NTNU-BIL  Bedriftsidrettslaget ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
    ntnubil.no    Postboks 8900, 7491 Trondheim

Sykkelgruppene NTNU/SINTEF. Rapporter fra fellestreninger og ritt 2016. Terreng.


Rapporter fylles på fra toppen, dvs. nyeste øverst:

Torsdag 21. juli 2016:   Sjutopperstur

Invitasjon tirsdag:

Maratonsyklister:
Sjutopperstur lørdag? Det er jo midt i ferien, men for meg er dette eneste helg som passer i juli og august. Og det er meldt supert vær. Kan dere som er interesserte i å være med gi tilbakemelding. Jeg er fleksibel, så f.eks. fredag, søndag eller mandag er også mulig, dersom entusiastene har bedre anledning da.

Om turen:
Skiklubben/Turistforeningen arrangerer hvert år «Til topps», sju topper nær Trondheim som turmål. I de siste 11 av 12 år har NTNU/SINTEF-syklister besøkt disse på én dag med sykkel. Turene har tatt fra 7 til 13,5 timer, oftest rundt 10 timer. Se f.eks.
referat fra fjorårets tur. Turen gjennomføres kun i finvær i juli eller tidlig august.

Årets topper (se TSK eller TT) er (i min valgte rekkefølge): Kjerringberget, Solemsvåttan, Liaåsen, Vassfjellet, Bosbergheia, Gråkallen, Våttakammen. Disse utgjør en mindre utfordrende tur enn i fjor da vi bare rakk 4-5 topper, og toppene er kjente slik at vi skulle slippe bom-orientering.

Forslag til rute:
0. Start fra Gløshaugen, kryss Strindvegen/Høgskoleringen (nær "Perleporten") kl. 09:00. Alternativt ved Lade kirke/Lade skole kl. 09:15 for de som bor på østsida av byen.
1. Prolog: Kjerringberget ved Korsvika.
2. Ranheim - Reppe - Solemsvåttan. Delvis bratt opp til toppen, må trille en del.
3. Solemsgårdene - Røstad - Liaåsen.
4. Rossmo - Bratsberg - Tanem - Vassfjellet. Lange stigninger fra Tanem, først kjerreveg så til dels utfordrende men morsomme stier. Må gå strekninger opp det bratteste.
5. Grusvegen ned til Kvål, videre til Klett. Fra Klett har vi to alternativ:
    (1) Østre over Granåsen - Fjellseter til Elgsethytta (ca 19 km Klett - Elgsethytta + ca 1,6 km i terreng - kun diffuse stier innover heiene). Men foreslår heller (2) slik at vi får en rundtur:
    (2) Vestre over Brålia - Spongdal - Rye(bakken, toppen)- Elsetåsvegen (ca 16,5 km Klett - start kjerreveg). Her leder bratte kjerreveger opp mot Skirndalen. Det er herfra en merket sti ca 800 m til toppen. Har vært opp med sykkel en gang her. En kort strekning er svært bratt (bære sykkel), også ellers en god del å gå. Fra asfaltvegen (ved 120 moh) tas omtrent 260 m av stigningen på kjerreveg og ca 160 m på stien.
6. Elgsethytta - Skistua - Gråkallen.
7. Våttakammen. Flere alternativer hit. Om foten av Geitfjellet eller om Tunga og Langdalskollen.

Ta med klær, mat og drikke for hele dagen, samt nødvendig sykkelteknisk nødutstyr. Jeg anslår rundt 10 timer for hele turen (avhengig av tempo, lengden på pauser, antall topper). Vær forberedt på både lange sykkeldistanser og strekk med trilling/bæring av sykkel. En så lang tur går sjølvsagt i helt rolig tempo og mange pauser. Det er sjølvsagt mulig å hoppe av når man har fått nok, f.eks. en minitur på tre topper eller miditur på fire topper.

-- Arne (tlf 486 05 392)


Rapport:
Kartoversikt med grovskissert trase.  
MTB-sykkelkart: osm.reitstøen.com  
Foto: Arne (klikk på lenker i tekst)

Som forventet var det midt i ferietida lite respons på invitasjonen. Pga. mer usikker værmelding for helga dro undertegnede derfor litt impulsivt aleine ut på sjutoppersturen torsdag i svært varmt og fint sommervær. En tur sammen med andre er å foretrekke, kan derfor invitere til en ny topptur om kort tid. Men da en forkorta tur med færre topper. Spesielt Bosbergheia er krevende. Og Vassfjellet opp fra Tanemssida krever mye trilling i bratt terreng, og relativt vått på myrene.

Med over 20 grader allerede fra morgenen var antrekket enklest mulig og innsmøring med solkrem. To store flasker, 9-10 tjukke brødskiver, to bananer, ekstra drikkeekstrakt og noe nødproviant. Prologen til Kjerringberget enkel og rask. Ikke mange meter over havet, men en flott utsikt.

  Kjerringberget
Prologen: Kjerringberget

Mest tilnærmet rett linje fra Kjerringberget til Solemsvåttan er over Rotvoll, Ranheim, Reppe. Da fikk jeg også gleden av å prøve den nye supersykkelvegen ved Leangen for første gang. Flott anlegg, men det er jo bare en liten bit, den ender brått i begge ender. Og undres på om dette er den rette strekningen å investere så mye i, synes for meg å ligge litt galt til mht. syklistenes behov. Til saken: Den rette linje gav også mest gunstig stigningsforhold, det var i praksis ingen unnabakke denne strekningen, i alle fall ikke fra stigningene startet ved Ranheimsfjæra.

Valgte fra Tjønnstugua å ta til venstre og nord for Solemstjønna. Et kort strekk er svært bratt men stien er velbrukt og fast og leder lenger opp inn på stien fra vest som vi har brukt tidligere opp til toppen. Kun helt kort stopp på Solemsvåttan, og nedturen gikk på stien vi har brukt tidligere. Via Solemsgårdene var det grei skuring om Røstadbakkene og skiløypene til Liaåsen. Ikke så mye å rapportere her.

Nedturen fra Liaåsen valgte jeg om Lia pukkverk til avveksling fra den via Rossmo som vi til vanlig har valgt. Lengden er lik, kanskje litt raskere om Lia idet jeg kom fortere på asfaltveg. I varmen var det behov for mye drikke, og jeg måtte legge turen om Klæbu sentrum og bensinstasjonen for å bunkre vann. Fra Tanem rundt den nye Tanemshallen hvor turveg leder opp til kjerrevegen opp til Tanemsvollen der stien starter. Fra Tanem til Vassfjelltoppen brukte jeg 1:25, mye av tida med skyving av sykkel opp bratte bakker. Vassfjellstien er en yndet sykkelstrekning, men jeg konstaterte på ny at den er mye bedre å ta andre vegen, da kan man få artige og utfordrende utforstier som bare krever avstigning korte strekk (hvis man er dyktig). Selve stiene var tørre på denne varme sommerdagen, men myrkryssingene var svært våte.

Det var en behagelig avkjølende vind på Vassfjellet med en god matrast. Vinden var sydlig slik at den bremset farten nedover grusvegen til Kvål. Dette var gunstig, for vegen var relativt nygruset og ganske ustabil i svingene. Nede på Kvål var temperaturen ca 30 grader og behov for mer vann med 7-8 min stopp. Sønnavinden kom godt med på transportetappen gjennom Melhus, Udduvoll, Gaulosen, Brålia og mot Rye, medvind omtrent hele vegen. Sola stekte også litt mindre idet himmelen etterhvert ble dekt av en del skyer.

Ved toppen av Ryebakken tok jeg inn til høyre på Elsetåsvegen (her har sikkert mange sykla til Elset og videre Gamle Bynesveg til Tømmerdalen). Traseen herfra (Bosbergaunet) til Bosbergheia var et eksperiment som krever litt mer rapportering. Nedre del er grei kjerreveg som jeg har sykla flere ganger. Den har noen bratte parti, og det bratteste valgte jeg i dag å gå opp pga. at maksimaleffekten i kroppen etter sju timers aktivitet var markert redusert. Noen kart har ikke riktige stier og veier her, Reitstøen-kartet er omtrentlig, kjerrevegen i nedre del er ikke riktig.

Et godt stykke oppe kommer man inn på godt rødmerket sti som opprinnelig starter like sør for krysset mellom FV707 og Elsetåsvegen (men jeg valgte altså ikke den nedre delen av stien). Videre oppover er det bare å følge rødmerkene og man ledes ut på sti rett nord for Skirndalen. Denne stien beskrives i invitasjonen som "en kort strekning er svært bratt (bære sykkel)". Jeg har hatt sykkel opp her for noen år siden, men hadde nok glemt hvor bratt og vanskelig det var. Eller kanskje fordi jeg var blitt ganske sliten og det var anstrengende å skyve/bære sykkelen opp det bratteste. Å komme seg av og på sykkelen utallige ganger ble også tungt med stiv rygg og stive bein. Vel opp det bratteste var det mulig å sykle korte strekninger, men det var ulendt. Brukte omtrent 25 min på kjerrevegen (2,5 km) og 30 min på stien (0,8 km). Siste del var stien lagt om til en mer nordlig trase, godt ryddet og merket; og ledet opp på Bosbergheia fra "baksida" i forhold til den sida man kommer til toppen fra Trondheimssida. Mange besøker toppen med ski på vinterstid, men sykkel er nok en mer sjelden vare, særlig opp stien fra vestsida. Reitstøen har merket stien kategori 2-rød, men jeg mener den burde vært 4-Extreme I eller 5-Extreme II.

Ulike kart viser bare bruddstykker av sti fra Bosbergheia mot Elgsethytta. Men jeg fant (i alle fall én) sammenhengende sti; sykkelbar i korte strekk, men fortsatt mye knoting. Rett før jeg nådde grusvegen ved Elgsethytta var det lagt ut lemmer over myrpartiene.

Når motivasjonen er høy holder man ut selv om det verker i kroppen, og jeg tok sikte på de to siste toppene Gråkallen og Våttåkammen. Det er to muligheter opp til Gråkallen: Grusvegen opp til militæranlegget og stien på øvre del, eller den røffe kjerrevegen som tar av i første høyresvingen på grusvegen. Jeg valgte grusvegen opp og kjerrevegen ned.

Ruta til Våttakammen gikk om Kobberdammen, Stubbsveen, Nøtteknekkeren, Krumtappen og Geitfjellstien (referanse Reitstøen-kartet). Nederste bratte steinparti av Krumtappen måtte jeg gå opp, men jeg var fornøyd da jeg greide å sykle opp resten. De siste droppene ned mot Våttakammen er litt for skumle for meg, i alle fall når kroppen er blitt såpass stiv. Etter Våttakammen var det strake veien heim til en god middag akkompagnert av TV-opptak av siste del av dagens tempoetappe i TdF med Froome som vinner.

-- Arne M. 23.7.2016.  

Tradisjonelt publiseres kvantitative data fra turen:
Kl.
(til)
Sted moh
i info
moh
målt
Distanse Splitt min
stopp
09:40 Start fra Søndre Hoem 93   0,0 km   
09:47 Gløshaugen         0
10:03 Topp 1: Kjerringberget 46   8,1 km 8,1 km; 0:23, 21,4 km/t 2
11:03 Topp 2: Solemsvåttan 423   19,4 km 11,3 km; 0:58, 11,7 km/t 2
11:55 Topp 3: Liaåsen 429   29,3 km 9,9 km; 0:50, 11,8 km/t 6
12:50      Tanem skole 165       0
14:16 Topp 4: Vassfjellet 710   54,1 km 24,8 km; 2:15, 11,0 km/t 11
16:00      Bosbergaunet 130   90,8 km 36,7 km; 1:33, 23,7 km/t 7
17:00 Topp 5: Bosbergheia 537   94,1 km 3,3 km; 0:54, 3,7 km/t 7
18:00 Topp 6: Gråkallen 552   100,4 6,3 km; 0:54, 7,0 km/t 6
18:48 Topp 7: Våttåkammen 286   107,4 7,0 km; 0:42, 10,0 km/t 2
19:14 Søndre Hoem 93   114,5 km 6,8 km; 0:24, 16,9 km/t  
- Tabellen har start/stopp fra Søndre Hoem (undertegnedes bosted). Tidspunkt er for ankomst toppen. Pause på toppene angitt, andre korte og lange stopp i tillegg.
- Total stigning: Ikke målt (defekt høydemåler), anslått 2600 m. Sum moh fem topper: 2983 m. Sykkel med på alle topper.
- Høydeprofil med hastighet og temperatur: Ikke målt.
- Total tid: 9:34 herav effektiv sykkeltid 7:57, dvs. pause/stopp summerer til 1:37*). (Effektiv) snittfart 14,3 km/t.

Oversikt alle sjutoppersturer:
År Lengde/km Stigning/m Sum moh
topper
Eff.tid*) Tot.tid Tot.tid
-Eff.tid*)
Merknad
2016 114,5 ca 2600 2983 7:57 9:34 1:37 trase  
2015 140,5 2766 1882 9:40 12:05 2:25 trase   profil 5 topper
2014 130,0 3154 3284 9:03 11:20 2:17 trase   profil
2013 111,0 - 2481 7:28 9:45 2:17 trase
2012 103,3 - 3215 8:22 9:17 0:55 trase
2011 **)              
2010 117,3 2276 2633 8:13 9:20 1:07 trase   profil
2009 149,7 2980 3102 7:22+4:15
sykkel+gange
13:40 2:03 høydeprofil
2008 127,5 2790 2858 9:0211:45 2:43 høydeprofil
2007 88,5 2240 2365 7:27 9:15 1:47 høydeprofil
2006 114 2350 2571 6:27 7:13 0:48 høydeprofil
2005 124,5 - 3113 7:47 8:21 0:36  
2004 97,9 2481 2797 7:02 9:38 1:36 høydeprofil
*) Eff.tid er hva sykkelcomputer i automode viser, men den teller ikke tid når hastigheten er under ca 4 km/t (gangfart). Ciclo-klokke viser f.eks. i 2014 at reelle pauser totalt var ca 1:25.
**) I 2011 ingen tur, toppene var: Gråkallen, Storheia, Ladehammeren, Liaåsen, Solemsvåttan, Jervfjellet og Vassfjellet.

Oversikt over topper som har inngått i sjutopperstur 2004-2015:
  Topp Antall  År
Bymarka:
   Gråkallen 10 2016 2015 2014 2013 2012 (2011) 2010 2006 2005 2004
   Grilstadhaugen(Skistua) 1 2009
   Henriksåsen 1 2007
   Storheia 5 2015 2013 2012 (2011) 2008
   Bosbergheia 2 2016 2009
   Elgsethytta panorama 1 2010
   Geitfjellet 4 2014 2012 2008 2005
   Våttåkammen 5 2016 2013 2010 2007 2004
   St. Olavsspranget 1 2015
   Tikneppen 1 2006
   Søremsåsen 5 2013 2010 2006 2005 2004
   Grønlia 1 2008
   Rønningen 1 2009
   Sæteråsen(Leinstrandmarka)1 2007
Strindamarka:
   Liaåsen 7 2016 2014 2012 (2011) 2008 2005 2004
   Månen 4 2015 2013 2010 2006
   Lomtjønna 1 2009
   Estenstadhytta 1 2007
Malvikmarka:
   Solemsvåttan 7 2016 2014 2012 (2011) 2009 2007 2004
   Leistadåsen(Vikhamar) 1 2006
   Merkespynten(Sveberg) 1 2010
   Jervfjellet 3 2014 (2011) 2005
Selbusjøen/Vassfjellet:
   Hevillen 3 2015 2013 2008
   Hesteskohaugen(Gjenvollhytta) 1 2010
   Vassfjellet 8 2016 2014 2012 (2011) 2008 2006 2005 2004
   Litlfjellet 1 2007
   Øyvindstjønna 1 2015
   Kråkfjellet 1 2009
   Sandafjellet 1 2006 (ekstra 8. fjell)
Annet:
   Øyberget 3 2014 2009 2005
   Gråskarven (Ånøya) 1 2015
Bynært:
   Kuhaugen 2 2012 2004
   Kjerringberget 1 2016
   Ladehammeren 3 2013 (2011) 2006
   Kristiansten festning 1 2008
   Nedre Leirfoss 1 2007


Torsdag 9. juni 2016.

Invitasjon:
Det blir kanskje opphold men en kald kveld. Jeg foreslår vi tar tur i terrenget, der holder man seg lettere varm og det er tørt i bakken. Oppmøte på vanlig sted på Sluppen kl 18:00 (ved krysset inn til Sluppenveien 6). Tar sikte på Bymarka, der jeg er best kjent. Om vi skal legge turen på vanskelige eller enkle stier bestemmes etter ønsker fra de frammøtte. For å logge stemningen for en slik terrengtur, gi en tilbakemelding dersom du kommer; og evt. protest mot manglende landeveistrening. (Svar kun til meg, ikke til alle 90 på gruppelista.)
-- Arne
Seinere: Ingen har meldt de kan komme - bare en rekke avbud pga opptatt med annet. Jeg møter da heller ikke på Sluppen kl 18. ... Tar heller et NTNU/SINTEF-orienteringsløp, kombinert med terrengsykling før eller etter.
-- Arne

Torsdag 12. mai 2016.

Invitasjon:
Grunnet usikker værmelding med kaldt vær og antagelig våte veier blir det ikke fellestrening på landevei i dag. Undertegnede kan være med på terrengtrening dersom det er interesse for det. Da foreslår jeg oppmøte på Byåsen butikk-senter kl 18 med sykling i området rundt Geitfjellet. Gi tilbakemelding dersom det er ønske om terrengtrening.
-- Geir

Rapport:
Liten rapport fra torsdagsturen. Ble bare Kurt Helge Johansen og meg. Syklet fra Byåsen butikksenter litt over 18 i kjølig men greit nok vær. Fikk ganske lite nedbør på veien, og stier var relativt tørre og fine. Syklet følgende rute: Rundt Theisendammen, forbi Sommerseter, så innom Bringebærstien, om Helkansetra, opp mot Geitfjellet, ned Krumtappen, via Lavollen og deretter etter å møte litt snø syklet vi om 5-stikrysset. Runden ble ca 12 km, og ble gjennomført på ca 1 time og 30 minutt.
Ref.: Geir
PS: Kjenner du ikke Bringebærstien(e) og Krumtappen? Se
Reitstøens terrengrutekart.


Sykkelgruppas nettside