Table of Contents Table of Contents
Previous Page  60 / 100 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 60 / 100 Next Page
Page Background

58

BEDRE PROSESSER FOR ORGANISASJONSUTVIKLING

Gullapper har den fordel at de skaper:

1. Refleksjon

2. Forpliktelse til det skrevne

3. Sier noe om styrken når alle gullapper er på bordet

Lokalet organiseres som kafébord med 4-5 stoler ideelt sett. Det

er blitt identifisert at dette er hensiktsmessig gruppestørrelse

når komplekse problemstillinger skal diskuteres og det skal fattes

beslutninger. En tilstreber å ha det så koselig som mulig.

Det utpekes en kafévert som passer på at reglene følges og at nye

gjester ved bordet taes i mot på en ordentlig måte. Å være kafévert er

ikke krevende, men det er viktig at dette er avklart på forhånd og at

kafevertene er forberedt og ikke pekes ut der og da.

Bordene dekkes av gråpapir og tusjer. Hver enkelt reflekterer over

oppgaven og skriver det ned på gullapper. Så deles det. Gruppen

tegner ned og forklarer og utveksler synspunkter. En skal gjerne

ikke fokusere for mye på løsninger i denne fasen. Men la de gjerne

bruke litt tid på å komme i gang. Fasilitatorene går rundt og serverer

kaffe og lytter til diskusjonene. Når gruppene er kommet godt inn

i det, så er det tid for bytte. Kaféverten blir sittende ved bordet. De

andre går til et nytt kafébord. Kaféverten oppsummerer hva som

er blitt diskutert tidligere. De nyankomne ledes inn i tankegangen

samtidig som de oppmuntres til å gi innspill. De føyer kanskje til

noe eller kommer med nye elementer. De har kanskje fokusert på

mye av det samme eller noe helt annet ved sitt bord. Det byttes etter

hvert etter fasilitators henvisning. Her er lytting sentralt på hvor

gruppene er. Det roteres igjen og nye innspill mottas og utveksles.

Til slutt kommer man tilbake til sitt opprinnelige bord og får av sin

hjemlige kafevert en oppsummering. Basert på dette skal gruppen

nå identifisere tiltak eller oppsummere det viktigste som er kommet

frem.

Det deles i plenum fra de ulike bordene. Dette kan, men må ikke,

gjøres av kafévert.