Previous Page  124 / 166 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 124 / 166 Next Page
Page Background

GRO ULSET

Tett på livet i barneverninstitusjon

en eksempelstudie

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

114

brukes til å uttrykke og vise omsorg; miljøpersonalet «utøver omsorg» gjennom om-

sorgsfulle handlinger knyttet til mat og måltider.

8.3 Grunnlag for handlefrihet og muligheter for medvirkning?

Ungdommen hadde mulighet til å medvirke på ulike områder i forbindelse med mat-

og måltidsritualene ved institusjonsenheten. Miljøpersonalet forholdt seg imidlertid til

noen strukturer - og søkte å håndheve noen regler, som kunne begrense ungdommenes

opplevde medvirkning og handlefrihet.

Det ble skrevet handleliste for innkjøp av mat én gang i uken. Ungdommene kunne

delta og komme med ønsker i denne forbindelse. Ønskene ble ikke alltid oppfylt, men

det var anledning til å medvirke

til å bli hørt og til å påvirke i forbindelse med inn-

kjøpene. De voksne hadde endelig myndighet til å anerkjenne eller avvise ungdomme-

nes mat- og måltidsønsker. Blant annet hadde miljøpersonalet som utgangspunkt at

innkjøpslister og ukemenyer skulle inneholde et variert og sunt nok kosthold. De for-

holdt seg også til økonomiske rammer og budsjetter.

Ungdommene kunne fortelle at de ikke alltid fikk det de spurte etter, eller at det tok

veldig lang tid å få oppfylt et ønske. Marian fortalte gjentatte ganger om noe misnøye

med mat, måltider og innkjøp av matprodukter:

«Når jeg begynte å trene og sånn, så skulle jeg på kostholdsplan, og så skulle

jeg få egen handleliste med mat som jeg trengt

e som (…) skulle betale og sånn.

Jeg tror det er en måned siden jeg skrev en handleliste og leverte til dem. Jeg

har ikke fått noe av det ennå.»

Dette var et uttrykk for ikke å bli tatt på alvor og ikke oppleve reell medvirkning.

Ungdommene hadde i utgangspunktet mulighet til å delta i matlaging/kjøkkentjeneste

om de ønsket det. Men de kunne ikke delta hver dag eller når som helst. Dersom de

skulle delta, burde det helst planlegges og avtales på forhånd. Som nevnt syntes enkel-

te i personalgruppen å være noe mer innstilt på å la ungdommen få slippe til på kjøk-

kenet enn andre. Dette oppga også ungdommene; de mente at det var til dels ulike

ønsker, krav og praksiser knyttet til måltidene. Noen av de voksne kunne invitere mer

eksplisitt til deltagelse i

og samspill rundt

matlagingen enn andre, selv om med-

virkning fra ungdommens side var en mulighet som formelt sett var bestemt/nedtegnet.