Portrettintervju Ane Ryttervoll Kvamshagen - Alumni
- Om NTNU Alumni
-
Alumniportrett
- Rune Sørås
- Endre Jo Reite
- Joachim Kjesbu
- Inger Anne Tøndel
- Marius Herberg
- Ana Capetillo
- Mari Liavaag Holm
- Reid-Are Pedersen
- Aud Charlotte Ullestad
- Timothy Afful-Koomson
- Stine Sem Kristoffersen
- Eva Gullvåg Wermuth
- Linda L. Aase
- Lasse Gråberg
- Christer Aannestad
- Vilde Coward
- Celine Sandberg
- Magnus Arveng
- Bjørn Simonsen
- Mariam Kaynia
- Jan-Ole Hesselberg
- Haibo Chen
- Amritha Ballal
- Eivind Fjeldstad
- Anna Sara Fjeld
- Biraj Singh Thapa
- Guri Melby
- Hans Erik Eidem
- Silje Strøm Solberg
- Malin Friman
- Øyvind Storesund Hetland
- Yngvild Egenes
- Fredrik Mordal Hessen
- Ane Ryttervoll Kvamshagen
- Kristine Mjelde Solevåg
- Ingrid Sørum Melaaen
- Monica Havskjold
- Remi Eriksen
- Bjørn Haugstad
- Kristina Brend
- Hilde Tonne
- Sonia Ahmadi
- Kontakt
- Bibliotektjenester
- Personvern (GDPR)
- FAQ - Alumni
Ane Ryttervoll Kvamshagen
Ane Ryttervoll Kvamshagen
Stilling: Sjefsarkitekt, prosjektleder i avdeling for rådgivning og tidligfase i Statsbygg/Project manager, Advisory and prestudy department in Statsbygg
Utdanning: Sivilarkitekt/Master of Architecture
- Litt som å komme hjem
Ane Ryttervoll Kvamshagen motiveres av å jobbe med prosjekter som er viktige for samfunnet
Selv om det er 15 år siden hun var ferdig utdannet arkitekt, kjenner hun fortsatt sterk tilhørighet til NTNU og Trondheim.
Da Ane Ryttervoll Kvamshagen var ferdig utdannet arkitekt i 2005, hadde det vært stor arbeidsledighet blant nyutdannede de siste årene. Men hun var heldig, og fikk jobb hos det rådgivende ingeniør- og arkitektfirmaet Asplan Viak.
- Livet er fullt av tilfeldigheter, sier hun, og forteller hvordan det gikk for seg at veien inn i arbeidslivet gikk så greit:
- Da jeg lette etter sommerjobb i 2004, oppdaget jeg at en av avdelingslederne i Asplan Viak hadde vært sensor på en muntlig eksamen som gikk veldig bra. Jeg ringte og håpet hun ville huske meg. Det gjorde hun, og jeg var heldig fordi de trengte noen til å hjelpe dem med en konkurranse. Året etter hadde de også behov for meg, og jeg fikk fast jobb like etter at jeg var nyutdannet, sier Kvamshagen.
- Ikke noe slaraffenliv
Hun var ansatt i Asplan Viak fram til i 2018, da hun gikk over til Statsbygg der hun i dag har stilling som sjefarkitekt og leder mange prosjekter. Statsbygg eier og bygger formålsbygninger, det vil si bygninger som brukes av statlige virksomheter; alt fra fengsler til barnevernsinstitusjoner, kulturinstitusjoner, tinghus og også universitets- og høyskolebygninger.
- Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
- Staten sysselsetter 10 prosent av arbeidsstokken, det er viktig at de ansatte har gode, funksjonelle lokaler. Lokaliseringsanalyser, der jeg undersøker hvor det er mest hensiktsmessig at en virksomhet holder til, er f.eks. en viktig del av jobben i min avdeling. I det siste har jeg også jobbet mye med campusutvikling, som for Høgskolen i Volda og Universitetet i Stavanger.
- Det er ikke noe slaraffenliv. Noen trodde at jeg begynte å jobbe i det offentlige fordi det skulle bli roligere, men det skulle vise seg at det var en myte, legger hun til og ler.
«Kill your darlings»
«Kill your darlings» sa en av professorene til Ane Ryttervoll Kvamshagen. Med det oppfordret han studentene til å ikke gro fast i kjente, vante forestillinger, men være kritiske og undersøkende og åpne for nye løsninger.
Tankegangen har bitt seg fast og blitt med henne gjennom livet. Å være kritisk, undersøkende og nysgjerrig, er det Kvamshagen trekker fram som det mest verdifulle hun lærte på arkitektstudiet ved NTNU.
- Noen ganger er det best å hive de gamle ideene på søpla. Vi lærte hvordan vi skulle vri og vende på ting, ikke ta noe for gitt, men være vågale. En slik måte å tenke på vekker nyskaping, sier Kvamshagen.
Møtte mange likesinnede ved NTNU
Så snakker hun om tilhørighet, at det å komme til NTNU og Trondheim som 20-åring var litt som å komme hjem.
- Jeg kom til et sted med mange likesinnede, det var en stor glede. Jeg kjenner fortsatt en stor tilhørighet til Trondheim i dag. Jeg var opptatt av å få meg venner utenom arkitektstudiet, så identiteten min er mer knyttet til NTNU enn selve studiet, sier Kvamshagen, som blant annet fikk seg nye bekjentskaper ved å spille i studentorkester.
Siden hun tok seg en utviklingsjobb på et arkitektkontor i Irland gjennom organisasjonen The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience (IAESTE), brukte hun et halvt år lengre en normert tid,
- Det var et lite kontor og jeg hadde ikke helt det store faglige utbyttet. Men det var utrolig spennende og morsomt å være i Irland, det å bo sammen med irer og bli kjent med folk fra andre land.
Jobber med viktige samfunnsprosjekter
Kvamshagen bestemte seg for at hun ville bli arkitekt allerede da hun gikk på barneskolen. Hun har alltid vært opptatt av miljø, og i hovedoppgaven sin tegnet hun boliger sentralt i Drammen sentrum hvor hun undersøkte hva som var viktig for klima og miljø.
- Hva motiverer deg i arbeidet ditt?
- Jeg liker å jobbe med store offentlige prosjekter som er viktige for samfunnet, som prosjektleder motiveres jeg av å finne gode løsninger for Statsbyggs leietakere, som også gjør at de statlige midlene brukes effektivt Miljø og bærekraft høyt oppe på agendaen, og det å lokalisere statlige virksomheter på riktig sted for å få ned klimagassutslipp som følge av transport og arealbruksendringer er veldig viktig.