Nyhetsarkiv
Nyhetsarkiv
Helse og Arbeidsseminar 2024
Den 4. juni 2024 hadde FoU-enheten for Helse og Arbeid i Midt-Norge gleden av å arrangere det årlige "Helse og arbeidsseminaret". Dette seminaret samlet noen av de fremste forskerne, helsearbeiderne, og representanter fra NAV og Helsedirektoratet for å dele innsikt, erfaringer og fremtidige retninger innen helse og arbeid.
Gjennom dagen ble deltakerne presentert for et bredt spekter av temaer, fordelt over tre hovedsesjoner. Vi startet med en spennende oppdatering fra forskningsfronten, der deltakere fikk innblikk i de siste forskningsfunnene, inkludert viktige studier om langtidssykefravær, tidlig avklaring i psykisk helsevern, og bruken av innovative verktøy som Individual Challenge Inventory Tool (ICIT).
I den andre delen fikk vi høre fra sentrale aktører i Helse Midt-Norge, Helsedirektoratet, og NAV om deres pågående arbeid for å styrke samarbeidet mellom helsetjenester og arbeidsmarkedet. Her ble det delt spennende planer og tiltak som skal bidra til å inkludere flere med helseutfordringer i arbeidslivet, samt å forbedre den digitale informasjonsutvekslingen mellom NAV og helsetjenestene.
Seminaret ble avsluttet med en inspirerende sesjon om hvordan ny helse- og velferdsteknologi kan integreres i arbeidsrettet rehabilitering og behandling. Vi fikk høre om banebrytende prosjekter som bruker VR-teknologi og heldigitalt behandlingstilbud for å forbedre pasienters livskvalitet og arbeidsdeltakelse. Disse teknologiene har potensial til å revolusjonere hvordan vi tilnærmer oss rehabilitering og behandling av kroniske helseplager.
Fagdag og Styringsgruppemøte i Trondheim 2024
(Foto: Geir Otto Johansen NTNU)
Den 1. mars ble det avholdt fagdag og styringsgruppemøte for samarbeidet mellom NTNU, NAV og HMN. Under dagen ble den nye reviderte samarbeidsavtalen for perioden 2024-2027 presentert. Mer informasjon om den reviderte samarbeidsavtalen finner du på: https://www.ntnu.no/nav-samarbeid/om-samarbeidet
NTNU’s nye satsningsområder for perioden 2024-2031
Under fagdagen ble også NTNU's nye satsningsområder for perioden 2024-2031 presentert. NTNU har tro på at svarene på de store samfunnsutfordringene ligger i skjæringspunktet mellom fag. Derfor har det blitt etablert satsingsområder for å bidra til å løse vår tids sammensatte samfunnsutfordringer. Du kan lese mer om de fem satsningsområdene på: https://www.ntnu.no/forskning/satsingsomraader
NTNU Felleskap
(Foto: Geir Otto Johansen NTNU, Karoline Daugstad Direktør for NTNU Felleskap)
Direktør for NTNU Felleskap Karoline Daugstad presenterte satsningsområdet under fagdagen. NTNU Fellesskap har som målsetning å forstå og utvikle samfunnsmessige, kulturelle, stedsforankrede og teknologisk medierte fellesskap som fremmer livskvalitet, tillit, solidaritet og nødvendig omstilling i møte med de store samfunnsutfordringene.
Satsingsområde Fellesskap: Samfunnsutfordringer
Tillit og demokrati: Demokratiet utfordres, synkende tillit til det institusjonelle fellesskapet, økt polarisering, desinformasjon, behov for legitimitet til omstillingsprosesser, fremme medborgerskap
Sosial ulikhet og utenforskap: Økende sosial ulikhet lokalt og globalt, økt utenforskap, marginaliserings-og ekskluderingsmekanismer
Omstilling av velferdsstaten: Den norske velferdsmodellen utfordres i en periode med mindre økonomisk handlingsrom, behov for nytenking i offentlig sektor, samskaping
Klimaendringer og miljø: Usikker fremtid, ustabilitet og kriser påvirker fellesskapet både lokalt, nasjonalt og globalt, rettferdig omstilling
Du kan lese mer om satsningsområdet Felleskap på: https://www.ntnu.no/fellesskap
NTNU Helse-og livsvitenskap
(Foto: Geir Otto Johansen NTNU, Marius Widerøe direktør NTNU Hese- og livsvitenskap)
Satsningsområdet Hese- og livsvitenskap ble presentert av direktør Marius Widerøe. Dette satsingsområdet skal gjøre oss i bedre stand til å forstå menneskets helse i konteksten av natur, miljø og det teknologiske samfunnet, og å finne løsningene som kan bidra til bedre helsetjenester og et godt liv. Satsningsområdet har tre fokusområder som er En helse, Sunne livsløp og Verdibaserte helsetjenester
Du kan lese mer om satsningsområdet på: https://www.ntnu.no/helse-og-livsvitenskap
Innsats mot ungt utenforskap: Et samarbeidsprosjekt i Trondheim
Dina von Heimburg, førsteamanuensis ved Institutt for pedagogikk og livslang læring ved NTNU, stod for presentasjonen av et viktig utredningsarbeid under fagdagen. Dette arbeidet er en del av samarbeidsprosjektet mellom Universitetskommunen TRD. 3.0 og NTNU, med et særlig fokus på å bekjempe ungt utenforskap i Trondheim.
Initiativet er svaret på et oppdrag fra bystyret i Trondheim kommune, som har etterspurt en utredning for å identifisere kunnskapsbaserte tiltak som kan bidra til å inkludere flere barn og unge i utdanning, arbeid, og samfunnsliv. Målet er å samle og analysere informasjon om pågående initiativer i kommunen som arbeider mot å forhindre utenforskap blant unge, og deretter sammenstille denne informasjonen med eksisterende forskningsbasert kunnskap om temaet. Dette vil legge grunnlaget for å identifisere kunnskapsbehov og utforme et langsiktig program for å motvirke ungt utenforskap.
Utredningsarbeidet er organisert rundt tre sammenhengende innsiktsfaser:
Utfordringsbildet: Dette omfatter en gjennomgang av lokal status, trender, og faktorer som bidrar til ungt utenforskap i Trondheim. Målet er å få en dypere forståelse av problemstillingene som unge i Trondheim står overfor.
Eksisterende satsinger og innsatser: Denne fasen fokuserer på å identifisere og vurdere pågående tiltak og innsatser i Trondheim kommune som er rettet mot å forebygge ungt utenforskap. Dette inkluderer en evaluering av tiltakenes effektivitet og potensiale for videre utvikling.
Innovasjonsområder: Basert på de tidligere fasene vil prosjektet identifisere områder hvor det er mulig å innovere og vurdere hvilke innsatsområder som mest sannsynlig vil bidra til å forebygge ungt utenforskap i Trondheim. Denne fasen tar sikte på å skape nye løsninger og tilnærminger for å håndtere utfordringene identifisert i de foregående stegene.
NTNU, NAV og Helse Midt-Norge fornyer strategisk samarbeid for 2024-2027
NTNU, NAV og Helse Midt-Norge RHF har signert en ny strategisk samarbeidsavtale for perioden 01.01.2024 - 31.12.2027. Avtalen bygger på en langsiktig strategi for å utvikle og styrke forskning og kompetanse innenfor områder hvor NAV og helsetjenesten har særskilte kunnskapsbehov og hvor NTNU har solide og sterke fagmiljøer.
(Foto: Geir Otto Johansen NTNU, fra venstre; Yngvar Åshold (Nav), Toril N. Hernes (NTNU), Audun Eskeland Rimehaug (HMN))
Partenes bidrag
-
NAV bidrar med miljøstøtte på 2 millioner kroner årlig (indeksreguleres).
-
NTNU bidrar ved å utvikle prosjektsøknader, lede og gjennomføre forskningsprosjekt med tilknytning i relevante fagmiljø.
-
Helse Midt-Norge RHF bidrar med ressurser fra FoU-enheten for helse og arbeid i Midt-Norge i programområdet arbeid og helse. HMN bidrar også aktivt inn i programområdet Velferdsteknologi, samt til andre områder der det kan bli aktuelt.
Organisering
Samarbeidet ledes av en styringsgruppe med representanter fra alle parter. Det er også etablert et arbeidsutvalg, et sekretariat, programråd for hvert område, og programledere fra NTNU.
Betydning for utdanning
Avtalen skal skape grunnlag for økt synergi mellom partenes samfunnsoppdrag gjennom samarbeid om forskning og innovasjon, samt styrking av utdanningenes relevans for arbeidslivet. Dette inkluderer også arbeid med å utvikle utdanningstilbud innen etter- og videreutdanning med et livslangt læringsperspektiv.
Avtalens varighet
Avtalen gjelder frem til 31.12.27 og forlenges deretter automatisk med 2 år dersom partene er enige om dette før 31.12.27. Avtalen skal evalueres anslagsvis hvert andre år frem til 31.12.27.
Dette samarbeidet representerer en betydelig satsing på forskning og utvikling innen arbeids- og velferdsområdet, med mål om å forbedre tjenester, øke kunnskapsgrunnlaget, og styrke samarbeidet mellom akademia, NAV og helsesektoren
STUNTH-studien
Gratulerer til STUNTH-studien med prosjektmidler og midler til to stipendiater.
Sykehusstudien – ny teknologi og helse (STUNTH) fikk innvilget prosjektmidler og midler til to stipendiater. STUNTH er et forskningsprosjekt som ønsker å undersøke sammenhenger mellom arbeid og helse hos alle sykehusansatte ved Helse Nord- Trøndelag HF og St. Olavs hospital HF i en tid preget av demografiske endringer og digital omstilling.
Mer om studien på nettsiden STUNTH.no. Følg studien på X (Twitter) @stunth_study.
Bærekraftig digitalisering
Seminar om bærekraftig digitalisering i helse og velferd 2022.
Program og lenker til presentasjoner på seminarsiden 2022. Ti spennende innledere fra NAV, St. Olavs hospital og NTNU fortalte om sin forskning og praksis. Temaene som ble presentert dekket flere aspekter ved bærekraftig digitalisering.
Seminar on Sustainable Digital Transformations 2022
- Theme: Healthcare and Welfare Services
- Date and time: 1 November 2022, 09:00-16:00
- Location: Amfiet på Banksalen, Søndre gate 4, Trondheim
Our seminar on sustainable digital transformation of healthcare and welfare services was the first in our seminar series on Sustainable Digital Transformations. Through this seminar took a step back from the current rapid digitalization processes in healthcare and welfare services and reflected on the long-term impact of digital transformation. The seminar contained presentations from current research projects, and discussion sessions with practitioners.
The seminar was organized as a collaboration between NTNU+NAV+HMN collaboration programme, the project Sustainable Digital Transformations, which is part of NTNU Sustainability, and NTNU Digital’s Center for Sustainable ICT, CESICT. The seminar had both Norwegian and international participants. Presentations and discussions where in both Norwegian and English. Intended audience were practitioners in the public sector, and academics working with digital transformation.
Arendalsuka 2022
Debatt: Kunnskapen er der, men hvorfor tas den ikke i bruk?
Hvordan tar institusjonene ny kunnskap i bruk? Hvordan kan offentlig virksomhet jobbe smartere? Hvorfor tar det så lang tid å omsette forskningsresultater til forbedret praksis? Hvordan kan vi endre offentlig praksis?
Bakgrunn for arrangementet
NAV og NTNU inngikk etter Arendalsuka 2017 en samarbeidsavtale for å utvikle relevant kunnskap for framtidens utfordringer. Samarbeidet mellom NTNU og NAV bygger på en langsiktig strategi for å utvikle bedre tjenester til NAV sine brukere gjennom å styrke forskning og kompetanse innenfor områder hvor NAV har særskilte kunnskapsbehov og hvor NTNU har solide og sterke fagmiljøer
Opptak av debatten i Arendalsuka (video på YouTube)
Seminar om helse og arbeid 31. mai
Seminar om helse og arbeid ble avholdt 31. mai 2022 på Kunnskapssenteret, St. Olavs hospital.
Erfaringsseminaret 2022 NAV + Akademia = sant?
2. og 3. mai ble det holdt erfaringsseminar om det strategiske samarbeidet mellom NAV og UH-sektoren på Lillehammer.
Erfaringsseminar om lærende organisasjoner i NAV-UH-samarbeidetble ble innledet v/rektor Peer-jacob Svenkerud (HiNN). Yngvar Åsholt (NAV) presenterte bakgrunnen for avtalene, og Ann-Cathrine Grambo (NAV) presenterte hovedpunkter fra NAVs FoU-strategi.
Lokale erfaringer ble delt fra NAV Lillehammer-Gausdal, og NAV Troms og Finnmark.
NTNU, OsloMET, Høyskolen i Innlandet og det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo presenterte sine erfaringer.
CIM Annual Report 2021 - Informasjon om kunnskapsutvikling innen trygdemedisin, arbeid og helse
Cochrane Insurance Medicine årsrapport 2021 (PDF)
Ny strategi for arbeid og helse
Arbeids- og velferdsdirektoratet og Helsedirektoratet publiserte 14. januar en ny strategi for arbeid og helse. Målet med den reviderte strategien er å utvikle arbeid- og helseområdet som fagfelt, ved at forvaltning, fagfelt og de det gjelder, skaper effektfulle koblinger mellom arbeid og helse.
Strategien er bygd opp på fem bærebjelker;
- Tilby tjenester som virker
- Ta virkningsfulle grep tidlig
- Satse på de lokale aktører
- Sammenkoble tjenestene og skape flyt
- Utnytte mulighetene i digitale verktøy
Strategi for fagfeltet Arbeid og Helse desember 2021 (PDF)
NAV lyste ut 30 millioner kroner
NAV lyste ut inntil 30 millioner kroner til forskningsprosjekter som bidrar til ny kunnskap på området pålitelig forvaltning.
115 millioner til innovasjon i offentlig sektor
Gjennom Forskningsrådet delte regjeringen ut 115 millioner til prosjekter der forskere og offentlige virksomheter samarbeider om å løse utfordringer i offentlig sektor.
St. Olavs hospitals søknad om finansiering av prosjektet Tverrsektorielle samhandlingskonsultasjoner som innovativt tillegg til tverrfaglig pakkeforløp for langvarig og sammensatt smertetilstand har fått støtte.