Posterpresentasjonar - Læringsfestivalen
Posterar
Posterar på Læringsfestivalen 2025
Du kan sjå posterane når du vil i løpet av dei to dagane konferansen går føre seg.
Under opninga vert posterane presenterte i ein posterpitch, og etterpå, frå 11.15 til 12.00, er det postervandring og forfattarane vil vere til stades for å snakke om innhaldet.
Posters LF 2025
Alle posterar på Læringsfestivalen 2025:
1: Seks personas på nettstudier
Hvem er nettstudentene, egentlig? Etter å ha gjennomgått 230 egenpresentasjoner på nettstudier ved NLA Høgskolen, ble det laget seks personas som representerer et mangfold av studentene. Du får et innblikk i studielivet til Førstegangsstudenten Fredrik, Ambisiøse Amalie, ny karriere-Kaleb, Faglig påfyll-Frida, Pappaperm-Petter og Voksne Vigdis. Bli kjent med deres motivasjon og arbeidsvaner som nettstudent, gjennom tekst, bilde og animasjonsvideo. Prosjektet demonstrerer et økende mangfold av studenter som velger nettstudier. Det eksemplifiserer også hvordan man på en kreativ og engasjerende måte kan kommunisere statistikk om en studentengruppe.
Hanne Kristin Dypedal
NLA Høgskolen
2: Hvilken undervisningsform gav drift og vedlikeholds ingeniørene matnyttig kunnskap og ferdigheter
Hvilke undervisningsformer har gitt drift og vedlikehold studentene kunnskaper og ferdigheter de får bruk for i jobb? Hvilke suksessfaktorer mener de tidligere studentene ligger til grunn for jobbrelevant læring? Dette har tidligere studenter som nå er i jobb svart på i en spørreundersøkelse våren 2025. Resultatene presenteres i dette bidraget. Samtidig gis det innblikk i hvordan emnene i studieretningen er etablert og utviklet i samarbeid med industrien.
Viggo Pedersen
NTNU
3: "arKItekt" erfaringsdeling: 2x KI-kurs om utviklingsarbeid i dosentstigen.
Dosentstigen er i ferd med å gi et anvendelig svar på to dype problemer i høyere utdanning som følger av at måleparameteren selv blir målet og derfor ikke virker. Det ene eksempelet er tellekanten som gir overproduksjon av fagartikler. Det andre er studentenes reproduksjon av fagtekst. Ironisk nok innebærer svaret å ta i bruk KI med og av studentene i eksperimentelt utviklingsarbeid. Også det,å søkenopprykk påvirkes. Presentasjonen gir motivasjon og grunntanke, struktur og hovedinnhold, resepsjon og framtidsplaner for et on-line EVU-kurs som ble utviklet 2023-24 og gjennomført i to runder 2024-25 av Dosentforeningen i Norge.
Helge Høivik
Dosentforeningen
4: Teaching the teachers: Designing digital portfolio assessment for in-service teachers which both evaluates and educates
Adapting courses to fully digital designs and unsupervised online assessment requires careful consideration to ensure good learning outcomes and valid and relevant assessment of learning. This presentation describes the design of a portfolio assessment in a digital linguistics course for in-service teachers, combining formative and summative assessment activities that aimed to not only assess understanding of course material, but also provide insights and ideas that could be used in the students’ own teaching practices. We will describe considerations of the 4 main elements of the portfolio assessment package design and feedback from students about their experiences of the course design.
Nicole Busby og Anja Angelsen
NTNU
5: Integrering av effektive læringsstrategiar i fysikkundervising
Studentaktivitet er avgjerande for at læring skal skje, men kan vera ei utfordring å få til. Som menneske vel vi minste motstands veg der vi kan, og mine studentar vil ofte bli forelest for, og unngår helst forarbeid og etterarbeid. Som lærar strebar eg etter at tida eg brukar saman med studentane blir mest mogleg effektiv. Eg forsøker å motivera til at dei legg ned ein innsats for å læra det dei skal. I dette prosjektet undersøkjer eg korleis to læringsstrategiar som har vist seg å vera effektive i realfag kan fungera i eit fysikkemne ved Sjøkrigsskolen.
Linn-Kristine Gaupholm
Forsvarets høgskole
6: Vurdering for ingeniøridentitet
Prosjektet "Vurdering for ingeniøridentitet" ved NTNU utforsker nye lærings- og vurderingsformer i to separate identitetsemner, rettet mot to ulike grupper av ingeniørstudenter. Målet er å styrke studentenes arbeidslivskompetanse, utvikle generiske ferdigheter og fremme tilhørighet til studieprogrammene. Læringsaktivitetene omfatter arbeidslivsnære caser og gruppeprosjekter med faglig innhold relevant for studieprogrammet, der de formative vurderingene knyttes til autentiske og relevante læringssituasjoner. Studentene har gitt positive tilbakemeldinger på lærings- og vurderingsformene i begge emnene. Her vil vi presentere de spesifikke læringsdesignene for hvert emne, oppsummere studentenes tilbakemeldinger og dele våre egne refleksjoner.
Kjersti Kleveland
NTNU
7: KLIKK FOR SUKSESS – Motivere studenter med digitale flervalgstester
Hvordan påvirker bruk av digitale flervalgstester studentenes opplevde læringsutbytte sammenlignet med tradisjonelle innleveringsmetoder?
Arild Sæbø
Forsvarets høgskole / Sjøkrigsskolen
8: NOKUT-podden – en nasjonal arena for spredning av god undervisningspraksis i høyere utdanning
I NOKUT-podden snakker vi med dem som er tettest på undervisingshverdagen, og målet er å spre gode ideer og inspirasjon. Posteren ser tilbake på hvilke tema podden har tatt opp så langt, og inviterer til samtaler om ønsker for fremtidige episoder.
Kristian Bergh og Anna Svele
NOKUT
9: Meistringslæring i intro programmering
Emnet IT1001 bruker meistringslæring der det ikkje er nokon endeleg eksamen. I staden blir karakteren bestemt av kor mange modular ein student har tatt, og kvar student kan halde sitt eige tempo gjennom denne serien av modular. Automatiserte testar blir brukte både formativt og summativt, som gjer at det blir svært transparent for studentane kva dei må lære seg for å avansere til neste nivå. Emnet har fått positiv vurdering av studentar, der mange tykkjer at emnet motiverer for å jobbe jamnare gjennom semesteret. Posteren oppsummerer erfaringar og studentevaluering.
Guttorm Sindre, Gabrielle Hansen og Guri Sivertsen Korpås
NTNU
10: Virtuell læring, reell mestring – kan VR fremme læring i anatomi og fysiologi hos radiografstudenter?
Virtuell læring, - reell mestring: VR har vist som et godt verktøy for å fremme studentaktiv læring, læringstutbytteoppnåelse, læringsmotivasjon, og retensjon av fagmateriale i anatomi og fysiologi blant radiografstudenter. Det er viktig å gi studentene et læringsmiljø hvor de opplever mestring, trygghet og motivasjon. Refleksjonen og diskusjonene over læringsmaterialet fører til bedre forutsetninger for å sette det i en større sammenheng, og det er viktig at denne prosessen starter tidlig i studieforløpet. Hvordan kan du benytte VR for dine studenter for å bidra til økt læring og et tryggere læringsmiljø?
Jacqueline Kirsti Andersen og Ann Mari Gransjøen
NTNU
11: BedreUndervisning 2025
I posterpresentasjonen lærer du mer om videreutviklingen av BedreUndervisning, en åpen nettressurs med formål å understøtte vitenskapelige ansattes systematiske utvikling av pedagogisk praksis. Du vil lære mer om arbeidet med nye temasider som blant annet tar for seg kunstig intelligens, spillbasert læring, forskningsveiledning og bærekraftig undervisning.
Fredrik Mørk Røkenes og Tatsiana Komissarova
LINK - Senter for læring og utdanning, Universitetet i Oslo
12: Forskning på egen undervisning ved hjelp av Scholarship of Teaching and Learning (SoTL)
Kadettene ved Forsvarets høgskole (FHS) begynner studiene med ulik akademisk bakgrunn. Biblioteket ved FHS er en støttetjeneste med kunnskap innen akademiske ferdigheter og informasjonskompetanse. Hvordan kan vi på best mulig måte bidra til å utvikle de nødvendige akademiske ferdighetene som forventes av kadettene? Kadettene har et tettpakket program med mye eksterne øvelser, som har lite rom for egenstudier og bibliotekundervisningen burde derfor mest mulig integreres i den planlagte faglige undervisningen. Med rammeverket SoTL – Scholarship of teaching and learning, jobber vi med følgende forskningsspørsmål: Hvordan kan vi best integrere bibliotekets undervisning i skolen øvrige undervisning (for å bygge kadettens akademiske ferdigheter)?
Gina Helene Sjursaether og Elen Elvebakk
Forsvarets høgskole
13: Systematisk emneevaluering og utvikling i emnet bevegelsesapparatets anatomi i bachelor for bevegelsesvitenskap
Undervisning i anatomi for førsteårsstudenter i bevegelsesvitenskap består av en rekke ulike læringsaktiviteter. Det er gjort en systematisk evaluering av betydningen a de ulikek læringsaktivitetene for studentene sin oppfatning av oppnåelse av læringsutbyttet. Bidraget presenterer den systematiske emneevalueringen og utviklingen som er gjort over flere år basert på studentene sin tilbakemelding.
Ingebrigt Meisingset
NTNU
14: 2+1: Å gi og få tilbakemeldinger i studentteam
Hvordan kan vi tilrettelegge for læringssituasjoner hvor studenter utvikler sin kompetanse i å gi og motta tilbakemeldinger i teamsamarbeid? Denne posterpresentasjonen gir innblikk i et pågående forskningsprosjekt som utforsker dette spørsmålet. Prosjektet bygger på data fra en strukturert øvelse der studentteam gir og mottar tilbakemeldinger innad i teamet. Øvelsen har til hensikt å fremme refleksjon og læring om teamsamarbeid, både i det aktuelle samarbeidet studentene deltar i og for fremtidige samarbeid i arbeidslivet.
Hanne Rustad og Beathe Liebech-Lien
NTNU
15: Militære språkstudenters læring av det uventede gjennom en feltøvelse
Militære språkstudenters læring av det uventede gjennom en feltøvelsePosteren gir en presentasjon av arabiskstudenter ved en militær profesjonsutdanning sin deltagelse som tolker og markører ved en feltøvelse, og observerte og rapporterte læringsutbytter fra denne deltagelsen.
Eva Marie Håland og Unn Gyda Næss
Forsvarets høgskole
16: Redesign av studieprogram for ansvarlig og fremtidsrettet ingeniørutdanning
I dette bidraget skal vi presentere tre redesignede ingeniørstudieprogram, både på bachelor og masternivå. Vi presenterer hvordan vi har gått frem med fokus på læringsmål, studieprogramstruktur, constructive alignment og medvirkning i prosessen.
Torstein Bolstad, Carl Richard Steen Fosse og Arne Midjo
NTNU
17: Utvikling av undervisning på kort og lang sikt
Hva kan underviseren gjøre, og hva er institusjonens ansvar i undervisningsutvikling? Denne posteren tar utgangspunkt i NTNU Toppundervisningsprosjektet «Utvikling og implementering av en formativ vurderingspraksis». Prosjektet har innført formative vurderingsøkter i det første fysikkemnet ved NTNU, der jevnlige tilbakemeldinger fremmer læring og refleksjon. Dette gir underviseren innsikt i studentenes progresjon, som brukes til å tilpasse undervisningen. Tidligere studenter i emnet har deltatt aktivt i utviklingsarbeidet og gjennomførte en spørreundersøkelse om fysikkundervisning. Resultatene ble presentert for ansatte i en workshop med mål om å identifisere tiltak for forbedring. Denne posteren presenterer tiltakene som grunnlag for diskusjon om undervisningsutvikling på ulike nivåer. Vi inviterer til dialog om hva underviseren kan gjøre, og hvilke tiltak som krever institusjonelle endringer.
Trine H. Andersen, Mie Helene Davies, Peder Aa. Hoff, Stella Kirkvold, Andrea Kvamme, Stian Lie, Tora Madsen, Tuva Nordbø og Knut B. Rolstad
NTNU
18: Fokus på bærekraft i helse-utdanningene - hvordan komme videre?
Hvordan komme i gang med bærekraft i utdanningen ved vårt institutt / fakultet? Som bærekraft-koordinatorer har vi jobbet med å gi retning, og senke terskelen, for å øke fokuset på bærekraft i utdanningene ved vårt fakultet, Fakultet for Medisin og Helsevitenskap. Men hva betyr bærekraft for "oss" innen helsefeltet? På hvilken måte skal de ulike fagene og studiene logge på, i hvilken dybde, på hvilket utdanningstrinn? Har vi kunnskapen og kompetansen som trengs, og hvor finner vi den? Jeg vil her presentere våre erfaringer så langt, inkludert muligheter og utfordringer for veien videre.
Tora Bonnevie
NTNU
19: Getting started: Cultivating MSoTL-microcultures at the NDUC
For å øke kadetter og studenters læring på bachelor og masternivå er Forsvarets høgskole begynt å forske på egen undervisning. Denne poster-presentasjonen presenterer bakgrunnen for initiativet og hva som motiverer faglig tilsatte til å øke sin militær didaktiske kompetanse. Funnene er basert på en spørreskjema-undersøkelse strukturert etter den perspektivet til Gagnés “The Multidimensional Work Motivation Scale” innen «Self-determination Theory».
Carsten Rønnfeldt
Forsvarets høgskole
20: Transversal Skills and Leadership Identity in Military Engineering Education: Faculty Perspectives and Future Directions
Denne studien utforsker hvordan tverrgående ferdigheter, som kommunikasjon, problemløsning og samarbeid, utvikles i ingeniørutdanningen ved Forsvarets høgskole (FHS). Ferdigheter som disse er avgjørende for fremtidige ingeniører, spesielt i militære kontekster, men integreres ofte ikke eksplisitt i utdanningsløp.
Luke Dokter
Forsvarets høgskole
21: Utenlandspraksis en etisk utfordring? Bachelor, sykepleiestudenters` erfaringer fra et afrikansk land
Norske sykepleiestudenters erfaringer fra klinisk praksis i et afrikansk land. Hovedfokus rettes inn mot etiske utfordringer og håndtering av disse.
Tove Kristin Greaker
NTNU
22: Sykepleierstudenters refleksjoner etter kafédialog om palliasjon - en kvalitativ innholdsanalyse
Kafédialog er et spennende verktøy, som legger til rette for uformell dialog og refleksjon i grupper. Vi undersøker om denne metoden er hensiktsmessig for å lære om komplekse og sammensatte problemstillinger. Vi har gjennomført kafédialog for 2.års sykepleierstudenter som ledd i palliasjonsundervisning. Studentene skrev refleksjonsnotater i etterkant av kafédialogen, som ble samlet inn. Refleksjonsnotatene analyseres ved hjelp av kvalitativ innholdsanalyse, og slik undersøker vi studentenes tanker og refleksjoner rundt kafédialog som pedagogisk verktøy. Disse funnene vil bli presentert i posteren vår.
Anja Løtveit og Marie Fammestad
Høgskulen på Vestlandet