Portrettintervju Timothy Afful-Koomson - Alumni
- Om NTNU Alumni
-
Alumniportrett
- Rune Sørås
- Endre Jo Reite
- Joachim Kjesbu
- Inger Anne Tøndel
- Marius Herberg
- Ana Capetillo
- Mari Liavaag Holm
- Reid-Are Pedersen
- Aud Charlotte Ullestad
- Timothy Afful-Koomson
- Stine Sem Kristoffersen
- Eva Gullvåg Wermuth
- Linda L. Aase
- Lasse Gråberg
- Christer Aannestad
- Vilde Coward
- Celine Sandberg
- Magnus Arveng
- Bjørn Simonsen
- Mariam Kaynia
- Jan-Ole Hesselberg
- Haibo Chen
- Amritha Ballal
- Eivind Fjeldstad
- Anna Sara Fjeld
- Biraj Singh Thapa
- Guri Melby
- Hans Erik Eidem
- Silje Strøm Solberg
- Malin Friman
- Øyvind Storesund Hetland
- Yngvild Egenes
- Fredrik Mordal Hessen
- Ane Ryttervoll Kvamshagen
- Kristine Mjelde Solevåg
- Ingrid Sørum Melaaen
- Monica Havskjold
- Remi Eriksen
- Bjørn Haugstad
- Kristina Brend
- Hilde Tonne
- Sonia Ahmadi
- Kontakt
- Bibliotektjenester
- Personvern (GDPR)
- FAQ - Alumni
- Sett andres behov foran dine egne
- Sett andres behov foran dine egne
Timothy Afful-Koomson jobber med tiltak for å bremse og tilpasse seg klimaendringer i Afrika. Etter å ha bodd flere steder i verden, også i Trondheim, har han lært å møte andre med et åpent sinn uten å dømme.
Stilling: Leder for klimafinansiering i Den Afrikanske Utviklingsbanken (AfDB)
Utdanning:
-
Doktorgrad fra The Fletcher School at Tufts University, 2020
-
Master i geografiske informasjonssystemer ved NTNU, 1996
-
Bachelor i geografi og ressursutvikling ved Universitet i Ghana, 1990
Bli medlem i Alumni du også!
Det afrikanske kontinentet står for langt lavere klimagassutslipp enn vestlige land, som Norge. Samtidig rammer klimaendringene dem hardere, spesielt landene sør for Sahara.
- Vi jobber med å nå togradersmålet fra Paris-Avtalen. Det er mulig å nå om de nødvendige ressursene legges på bordet, sier Timothy Afful-Koomson, som jobber i Den Afrikanske Utviklingsbanken som leder for det grønne klimafondet.
Det grønne klimafondet er et fond opprettet innenfor rammen av FNs klimakonvensjon. Det er en finansmekanisme for å hjelpe utviklingsland i tilpasning til klimaendringer, og går blant annet til prosjekter i jordbruket.
Lærte seg telemark
Afful-Koomson tar praten over Teams fra hjemmekontoret sitt i Abidjan på Elfenbenskysten. Det er fortsatt hjemmekontor som følge av koronapandemien som er gjeldende. Fra 1992 til 1996 var han utviklingsstudent ved NTNU, og han mimrer gjerne.
- Jeg hadde en veldig fin tid i Trondheim og ved NTNU. Byen har kanskje et kaldt klima, men folkene er varme. Så syntes jeg det var spennende å lære meg norsk, men dessverre har det gått litt i glemmeboken siden det er så lenge siden.
Han og kona var blant annet aktiv i Trondheim kristelige studentlag, og fikk mange gode venner og kontakter. Han nøyde seg ikke med å lære seg å stå på vanlig ski, men lærte seg til og med telemarkkjøring.
Les mer om masterprogrammet i geografi
Ta godt imot utvekslingsstudenter
Afful-Koomson er opptatt av forholdene til utvekslingsstudenter, og at det tilrettelegges for gode stipendordninger og programmer slik at studenter fra alle samfunnslag kan dra på utveksling. Ikke minst er det viktig med støtte til studenter fra den mer fattige delen av verden.
- Hadde det ikke vært for det norske programmet som gir støtte til afrikanske studenter hadde jeg ikke kunnet tatt utveksling. De fleste av oss drar tilbake til landet vårt i etterkant og jobber der, og bidrar positivt til utkilingen i landene våre.
Men mange utvekslingsstudenter føler seg ensomme. Han kjente en som følte seg så utenfor at han dro hjem igjen til Etiopia. Derfor vil han gjerne minne norske studenter på at de gjerne kan være litt ekstra imøtekommende overfor utvekslingsstudentene.
- Jeg vil også oppfordre de utenlandske studentene til å være aktive på fritiden i ulike lag og foreninger. En kommer langt med å være åpen, og ha en interesse for å utforske en ny kultur.
Bedre liv for afrikanske småbønder
Afful-Koomson har tatt doktorgrad i USA og også jobbet der i flere år. Han har vært i den afrikanske utviklingsbanken siden 2014. Han er av dem som jobber mye, både kvelder og helger. Fordi han brenner for det han gjør, ser han også at engasjement nytter og det blir gode resultater.
- I Afrika lever en stor del av befolkningen som småbønder, og de er ekstra sårbare for klimaendringer og tørke. Vi har mange prosjekter som går på enkle tiltak til å gjøre deres liv bedre.
Han viser bilder fra et prosjekt i Nord-Ghana over skjermen. Her står noen kvinner med en morter for å male mel.
- Vi er i det 21. århundre, men mange lever fortsatt slik. De må bruke 6 til 8 timer på å gjøre det som en enkel kornmalemaskin kan få til på ti minutter.
Med eksempelet ønsker han å vise hvor lite det egentlig skal til for å gjøre livene til småbøndene bedre
- Hva er det viktigste du har lært i arbeidslivet?
- Det er at en ikke skal dømme noen, uansett hvilket land de kommer fra, hudfarge, klasse og religion. Møt mennesker med et åpent sinn, det er mitt råd.
Suksess er å bedre andres liv
For Afful-Koomson har ikke suksess verken med rikdom eller titler å gjøre.
Det er å kunne bidra med noe positivt i andre folks liv, og det trenger ikke alltid å være så stort. Som det å få noen til å trekke på smilebåndet på grunn av en hyggelig kommentar.
- Min rollemodell for suksess er den fattige bestemoren som har sørget for at alle de seks barnebarna fikk gå på skole, og ikke en rik person med en Rolls Royce og flere hus.
Selv liker han å leve et enkelt liv, selv om han har en jobb med mye ansvar.
- Hvordan skal jeg kunne kjøpe ei klokka til 1000 dollar når jeg vet at noen sulter, legger han til.
Nå planlegger han å starte en ny skole hvor unge afrikanere kan lære om klimafinansering.
- Jeg kan telle de som kan noe om klimafinansering i Afrika på en hånd. Jeg er privilegert, men med det kommer også et ansvar. Vi trenger flere som kan jobbe med det og det ønsker jeg å bidra til.