen handlet om hvordan en logoped hjalp en skuespiller med å overvinne stemmevansker.
— Jeg leste artikkelen i 2014 mens vi enda bodde i Tyskland. Jeg fikk en «aha-opplevelse»; at jeg kunne bruke min kunnskap til blant annet å kunne hjelpe folk som har vansker med stemmen.
Ferdig utdannet i 2021
I 2017 startet hun på erfaringsbasert master i logopedi. Før sommerferien i 2021 var hun ferdigutdannet logoped. Fra og med i år har hun jobbet som privatpraktiserende logoped.
— Det var en stor investering i både tid og penger det å studere disse fire årene, men det var virkelig verdt det. Med ett sto jeg der med et nytt yrke og nye muligheter.
Wermuth er full av lovord om studiet hun har bak seg.
— Det som er så berikende med å ta en slik erfaringsbasert master er at medstudenter og forelesere har erfaring fra ulike yrker og sammen jobber mot å beherske et nytt fagområde. Det gjør at man kan støtte og hjelpe hverandre, dele frustrasjoner når ting blir vanskelige, men ikke minst ha det veldig morsomt sammen. Det ble mye latter, og vi har fortsatt god kontakt i dag, sier Wermuth.
Litt naiv som student på Norges Musikkhøgskole
Hun tar et hopp i tid. Hvordan var den unge studenten på midten av 90-tallet på Musikkhøgskolen - sammenlignet med den voksne studenten?
— Jeg var én av fem heldige ut av flere hundre søkere som kom inn på vokalstudiet ved Norges Musikkhøgskole i Oslo, men jeg tror ikke jeg helt skjønte hva jeg var med på. For å skulle kunne leve som utøvende sanger er det ikke nok å komme inn, en må virkelig stå på. Kanskje tilbrakte jeg litt vel mye tid i kantina de første par årene, sier Wermuth. Hun beskriver den unge studentutgaven av seg selv som «litt naiv».
Da hun begynte på den erfaringsbaserte masteren i logopedi over 20 år senere, ble det mindre tid på kantina. Med jobb og familie ved siden av studiet på halvtid, gjaldt det å bruke tiden godt.
Unn deg pauser
Hun merket at livs- og jobberfaring kom godt med som voksen student.
— Som ung student er det mer diffust. Det er lett å tenke; Hva skal jeg med dette? Som voksen skjønte jeg hvordan jeg kunne bruke kunnskapen i en kommende arbeidssituasjon. Livserfaring gjør også at det er lettere for meg å sette meg inn i situasjonen til alle de ulike menneskene jeg møter.
Et råd hun har til andre som vil ta et deltidsstudium er å ikke jobbe fullt ved siden av. Lag avtaler med familien om tidspunkt for å studere og tid til å grave seg ned i bøker og oppgaver, og unn deg pauser innimellom. Midt oppi alt er det viktig å koble av også, og mange av de beste ideene til oppgaver fikk hun da hun gikk tur ute i naturen.
Godt å slippe å være selvopptatt
På spørsmålet om hun har en oppskrift på hva som skal til for å oppnå suksess i arbeidslivet, svarer hun at hun ikke er så glad i ordet suksess, det høres ut som en gjør noe for egen vinning. Hva som kan betegnes som suksess avhenger dessuten av hva en jobber med.
Som artist var jeg nok ganske selvopptatt, som kunstner må en faktisk til en viss grad være selvsentrert. Det er stort press i bransjen og konkurransen er stor for å lykkes. For å lykkes i jobben jeg gjør nå er det å kunne by på seg selv, være åpen, nysgjerrig og lite selvhøytidelig er egenskaper som er viktige.
Hun tar fortsatt sangoppdrag, men på grunn av sin nye jobb blir det ikke så mange som tidligere. En positiv følge av dette er at hun i større grad kan nyte opptredenene, uten å føle på presset om å «måtte lykkes».
— Nå er jeg bare logopeden som er så glad i å synge, sier hun spøkefullt.
Tekst: Lisbet Jære, frilansjournalist