Portrettintervju Ana Capetillo - Alumni
- Om NTNU Alumni
-
Alumniportrett
- Rune Sørås
- Endre Jo Reite
- Joachim Kjesbu
- Inger Anne Tøndel
- Marius Herberg
- Ana Capetillo
- Mari Liavaag Holm
- Reid-Are Pedersen
- Aud Charlotte Ullestad
- Timothy Afful-Koomson
- Stine Sem Kristoffersen
- Eva Gullvåg Wermuth
- Linda L. Aase
- Lasse Gråberg
- Christer Aannestad
- Vilde Coward
- Celine Sandberg
- Magnus Arveng
- Bjørn Simonsen
- Mariam Kaynia
- Jan-Ole Hesselberg
- Haibo Chen
- Amritha Ballal
- Eivind Fjeldstad
- Anna Sara Fjeld
- Biraj Singh Thapa
- Guri Melby
- Hans Erik Eidem
- Silje Strøm Solberg
- Malin Friman
- Øyvind Storesund Hetland
- Yngvild Egenes
- Fredrik Mordal Hessen
- Ane Ryttervoll Kvamshagen
- Kristine Mjelde Solevåg
- Ingrid Sørum Melaaen
- Monica Havskjold
- Remi Eriksen
- Bjørn Haugstad
- Kristina Brend
- Hilde Tonne
- Sonia Ahmadi
- Kontakt
- Bibliotektjenester
- Personvern (GDPR)
- FAQ - Alumni
- Arkitektur som gagner samfunnet
- Arkitektur som gagner samfunnet
Ana Capetillo for fortsatt god kontakt med flere fra videreutdanningskurset om lavenergihus hun tok for åtte år siden. Arkitekten ser hver dag som en ny mulighet til å gjøre noe bra for samfunnet.
Stilling: Sivilarkitekt i Norconsult
Utdanning:
-
Universidade Lusíada de Lisboa, 2001-2006
-
Master i arkitektur og utbanisme ved Politecnico Milano, 2006-2007
-
Lavenergiboliger, passivhus og nullutslippshus ved NTNU, 2014
Bli medlem i Alumni du også!
Da Ana Capetillo tok videreutdanningskurset «Lavenergiboliger, passivhus og nullutslippshus» ved NTNU i 2014, var det for å oppdatere seg på et fagområde hun visste ville komme til å bli mer og mer aktuelt.
- Bygg utgjør omtrent av 40 prosent av energiforbruket. Vi trenger nye løsninger for å redusere dette tallet. Det er nødvendig om vi skal nå FNs bærekrafts mål, sier den miljøengasjerte arkitekten som kommer fra Portugal.
Utdannet fra Lisboa og Milano
Capetillo flyttet til Norge i 2012. En del av miljøengasjementet kommer av at hun er så glad i naturen, og noe av det hun liker å gjøre best på fritida er å gå på fjelltur i traktene rundt Narvik der hun bor.
Hun har arkitektutdanning fra universiteter både i Lisboa og Milano.
- Videreutdanningen jeg tok ved NTNU ble svært viktig for meg. En ting var at jeg fikk et godt nettverk, og jeg har fortsatt kontakt med flere av dem i dag. Det andre var at jeg fikk nye og mer spennende arbeidsoppgaver i etterkant. På den tiden jobbet hun i Sweco, men siden november i fjor har hun jobbet hos Norconsult i Narvik.
- Hvilke råd vil du gi til dagens studenter ved NTNU?
- Vær bevisst på hvor heldig og privilegert du er som får studere. NTNU er et høykvalitets-universitet som har mye å by på. Utnytt tiden godt og få med deg det du kan av kunnskap og erfaringer.
Lærte å arbeide i team
Den viktigste forskjellen med universitetsutdanningen hun hadde fra Portugal og Lisboa, var at ved NTNU var det lagt opp til mye mer samarbeid. Å lære seg hvordan en best kan arbeide i team er den viktigste kompetansen hun har tatt med seg.
- Undervisningen fra Lisboa og Milano var mer individualistisk, mens ved NTNU var det lagt opp til at vi møttes på samlinger med mye gruppearbeid. Det var en veldig god erfaring som jeg har hatt god nytte av i jobbsammenheng.
Hun tror at oppskriften på å lykkes i arbeidslivet er å alltid oppdatere seg og lære nye ting. Det gjør at en også er bedre egnet til å tilpasse seg endringer i samfunnet.
I etterkant av videreutdanningen hun tok ved NTNU, har hun meldt seg opp på flere kortere kurs.
- Jeg blir motivert av å lære noe nytt og liker meg best når jeg kan kombinere det med å være i jobb med å stadig lære noe nytt. Det er viktig å aldri stoppe opp, sier Capetillo.
Arkitektur for mennesket
Capetillo er opptatt av å sette arkitektur inn i en større kontekst enn at det bare er vegger, eller bygninger for den saks skyld.
- Arkitektur påvirker hvordan omgivelsene ser ut, om det føles godt å være i området eller ikke. Høykvaliteten, romfølelsen, farge, høyde og bredde, og ikke minst lys – alt dette er ting arkitekter jobber med som påvirker hvordan vi føler oss.
Da hun studerte var det ikke noe hun likte bedre enn å lage modeller av bygninger for hånd. Nå er mye digitalt, og det ser hun nytten av. Samtidig kan ikke alt løses med teknologi.
- Vi må ikke glemme at vi er mennesker, ikke maskiner – selv om vi lever i et digitalisert samfunn. Det er vanskelig å få følelsen av hvordan omgivelsene virkelig er uten selv å ha sett dem. Derfor er det best om arkitekten selv kan dra til området, bruke sansene og utforske det, før en begynner å prosjektere.
Ser en positiv trend innen miljø
I dag jobber hun mye med sentrumsutvikling. Hun trives i å jobbe i stor og tverrfaglig bedrift som Norconsult, og synes det er spennende å samarbeide med folk fra andre fagområder.
Den viktigste erfaringen hun har med seg fra arbeidslivet, handler om det hun kaller «soft skills». Altså ferdigheter som har med sosial intelligens og medmenneskelighet å gjøre, og som bidrar til å gjøre samarbeid og arbeidsmiljø bedre.
- I arbeidslivet møter en jo alltid på mange utfordringer. Det er utrolig viktig at en har sosial intelligens, lærer seg å være fleksibel og samarbeide med andre.
- Hvor er du om 5 år?
Da skal jeg ha mer erfaring og kompetanse enn jeg har i dag. Jeg ser for meg å gå gjennom en utviklingsprosess gjennom hele karrieren. Den må aldri stoppe.
Hun ser heldigvis en positiv utvikling når det gjelder miljø og en økende miljøbevissthet i byggebransjen. Dette gjelder i alt fra arealplanlegging til valg av materialer og energiforbruk.
- Målet mitt er at jeg hver dag på slutten av arbeidsdagen får jeg en følelse av å ha bidratt til utviklingen av et bedre samfunn.
Tekst: Lisbet Jære