![Show Menu](styles/mobile-menu.png)
![Page Background](./../common/page-substrates/page0060.png)
58
BEDRE PROSESSER FOR ORGANISASJONSUTVIKLING
Gullapper har den fordel at de skaper:
1. Refleksjon
2. Forpliktelse til det skrevne
3. Sier noe om styrken når alle gullapper er på bordet
Lokalet organiseres som kafébord med 4-5 stoler ideelt sett. Det
er blitt identifisert at dette er hensiktsmessig gruppestørrelse
når komplekse problemstillinger skal diskuteres og det skal fattes
beslutninger. En tilstreber å ha det så koselig som mulig.
Det utpekes en kafévert som passer på at reglene følges og at nye
gjester ved bordet taes i mot på en ordentlig måte. Å være kafévert er
ikke krevende, men det er viktig at dette er avklart på forhånd og at
kafevertene er forberedt og ikke pekes ut der og da.
Bordene dekkes av gråpapir og tusjer. Hver enkelt reflekterer over
oppgaven og skriver det ned på gullapper. Så deles det. Gruppen
tegner ned og forklarer og utveksler synspunkter. En skal gjerne
ikke fokusere for mye på løsninger i denne fasen. Men la de gjerne
bruke litt tid på å komme i gang. Fasilitatorene går rundt og serverer
kaffe og lytter til diskusjonene. Når gruppene er kommet godt inn
i det, så er det tid for bytte. Kaféverten blir sittende ved bordet. De
andre går til et nytt kafébord. Kaféverten oppsummerer hva som
er blitt diskutert tidligere. De nyankomne ledes inn i tankegangen
samtidig som de oppmuntres til å gi innspill. De føyer kanskje til
noe eller kommer med nye elementer. De har kanskje fokusert på
mye av det samme eller noe helt annet ved sitt bord. Det byttes etter
hvert etter fasilitators henvisning. Her er lytting sentralt på hvor
gruppene er. Det roteres igjen og nye innspill mottas og utveksles.
Til slutt kommer man tilbake til sitt opprinnelige bord og får av sin
hjemlige kafevert en oppsummering. Basert på dette skal gruppen
nå identifisere tiltak eller oppsummere det viktigste som er kommet
frem.
Det deles i plenum fra de ulike bordene. Dette kan, men må ikke,
gjøres av kafévert.