Et større bilde

Målfrid Schiager, Bjørn Hofmann, Siv Øverås, Siv Fladsrud Magnussen og Arne Skogsbakken

Et større bilde

Da den åttende nasjonale konferansen for omsorgsforskning gikk av stabelen i Drammen samlet den forskere, ansatte og ledere i kommunene, politikere og offentlig forvaltning for å diskutere praksisnær kunnskap som angår omsorgstjenestene og politikkutformingen.

Dette var den første konferansen etter at Senter for omsorgsforskning ble femten år og dermed en jubileumskonferanse. Programkomiteen ønsket derfor å benytte anledningen til å se på tjenestene i et større bilde. Kan for eksempel velferdsmodellen reddes ved at helse- og omsorgspolitikken ses i sammenheng med barne- og ungdomspolitikken? Hvordan ser bildet ut i Balsfjord, Drammen, Nordreisa og Vennesla? Hvilke roller skal innvandring og teknologi spille? Hvis vi tar et historisk tilbakeblikk på velferdsstaten, hva er det som bør bli liggende igjen og hva er det som bør få være med oss inn i framtiden? 

Mest utfordrende

– Å redusere uføreandelen, som er på 22 prosent av den voksne befolkningen i kommunen i dag, er noe av det mest utfordrende, sa rådmann Arne Skogsbakken i Søndre Land kommune. Han var en av innlederne på omsorgsforskningskonferansen 2024.

Bedre folkehelse, ny praksis og innovasjonskapasitet skal ruste Søndre Land.

– Det som sitter mellom øra på folk er det som teller, og dette må det jobbes med kontinuerlig. De ansatte hos oss tar innovasjonsskole, vi er på studiebesøk og har laget ti bud for innovasjon. Og så har vi sluppet til sosiale entreprenører fordi de tenker annerledes, sa Skogsbakken.

Bildet over viser Målfrid Schiager fra Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester, professor i medisinsk etikk Bjørn Hofmann, seniorrådgiver Siv Øverås i Forskningsrådet, Siv Fladsrud Magnussen fra Senter for omsorgsforskning og Arne Skogsbakken, som altså er rådmann i en kommune som står med begge beina midt i de store demografiske utfordringene.

Halvard Vike er sosialantropilog og professor ved Universitet i Sørøst-Norge. Han snakket om universalisme i et historisk perspektiv, Michael Strange fra Universitetet i Malmø nyanserte forventningene til teknologi i omsorgstjenestene og Bernadette Nirmal Kumar, som har jobbet med FN og andre organisasjoner på tre kontinenter, satte søkelys på migrasjon og helse.

Lovverk må ikke stå i veien

Eli Blakstad er statssekretær i Barne- og familiedepartementet. Et departement som blant annet har ansvaret for politikkutformingen på områdene barnevern, oppvekst og levekår, barn og unge, familie og samliv. Hun er åpen for at helse- og omsorgspolitikken kan ses i sammenheng med barne- og ungdomspolitikken. I sofapraten med de andre ekspertene var hun særlig opptatt av at kompetansen som finnes må få komme til sin rett og at lover og regler ikke skal stå i veien for skrddersydde løsninger i den enkelte kommune.

Poster og parallell

Under konferansen, som fant sted på Union Scene, var det dessuten parallellsesjon og miniseminarer om viktige temaer som bemanning og organisering, effekter av omsorg, teknologi, kommunens samarbeidsarena for forskning, mangfold og migrasjon og uformell omsorg. Vesentlige brikker i et større bilde av helse- og omsorgstjenestene. Postere med relevante temaer ble også presentert på en effektiv måte.

Dermed er det to år til neste omsorgsforskningskonferanse. Dersom du har innspill, eller ønsker å bidra til den niende nasjonale konferansen for omsorgsforskning, er du hjertelig velkommen til det. Neste høst blir Senter for omsorgsforskning å finne på Aredalsuka.