Catch IDI
Catch IDI
På en sommerdag i 2018 hadde Miriam Lillebo, både student og studentkontakt (studenter som jobber i IDI-administrasjonen) ved Institutt for datavitenskap (IDI), lunsj med entusiastisk doktorgradsstudent Madeleine Lorås. De snakket om IDI julefesten et halvt år tidligere og hvor bra den hadde vært for studentmiljøet og forholdet mellom IDI-studenter og ansatte. Lorås fortalte også Lillebo om all den spennende forskningen som pågikk ved IDI.
"Vi innså at det var avstand mellom studenter og vitenskapelige ansatte, der studenter virkelig ikke vet hva foreleserne deres driver med utenfor forelesningene. Selv folk i nabokontorene vet ikke hva personen ved siden av jobber med," forklarer Lorås. De tenkte at det måtte være en måte å formidle all denne informasjonen om instituttets forskning til andre studenter og lukke gapet mellom IDI-ansatte. Det var da ideen om Catch IDI oppstod.
"Sammen fant vi ut at en konferanse og en bankett var den perfekte løsningen," forklarer Lillebo. På konferansen kan professorer presentere sin forskning for studentene og hjelpe dem med å forstå hva som foregår på instituttet utenfor forelesningene. På banketten kan IDI-studenter fra alle studieprogrammene mingle med hverandre og instituttets ansatte. "Undervurder aldri effekten av en god middag," fastslår Lorås. Hun har snakket med flere kolleger som har opplevd nærmere bånd med studentene etter Catch IDI-banketten.
Kommunikasjon og samarbeid
Catch IDI er et resultat av et nært samarbeid mellom Excited og IDI. Sammen gikk Lorås fra Excited og Lillebo fra IDI til Excited-koordinator Ida Sortland. Hun likte ideen og oppfordret dem til å presentere den for lederen for Institutt for datavitenskap, professor John Krogstie. Han støttet Catch IDI umiddelbart og var villig til å finansiere det sammen med Excited, og gjorde ideen til virkelighet. Kanskje raskere enn verken Lillebo eller Lorås forventet. Den første Catch IDI ble avholdt i januar 2019.
Catch IDI er for og av IDI. Likevel kunne det aldri ha kommet sammen slik det gjorde uten støtten fra Excited, ifølge Lillebo. "Excited ga midler slik at vi kunne fly IDI-studenter fra Gjøvik for å delta på konferansen i Trondheim. De hjalp til med å planlegge konferansen, lette arbeidet med den og stilte flere av sine læreassistenter tilgjengelige for oss."
"Min erfaring er at samarbeidet mellom IDIs studentkontakter og Excited er spesielt bra. Vi har god kommunikasjon på tvers av enhetene. Når vi jobber sammen, jobber vi som én enhet, ikke separate enheter," sier hun. Ida Sortland er enig. "Exciteds ansatte, Exciteds læreassistenter, IDIs studentkontakter, studentorganisasjonene, professorene og ledergruppen ved instituttet har alle god strukturert og ustrukturert kommunikasjon mellom seg, noe som gir rom for å finne nye og kreative måter å samarbeide og utvikle seg på."'

I 2020 holdt Kahoot-skaper professor Alf Inge Wang Key Note-forelesningen
Umiddelbar suksess
Den første Catch IDI-konferansen var en umiddelbar suksess. "Alle, fra de mest erfarne professorene til de nyeste studentene, roste konferansen," sier Lillebo stolt.
"Jeg tror Catch IDIs suksess ligger i at vi når en bred målgruppe," fortsetter hun. "Spennende forskning blir presentert på et nivå som er tilgjengelig for studentene. Det er mulig for studentene å forstå hva professorene gjør utenfor forelesningene, og for ansatte å se hva kollegene faktisk bruker tiden sin på." "En hendelse som dette senker terskelen for studenter og ansatte å snakke med hverandre, både under arrangementet og senere på campus," legger Lorås til.
"Jeg synes det er ganske fantastisk at to unge, kvinnelige IT-studenter som Madeleine og jeg er de som står bak Catch IDI, i det som vanligvis er et svært mannsdominert miljø," konkluderer Lillebo.
Teamet, Catch IDI 2020
Styremedlem
Da det åpnet seg en stilling i Excited-styret i 2019, var Miriam det naturlige valget som student ved IDI og som hadde jobbet tett med Excited gjennom Catch IDI.
"Jeg tror det er avgjørende å ha studenter i Excited-styret," sier Lillebo. "Excited jobber for å forbedre alle aspekter av IT-utdanningen, og ingen kjenner IT-utdanningen bedre enn studentene som er midt i den."