Arbeid og helse

Arbeid og helse

En rekke studier viser at mangel på arbeid har negative helsekonsekvenser og at arbeid oftest er helsefremmende. Langt flere bør få mulighet til å delta i arbeidslivet med og til tross for helseproblemer. Det må legges til rette for helsefremmende arbeidsplasser og et inkluderende arbeidsliv.

Brukergrupper både innen helsetjenestene og NAV sliter med psykiske/psykososiale problemer, smerteproblematikk og/eller sammensatte helse- og livsproblemer – problemer som begge sektorer har utfordringer med å møte på en god måte. Vellykkede tjenester for mennesker med sammensatte helse- og arbeidslivsutfordringer krever som regel et samarbeid på tvers. Isolert medisinsk behandling eller kun arbeidsrettede tiltak vil hver for seg ofte ikke være tilstrekkelig.

Det er behov for mer systematisk kunnskapsutvikling- og spredning på arbeid og helse-området. Et viktig mål for innsats på dette programområdet er å ta utgangspunkt i problemstillinger som har relevans for de utøvende tjenestene. Effektstudier bør suppleres med prosessevalueringer som bl.a. undersøker kvaliteten på implementeringen og hvilke innholdskomponenter som virker inn på resultatene. Programområdet ønsker å stimulere til bredt tverrfaglig forskingssamarbeid.

Aktuelle temaområder:

  • Hva fremmer og hva hemmer mer arbeidsrettede helsetjenester – og hvordan sikre samtidighet og integrasjon i de medisinske og arbeidsrettede innsatsene?
  • Hvordan kan kunnskapsbaserte samvirkemodeller implementeres i de ordinære velferds- og helsetjenestene? Hva fremmer og hemmer slik implementering?
  • Integrering og digitalisering av tjenestene og brukerforløpene mellom arbeids- og helsesektorene. Hvordan kan helsetjenestenes tilnærminger og tjenester bidra til arbeidsretting og NAVs innsats støtte opp under dette.
  • Sykemelders rolle og praksis, og om dagens sykemeldings- og oppfølgingsregime (arbeidsdeling mellom aktørene, insentiver, milepeler, kommunikasjonsformer mv.) er hensiktsmessig. Kan helsekompetansen utnyttes bedre til å arbeidsrette brukerløpene?
  • Veiledningsteknikk, arbeidsmetoder og tiltak som fremmer arbeidsinkludering på tross av helsesvikt
  • Arbeidsinkludering brukt terapeutisk og integrert i klinisk behandling

Programområdet arbeider for å styrke samarbeidet mellom relevante forskningsmiljø,  utdanningsløp og praksisutøvere innen både NAV og helsetjenesten. Dette med mål om å sikre relevans i utdanningene og styrke utvikling og implementering av ny og nødvendig fagkunnskap innen NAV og helsetjenesten