Anatomiløypa
Anatomiløypa
Anatomiløypa
Vi inviterer elever fra biologi 1 og 2 til Anatomiløypa ved Fakultet for medisin og helsevitenskap, hvor vi ser nærmere på biologiske prosesser fra et anatomisk perspektiv.
Elevene får bruke mikroskoper for å se på celler. Her får de utforske hva cellelære (histologi) dreier seg om – vi konsentrerer oss om hvordan struktur og funksjoner henger sammen. I tillegg besøker elevene anatomisk samling, der de kan se og ta på ekte, plastinerte organer og deler av menneskekroppen. Her får de informasjon om samlingen og lærer om noen vanlige sykdommer. Nytt av året er også et besøk på Medisinsk museum, som har en utstilling med døden som tema. Utstillingen beskriver død som en del av naturens gang, og beskriver blant annet noe av hva som skjer med kroppen når vi dør.
Anatomiløypa på laboratoriesenteret på Øya tar imot opp til 60 elever per dag. Elevene deles i grupper som veiledes av medisinstudenter ved NTNU.
Vi er innom følgende kompetansemål i løpet av besøket:
- Kjerneelementet "biologiske prosessar"
- Biologi 1:
- Utforske samanhengar mellom anatomi og fysiologi og gjere greie for prinsippa for livsprosessane i organismar
- Utforske samanhengar mellom cellestrukturar og -funksjonar og gjere greie for korleis cellulære membranar dannar grunnlag for kommunikasjon mellom celler
- Biologi 2:
- Utforske korleis evolusjonære prosessar påverkar genlageret til populasjonar, og samanlikne ulike mekanismar for artsdanning
Tidspunkt for gjennomføring
Høst 2024: Uke 49 og 50.
Anatomiløypa er fulltegnet.
Aktører
Institutt for klinisk og molekylær medisin, Medisinsk museum og Skolelaboratoriet ved NTNU
Kontakt
Spørsmål om Anatomiløypa: Ingeborg Berg
Andre spørsmål om anatomisk samling: Guus Wellesen