Tid: 03. april 2025 Sted: Teams Målgruppe: naturfaglærere i grunn- og videregående skole Kursholdere: Per-Odd Eggen og Nils Kr. Rossing ved Skolelaboratoriet ved NTNU, Snorre Stuen (NMBU) og en representant fra Skolelaboratoriet i Bergen
Prosjektet er et samarbeid mellom Skolelaboratoriet ved NTNU, Skolelaboratoriet i Bergen med miljolare.no og Professor emeritus NMBU Snorre Stuen.
Kurs og prosjektbeskrivelse
Har du og klassen din lyst til å delta på et lite «forskningsprosjekt» i friluftslivets år? Våren 2025 vil vi gjerne ha med oss elever fra hele landet til å undersøke en maurtue i nærområdet til skolen. Undersøkelsen kan også gjøres til høsten, eller klassen kan besøke maurtua både vår og høst. Maurtuer er spennende saker, de ligner litt på oss ved at de er sosiale vesener som jobber sammen for å opprettholde et samfunn, gjerne med flere 100 000 individer. Visste du forresten at maur kan bære opp til 50 ganger sin egen vekt. Dersom vi hadde kunnet gjøre det samme ville vi kunne ha løftet en liten lastebil på 3–4 tonn. Se flere flere fun facts i kursheftet.
Vi ønsker at dere skal bruke en eller flere dager ute i marka der det finnes maurtuer og gjøre noen enkle observasjoner og målinger av beliggenhet, størrelse og aktivitet o.l. Dessuten vil vi gjerne at dere skal finne ut hvor maurene går, hva de bringer tilbake til tua, og kanskje dere også oppdager at de driver «landbruk» og holder «husdyr». Vi vil også at dere skal undersøke om maur i nabotuer er venner eller fiender av den tua dere har valgt å studere. Funnene registrerer dere i databasen til miljolare.no. Også artsdatabanken vil være interessert kartlegging av utbredelsen av ulike arter maur i Norge. Derfor er det viktig å artsbestemme maurene dere observerer. Vi vil derfor at dere tar prøver og sender oss. I utstyrspakken finner dere det dere trenger for å ta prøver og kostnadsfritt å sende inn prøvene.
Pilot i 2025
I alt 52 påmeldte klasser har meldt sin interesse for å delta i prosjektet Forskning på maur. Utstyrspakkene vil bli sendt ut i uke 18. Det er trukket ut 25 som får full pakke og de resterende får forenklet pakke. Innsamlede prøver behandles som omtalt i veiledningsheftet og sendes med PostNord i konvolutten vedlagt utstyrspakkene. Husk å dytte litt tørkepapir i prøverøret slik at prøven ligger i ro under transporten. Lykke til!