samfunnsaspekter ved havvind - brukercase 6.
- Om forskningen
- Forskningsområder
-
Brukercase
- Brukercase 1 - Lokal oppbygging av lavutslippssamfunnet
- Brukercase 2 - Utvikling av fornybar energi og dens potensielle anvendelser
- Brukercase 3a - Hydrogen og Transport
- Brukercase 3b - Dekarbonisering av godstransport mellom storbyene
- Brukercase 3c - Urban varetransport
- Brukercase 4 - CCS, CDR og negative utslipp
- Brukercase 5 - Bærekraftig utvikling av innovasjonsdistrikt
- Brukercase 6 - Samfunnsaspekter ved havvind
- Brukercase 7 - Integrerte markeder for energi og fleksibilitet
- Brukercase 8 - Energiframskriving scenarier og klimamål
- Masteroppgavesamarbeid
- Publikasjoner
Publikasjoner og dokumenter
Publikasjoner og dokumenter
Har du lyst til å lese mer om hva vi gjør og har kommet frem til i de enkelte brukercase? Klikk her for å dykke inn i vår samling av publikasjoner, presentasjoner og rapporter fra våre tverrfaglige brukercaser.
Folk om havvind
Brukercase 6 - Folk om havvind
I denne brukercasen, et samarbeid mellom FME NorthWind og FME NTRANS, vil vi se nærmere på hvordan meningsfull dialog og samarbeid mellom havvindutviklere, lokale, regionale og nasjonale myndigheter, lokale bedrifter og organisasjoner, og ikke minst innbyggere, har potensiale til å skape gjensidig læring og kunnskap for en inkluderende og rettferdig utvikling av fornybare energiprosjekter i fremtiden.
Bakgrunn
Utsira Nord er ett av to områder i Norge som ble åpnet for produksjon av fornybar havvind i 2020. Dette skjer gjennom en prosess hvor selskaper konkurrerer om rettighetene til å utvikle havvindenergi i det angitte området. For at utviklingen skal bli en positiv milepæl i norsk energiproduksjons historie, er det viktig å vektlegge positiv sameksistens og bærekraft. Dette innebærer aktiv deltakelse fra innbyggere, så vel som lokale og regionale interessenter.
Utsira Nord vil ta flere år å utvikle, og ved å starte forskningen nå og følge utviklingen over tid, vil brukercasen undersøke hvordan man kan designe inkluderende deltakelsesprosesser som gjør at lokalsamfunn på Haugalandet, slik som Utsira, opplever at havvindutviklingen er rettferdig og legitim.
Første lokalsamfunn som vil bli undersøkt som en del av brukercasen er Utsira, en liten øykommune med rundt 200 innbyggere. Med hensyn til begrensningene knyttet til befolkning, areal, energi og økonomi, vil utviklingen av Utsira Nord ha konsekvenser for samfunnet, for eksempel gjennom synligheten av vindturbinene fra øya. Utsira kommune har allerede vært engasjert i utviklingen i omtrent et tiår for å redusere negative påvirkninger samtidig som de søker å oppnå så mange fordeler som mulig for lokal utvikling. Innbyggerne på Utsira har førstehåndserfaring med vindturbiner, da de allerede har to landbaserte turbiner på øya. Selv om Utsira Nord er et prosjekt av en helt annen skala er funnene fra Byantropologenes tidligere casestudie om landbasert vind interessante også med tanke på hvordan samfunnet oppfatter utviklingen til havs.
Mål
Prosjektets overordnede mål er å generere innsikt i en bærekraftig utvikling av havvind, med fokus på å etablere en utbyggingsmetode som oppleves som rettferdig og legitim av lokalsamfunnene i Haugalandsregionen.
Fokuspunkter knyttet til målsetningen
1. Positive og negative effekter av havvind
Forstå perspektivene gjennom å undersøke hvordan ulike aktører i lokalsamfunnene opplever havvindprosjekter, og identifisere potensielle konflikter.
Utforske muligheter sammen med innbyggere og lokale aktører hvordan havvindutbygging eventuelt kan gi positive bidrag til lokalsamfunnene.
2. Inkluderende og rettferdig prosess
Teste hvordan prosessen kan gjøres inkluderende gjennom å identifisere optimale måter for aktører i lokalsamfunnene å delta og bli involvert.
Utforme og implementere en demokratisk prosess som er rettferdig og inkluderende, der verdien av deltakelse i seg selv blir vektlagt, uavhengig av utfallet knyttet til utbygging.
Overordnede undersøkelsesspørsmål
- Hvordan påvirker havvindprosjekter lokalsamfunnene, sett fra ulike aktørers perspektiver?
- Hvordan kan deltakelse fra lokalsamfunnene optimaliseres for å skape en inkluderende prosess i havvindutbyggingen?
- Hvordan kan en demokratisk prosess utformes og implementeres for å sikre rettferdighet i havvindutbygging?
Samarbeidspartnere
- Prosjektet er initiert av Fred Olsen Seawind som en del av forskningssenteret FME Northwind.
- Byantropologene har ansvar for personvern og gjennomføring av prosjektet.
- Usercasen utvikles i samarbeid med forskningssentrene FME NorthWind og FME NTRANS.
Målgrupper og metoder
Brukercasen retter seg mot lokale samfunn både på øya Utsira og på relaterte steder på fastlandet — Haugalandet, det vil si områder som vil påvirkes av utviklingen av Utsira Nord. Metodene som primært vil bli benyttet, er kvalitative for å studere hvordan innbyggere, lokale myndigheter og lokale bedrifter engasjerer seg i utviklingen av havvind.
Beslutningene knyttet til utviklingen av Utsira Nord skjer hovedsakelig på nasjonalt nivå. Derfor vil brukercasen også fokusere på å skape arenaer for dialog mellom lokale og nasjonale myndigheter for å bidra til gjensidig læring og påvirke utviklingen på en måte som lokalsamfunn oppfatter som rettferdig og legitim.
Vi vil benytte kvalitative metoder som dybdeintervju, fokusgruppeintervju, kreative verksteder og digital etnografi. I tillegg vil vi skape felles arenaer ved å invitere til samlinger og dialogmøter. Generelt vil vi møte folk der de er, på deres premisser.
Brukercase 6 - Samfunnsaspekter av havvind
Brukercase 6 - Samfunnsaspekter av havvind
(Brukercaset er fullført og konkludert.)
Brukercase 6, et felles initiativ mellom FME NTRANS og FME NorthWind, ledet av Sara Heidenreich fra NorthWind og Tomas Moe Skjølsvold fra NTRANS. Vi har gjennomgående fokusert på de komplekse og flerdimensjonale samfunnsaspektene ved utvikling av havvindenergi i Norge.
Vårt mål har vært å tilby et balansert, forskningsbasert perspektiv for å informere fremtidige beslutninger i denne kritiske sektoren. Vi har erkjent at utviklingen av havvind i Norge strekker seg langt utover teknologiske utfordringer, inn i komplekse politiske og sosiale prosesser.
Gjennom vår innledende workshop den 4. februar og påfølgende forskningsaktiviteter, har vi engasjert rundt 45 deltakere, inkludert forskere og brukerpartnere, for å belyse og diskutere de mest akutte utfordringene. Disse interaktive sesjonene har tjent som en solid base for våre konklusjoner, og har også mottatt betydelig oppmerksomhet fra både forsknings- og industrisamfunnet.
Vår forskning har lagt vekt på å stimulere en inkluderende dialog, og vi har tilført vitenskapelig kunnskap som nå kan bidra til strategisk planlegging. Som et resultat av vårt arbeid, kan vi nå anbefale politiske tiltak som sikrer en rettferdig fordeling av verdiskapingen som følger med utviklingen av havvindprosjekter.
Vi oppfordrer deg til å utforske de ulike seksjonene på denne siden for å få et komplett bilde av de sosiale, politiske, og miljømessige faktorene vi har identifisert som kritiske i utviklingen av havvind i Norge.
Offshore vind og samfunnet
Offshore vind og samfunnet
FME NTRANS og FME NorthWind har nylig startet et felles brukercase med fokus på samfunnsaspekter ved havvind, brukercase 6.
Det ledes av Sara Heidenreich fra NorthWind og Tomas Moe Skjølsvold fra NTRANS. På oppstartsworkshopen 4. februar ble brukerpartnerne utfordret til å reflektere rundt hva som er de viktigste samfunnsaspektene for denne teknologien. Her fikk vi på den ene siden presentert sju perspektiver fra ulike deler av industrien og ulike forvaltningsnivå.
I tillegg arbeidet alle interaktivt i en stor gruppe forskere og brukerpartnere for å samskape en felles forståelse av de viktigste problemstillingene. Dette vil danne grunnlaget for arbeid i workshops fremover. Alt i alt deltok rundt 45 personer på samlingen.
– Det er stor interesse for dette brukercaset fra både brukerpartnere og forskere. Jeg ble imponert over refleksjonsnivået til brukerpartnerne som står i disse samfunnsutfordringene hver eneste dag, sier Tomas Moe Skjølsvold.
NTRANS og NorthWind har et luksusproblem når det gjelder å velge tematisk innretning på det videre arbeidet. Foreløpig er det tre fokusområder som blinker seg ut.
– Spennende problemstillinger
For det første er mange opptatt av det offentlige ordskiftet og å forstå dynamikken i kontroversen som utspiller seg, og hvordan man selv bør kommunisere. For det andre er det en bred interesse for å jobbe med areal og sted, en problematikk som strekker seg fra spørsmål om lokal verdiskapning til geopolitikk. For det tredje er det en stor interesse for dialog, involvering og deltakelsesproblematikk. På den ene siden er det et ønske om å forstå hvordan dette kan gjøres bedre for å unngå konflikter, men på den andre siden er det også en bekymring for om for omfattende involveringsprosesser vil bremse tempoet på utviklingen.
– Dette er spennende problemstillinger som kan belyses fra ulike samfunnsvitenskapelige og humanistiske perspektiver fra fagmiljøene i NTRANS og NorthWind. Samtidig kan vi forskere lære veldig mye fra brukerpartnernes erfaringer, sier Sara Heidenreich.
Kontakt:
tomas.skjolsvold@ntnu.no (NTRANS) eller sara.heidenreich@ntnu.no (NorthWind)
Brukercase-ledere
Brukercase-ledere
Aurora Andersson, Fred. Olsen Seawind
Workshops i brukercaset
Workshops i brukercaset
Planlagte workshops: 'Folk om havvind', den 27. Februar.
Invitasjoner er sendt ut i Outlook-kalender til partnere.
Ta kontakt hvis du/dere ikke har mottatt invitasjoner.