Klynge 1: Læringsutbytte og struktur

Klynge 1: Læringsutbytte og struktur


C1. Læringsutbytte og struktur

Klynge 1 har en helhetlig tilnærming for hele studiets utforming, læringsutbytte og struktur – og prosessen vår for å engasjere interessenter for å sikre at programmene er relevante i en verden som er i endring. Det er flere satsinger på studieprogramstruktur og forbedring, både lokalt (Future Tech Studies, NTNU), nasjonalt (UHR), og internasjonalt (f.eks. ACM/IEEE, CDIO). Excited bygger videre på og bidrar til disse. Særlig er samarbeidet innenfor de nordiske landene av interesse. Selv om IT-arbeidet blir stadig mer globalisert, kan det være kvaliteter ved nordisk kultur og arbeidsliv, og det skandinaviske perspektivet på IT-systemutvikling, som også kan ha betydning for hva og hvordan studenter bør lære.

Klynge 1 fokuserer på følgende områder:

Studieprogram Design: Hvordan kan praktiske ferdigheter, f.eks. problemløsning, verktøybruk, kommunikasjons- og samarbeidsevner osv. videreføres over en rekke emner? Excited vil legge til rette for en systematisk revisjon av studieprogrammene for å gjøre progresjon eksplisitt og garantert i studentenes læringsutbytte. CDIO, som har blitt brukt med suksess ved mange universiteter, vil være en viktig inspirasjonskilde.

Kompetansekartlegging: Modne akademiske disipliner har velutviklede konseptbeholdninger, mens CS/IT har mindre på dette området, dog med enkelte unntak. Ved å bruke og tilpasse eksisterende varelager der det er tilgjengelig, og bidra med nye hvor nødvendig – inkludert ferdigheter – vil Excited identifisere kompetansedekning, overlapp og progresjon. Dette kan legge til rette for samarbeid i læreplanutvikling lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Kompetanse Fornyelse: Endringer i teknologi og samfunn krever endringer i læreplaner. Noen temaer som etterspørres nå er sikkerhet, bærekraft og universell utforming. Usammenhengende, ad hoc-inkludering av nytt innhold i IT-studier kan ende opp som ekstern pynt, mens en mer helhetlig tilnærming er nødvendig. Tilføyelser til læreplanen står overfor vanskelige spørsmål om hva som skal trekkes fra, ettersom overdreven læreplan byrde kan hindre dyp læring.