Portrettintervju Jan-Ole Hesselberg - Alumni
- Om NTNU Alumni
-
Alumniportrett
- Rune Sørås
- Endre Jo Reite
- Joachim Kjesbu
- Inger Anne Tøndel
- Marius Herberg
- Ana Capetillo
- Mari Liavaag Holm
- Reid-Are Pedersen
- Aud Charlotte Ullestad
- Timothy Afful-Koomson
- Stine Sem Kristoffersen
- Eva Gullvåg Wermuth
- Linda L. Aase
- Lasse Gråberg
- Christer Aannestad
- Vilde Coward
- Celine Sandberg
- Magnus Arveng
- Bjørn Simonsen
- Mariam Kaynia
- Jan-Ole Hesselberg
- Haibo Chen
- Amritha Ballal
- Eivind Fjeldstad
- Anna Sara Fjeld
- Biraj Singh Thapa
- Guri Melby
- Hans Erik Eidem
- Silje Strøm Solberg
- Malin Friman
- Øyvind Storesund Hetland
- Yngvild Egenes
- Fredrik Mordal Hessen
- Ane Ryttervoll Kvamshagen
- Kristine Mjelde Solevåg
- Ingrid Sørum Melaaen
- Monica Havskjold
- Remi Eriksen
- Bjørn Haugstad
- Kristina Brend
- Hilde Tonne
- Sonia Ahmadi
- Kontakt
- Bibliotektjenester
- Personvern (GDPR)
- FAQ - Alumni
Jan-Ole Hesselberg
Jan-Ole Hesselberg
Psykologiutdannelsen gir tyngde
Psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg er kjent fra TV-serier som Folkeopplysningen og Typisk deg. – Alle jobbene, selv om de er forskjellige, har stilt store krav til faglighet og uten psykologiutdannelse ville jeg vært fortapt, sier den tidligere NTNU-studenten.
– Psykologi er relevant i de aller fleste sammenhenger og uten utdanningen min kunne jeg ikke hatt noen av jobbene mine. Først som psykolog og leder i helsevesenet, deretter som faglig ansvarlig for to populærvitenskapelige TV-produksjoner og nå som ledende fagsjef i ExtraStiftelsen, sier Jan-Ole Hesselberg.
Etter flere runder på TV jobber han nå med ExtraStiftelsen som årlig deler ut rundt 250 millioner kroner til helseprosjekt og -forskning på vegne av den frivillige helseinnsatsen i landet.
– Som ledende fagsjef og har det overordnede ansvaret for stiftelsens faglige profil. Det handler om å sikre kvaliteten på tildelingene våre, men også om å gjøre stiftelsen bedre kjent i fagmiljøene, slik at vi får inn flere gode søknader. Det føles utrolig meningsfullt og jeg nyter dagene på jobb, sier han.
Meningers mot
Hesselberg forteller at han aldri har hatt som mål å utøve kunnskapsformidling gjennom media, men at tilfeldigheter spilte inn.
– Jeg har alltid hatt meninger og aldri styrt unna når det har dukket opp slike forespørsler. At jeg ble invitert med i produksjonen av Folkeopplysningen i 2010 var ganske tilfeldig. Jeg holdt et foredrag rundt den tiden om hvorfor vi ikke kan stole på vurderingene våre og det ble redaktøren tipset om. Vi tok et møte og siden den gang har jeg jobbet tett med Teddy TV som produserer både Folkeopplysningen og Typisk deg.
Å jobbe med psykologi knyttet til TV-produksjon synes han har vært veldig spennende.
– Jeg har lært utrolig mye om å formidle eget fag og sett at det har vært mulig å formidle ganske komplekse tema på en underholdende måte, sier Hesselberg.
TV-jobbene har også vært med på å åpnet «uforskammet mange dører», som han ordlegger det. Han mener han har fått mye mer positiv feedback enn han fortjener.
– Det er veldig tilfeldig om at det er akkurat du som havner på skjermen og når du først gjør det er det haug av andre som gjør hoveddelen av arbeidet. Bak alle dem som kommer på skjermen sitter redaktører, manusforfattere, produsenter, regissører, produksjonsassistenter, lydfolk, produksjonskoordinatorer, kamerafolk, klippere og veldig mange andre som jobber hardt for at du skal komme heldig ut av det. Og så er det ansiktene på skjermen som reiser rundt og høster rosen. Det er skikkelig urettferdig, mener han.
– Vis engasjement!
Hans viktigste råd til studenter og alumner er å vise engasjement.
– Ikke la studier og jobb spise opp all tiden din. Bruk tid på noe du brenner for. Du vokser på det og det vil bli verdsatt i det neste jobbintervjuet du sitter i. Jeg har sittet på arbeidsgiversiden i mange jobbintervju og det er slående hvor få som tenker på dette, påpeker han.
I tillegg til jobben i Extrastiftelsen setter han seg annenhver uke ned med to kollegaer og lager podcasten Psykologlunsj.
– Vi tjener ingenting på det, men det er utrolig artig og det har vist seg at andre setter pris på det også.
Sitt eget nettverk fra studietiden har han fortsatt nytte av.
– Studietiden var en fantastisk fin tid i et veldig hyggelig og passe sprøtt kull. Nå har jeg sporadisk kontakt med noen forelesere og studenter og det har vært veldig nyttig. Også startet jeg podcasten Psykologlunsj med to psykologer som ble igjen i Trøndelag, Tommy Mangerud og Jonas Vaag. De er begge tilknyttet NTNU og det misunner jeg dem, sier Jan-Ole Hesselberg.
Tekst: Unni Skoglund / Foto: Vidar Nordli-Mathisen
Fakta
Fakta
- Profesjonsstudiet i psykologi, NTNU, 2001–2006.
- Ledende fagsjef i ExtraStiftelsen
- Manusforfatter for tre sesonger av Folkeopplysningen på NRK1 og fire sesonger av Typisk deg på TV-Norge
- Lager podcasten Psykologlunsj