Portrettintervju Magnus Arveng - Alumni
- Om NTNU Alumni
-
Alumniportrett
- Rune Sørås
- Endre Jo Reite
- Joachim Kjesbu
- Inger Anne Tøndel
- Marius Herberg
- Ana Capetillo
- Mari Liavaag Holm
- Reid-Are Pedersen
- Aud Charlotte Ullestad
- Timothy Afful-Koomson
- Stine Sem Kristoffersen
- Eva Gullvåg Wermuth
- Linda L. Aase
- Lasse Gråberg
- Christer Aannestad
- Vilde Coward
- Celine Sandberg
- Magnus Arveng
- Bjørn Simonsen
- Mariam Kaynia
- Jan-Ole Hesselberg
- Haibo Chen
- Amritha Ballal
- Eivind Fjeldstad
- Anna Sara Fjeld
- Biraj Singh Thapa
- Guri Melby
- Hans Erik Eidem
- Silje Strøm Solberg
- Malin Friman
- Øyvind Storesund Hetland
- Yngvild Egenes
- Fredrik Mordal Hessen
- Ane Ryttervoll Kvamshagen
- Kristine Mjelde Solevåg
- Ingrid Sørum Melaaen
- Monica Havskjold
- Remi Eriksen
- Bjørn Haugstad
- Kristina Brend
- Hilde Tonne
- Sonia Ahmadi
- Kontakt
- Bibliotektjenester
- Personvern (GDPR)
- FAQ - Alumni
Magnus Arveng har brutt en helt ny vei som gründer
Magnus Arveng har brutt en helt ny vei som gründer
Magnus Arveng startet selskapet Ntention allerede første året som student ved NTNU, og har møtt veggen både en og to ganger. Men nå ser NASA potensialet i å bruke teknologi fra Ntention i neste generasjons romdrakt.
Stilling: Co-founder & CEO Ntention
Utdanning: Master i Teknologi, Industriell økonomi og teknologiledelse
Bli medlem i NTNU Alumni du også
Da Magnus Arveng startet på ingeniørstudiene i industriell økonomi og teknologiledelse i 2015, ville han ikke gå glipp av noe av det studentlivet kunne tilby.
– Jeg skulle leve livets glade dager som student i Trondheim, og tok helt av ved å engasjere meg i alt mulig. Jeg var med på alt under fadderukene og tok på meg sju verv. Så gikk jeg på en kjempesmell før jul, jeg hadde ikke innsett at det å studere på universitetet krevde mye mer enn videregående, sier Arveng.
Etter jul kuttet han ut fem av vervene. Vernet i Start NTNU beholdt han og ble leder for prosjektet Gründerjakten i 2016. Start NTNU jobber for å promotere innovasjon og nyskaping blant studenter, og her ble Arveng inspirert til å starte egen bedrift i 2016.
Møtte veggen
Ntention og Arveng har akkurat flyttet fra Trondheim til Oslo, og er i ferd med å etablere seg i nye lokaler i Oslo. Han er strålende fornøyd med hvor langt bedriften har kommer i dag.
Men det har kostet, på veien har han gjort seg noen dyrekjøpte erfaringer med gründerlivet. Han beskriver seg selv som en middelmådig student, det å starte bedrift allerede første året som student gikk utover karakterene.
– Jeg har brutt en vei som jeg tror ikke så mange har gjort. Min anbefaling til andre som vil bli gründere er å først bli med i en startup for å gjøre seg noen erfaringer, og vente til nærmere slutten av studietiden med å eventuelt starte egen bedrift. Jeg begynte første året, og det resulterte i overarbeid og utbrenthet – en vet ikke hvor veggen er før en har møtt den.
Som om ikke det å starte bedrift og ta master i industriell økonomi var nok, begynte han også på en toårig mastergrad på NTNUs entreprenørskole. Han mangler bare å bestå ett fag og en masteroppgave for å fullføre graden.
Ntention
Hva er intensjonen med Ntention? Kort fortalt er det at maskiner skal forstå intensjonen til mennesker. De utvikler interaksjonssystemer– en slags software mellom menneske og maskin - som muliggjør at håndbevegelsesdata kan oversettes til maskinkommando. For eksempel å styre en drone eller annet teknisk utstyr med en hanske.
Arveng tror at om 50 år vil vi leve i en verden som er langt mer virtuell verden enn i dag. Mye vil gjøres i et digitalt virkelighetsrom, det som i dag omtales som et «metaverse». Men hva om maskinene tar over for menneskene?
– Samhandling med maskiner og teknologi blir bare viktigere og viktigere. For mange kan det virke fremmedgjørende og skremmende. Da er det viktig at det er så enkelt som mulig, og at kommunikasjonen mellom mennesker og maskiner utvikles på menneskenes premisser.
Neste generasjons romdrakt
Det viktigste produktet de har utviklet er en sensorhanske som muliggjør at en kan oversette håndbevegelsesdata til maskinkommando. I 2019 fattet NASA-partnere interesse for den.
– NASA Haughton Mars Project så potensialet i at hansken kunne brukes i neste generasjons romdrakt. Vi har forsket på det sammen og funnet ut at hansken vil lette arbeidet til astronauter i verdensrommet. Med små bevegelser vil hansken fange opp hva astronauten ønsker å gjøre, for eksempel sende ut en drone, styre en rover eller åpne en luke.
I april vil de få svar på om samarbeidspartnerne, Collins Aerospace, vinner anbudet i USA i konkurransen om neste generasjons romdrakt. Han er utrolig spent på å se utfallet.
– Hva motiverer deg?
– Åh, det er å skape noe nytt, noe som på et vis er større enn en selv. Det gir en helt ubeskrivelig følelse som bare må oppleves.
Bestefar og Steve Jobs er forbilder
På spørsmålet om hvilke forbilder han har, nevner Arveng to personer. Den ene er Steve Jobs, mens den andre er bestefaren hans som de kalte Mokke. Steve Jobs på grunn av alt han har skapt og fått til - bestefaren fordi han alltid var til stede.
– Mokke var alltid med og fulgte oss opp. Enten det var på fotballkamp, eller for å fortelle historier fra 2. verdenskrig på skolen.
Noe det viktigste han har tatt med seg fra NTNU, er nettverket sitt. Alle de fem fulltidsansatte som jobber for Ntention er fra NTNU. I tillegg har de tre deltidsstudenter fra NTNU med på laget.
– Jeg har jo ikke noen karakterer å skryte av, men det er jo heller ikke det som vil skaffe meg jobb den dagen jeg eventuelt må søke på en, det er de forbindelsene en har opprettet. Sju av ti jobber blir ikke utlyst en gang, det handler om å kjenne folk.
Tekst: Lisbet Jære, frilansjournalist
8 litt på siden
8 litt på siden
Hva jeg skulle bli da jeg var 10 år
– Ingeniør – jeg bygget en robot i 3. klasse på barneskolen.
Din største studenttabbe
– Å tro at det ikke er mulig å stryke dersom en legger inn litt innsats. Eksamen i fluidmekanikk motbeviste det.
Hvilket talent skulle du ønske du hadde?
– Å være flinkere til å danse på en scene.
Hvilke 3 egenskaper setter du mest pris på hos andre?
– Ærlighet, positivitet, engasjerte mennesker som bryr seg.
Dette gjør meg glad
– Smilende mennesker
Jeg er redd for
– Å ende opp alene, selv om jeg ikke tror det vil skje
Favorittreisemål
– Verden rundt! Har en forkjærlighet for California hvor jeg har bodd i et halvår.
Et eller flere legendariske boktips:
– The Foundation Trilogy, av Isaac Asimov (Science fiction) og Greenlights, av Matthew McConaughey
Boks om NTNU Alumni NB! Krysspublisert
NTNU alumni er et internasjonalt nettverk med mer enn 45.000 medlemmer i over 100 land. Hold kontakten med oss - og finn de kontaktene du trenger.