Toppbanner CERG

Studier publisert i 2021

Studier publisert i 2021


Genterapi kan bremse aldersrelatert muskelsvinn

Genterapi kan bremse aldersrelatert muskelsvinn

Vi har oppdaget et nytt gentranskript som bidrar til å motvirke tap av muskelmasse når vi blir eldre ved å stimulere til vekst av raske, eksplosive muskelfibre. Nivåene av RNA-tråden CYTOR i skjelettmuskulaturen øker når vi trener styrke, men synker når vi blir eldre. Ved å bruke svært avansert genterapi klarte vi imidlertid å øke produksjonen av CYTOR og stimulere til muskeloppbyggende prosesser i forløpere til muskelceller fra eldre mennesker. Hos mus med muskelsvinn på grunn av manipulert lave Cytor-nivåer, førte genterapien til at nivåene av Cytor økte og muskelmassen og muskelstyrken ble gjenopprettet. Og da vi klonet menneskelig CYTOR inn i rundormen Caenorhabditis elegans, forsinket vi aldringsprosessen slik at ormene bevarte sterkere, mer funksjonelle muskler, beveget seg raskere og levde lenger enn ormer som ikke fikk samme behandling. Dermed kan vi ha lagt grunnlaget for en ny behandlingsform mot muskelsvinn hos eldre.

Det aller meste av arvematerialet vårt koder ikke for protein-sekvenser, og CYTOR er en lang, ikke-kodende RNA-tråd som befinner seg i dette mørke DNA-et i skjelettmuskelceller. Blant de mange ikke-kodende RNA-transkriptene som endret uttrykk i lårmuskulaturen til mennesker etter styrketrening, fant vi ut at CYTOR-nivåene endret seg aller mest. Vi viste deretter at trening øker nivåene av Cytor i skjelettmuskulatur hos flere typer mus og rotter, og at høye Cytor-nivåer bidrar til å bevare sterke, eksplosive type II-muskelfibre. Vi avdekket også at eldre mennesker med en spesifikk genvariant som øker nivåene av CYTOR, har høyere gangkapasitet enn de som hadde andre varianter av dette genet. Studien er et samarbeidsprosjekt mellom CERG og to forskningsgrupper i Sveits og Danmark.

Les hele forskningsartikkelen:
The exercise-induced long noncoding RNA CYTOR promotes fast-twitch myogenesis in aging

Tidsskrift: Science Translational Medicine
Publisert 8. desember 2021

Tilbake til toppen


Økt kondisjon kan hindre kognitive svekkelser hos eldre

Økt kondisjon kan hindre kognitive svekkelser hos eldre

Treningoppfølgingen i Generasjon 100-studien kan ha gitt eldre menn, men ikke eldre kvinner, bedre kognitiv funksjon og lavere sannsynlighet for milde kognitive svekkelser. Både menn og kvinner som hadde beholdt eller økt kondisjonen i løpet av studien, hadde bedre hjernehelse enn de som fikk dårligere kondis, uansett om de tilhørte gruppene som hadde fått organisert treningsoppfølging eller ikke. Jo større økning i kondisjon, jo lavere var sannsynligheten for å ha mild kognitiv svikt.

Studien inkluderer 945 av de 70–77 år gamle kvinnene og mennene som deltok i Generasjon 100-studien. De hadde blitt tilfeldig fordelt til fem års treningsoppfølging med henholdsvis intensiv eller moderat intensitet, eller til egentrening. Etter treningsperioden gjennomførte de MoCA-testen, som blant annet tester korttidsminne, gjennomføringsevne og evne til å orientere seg i tid og rom. Mennene som hadde vært en del av treningsgruppene, scoret høyere på testen enn mennene i kontrollgruppa, og det var også 32 % lavere sannsynlighet for at de hadde mild kognitiv svikt. Deltakere som fikk dårligere kondis i løpet av studien, hadde 35 % høyere sannsynlighet for mild kognitiv svikt enn de som beholdt minst like god kondisjon gjennom de fem årene.

Les hele forskningsartikkelen:
Effects of 5 Years Aerobic Exercise on Cognition in Older Adults: The Generation 100 Study: A Randomized Controlled Trial

Tidsskrift: Sports Medicine
Publisert 8. desember 2021

Tilbake til toppen


100 PAI kobles til lengre liv blant en halv million kinesere

100 PAI kobles til lengre liv blant en halv million kinesere

Kinesiske menn og kvinner med et fysisk aktivitetsnivå på 100 PAI eller høyere, har 13–16 % lavere risiko for å dø av hjerte- og karsykdom, sammenlignet med kinesere som er mindre aktive. Også risikoen for dødsfall uansett årsak er 7 % lavere, og med 100 PAI eller mer kunne man forvente å tjene nesten tre leveår. Sammenhengen mellom PAI og dødsrisiko kan tilsynelatende ikke forklares av andre forskjeller mellom aktive og inaktive personer, ettersom analysene er justert for en rekke slike forskjeller. Resultatene viser at PAI er et nyttig aktivitetsmål også i befolkningsgrupper andre steder enn i Vesten.

Studien benytter data fra en biobank med helseinformasjon fra nærmere 450 000 friske menn og kvinner fra ti ulike regioner i Kina. Mellom 2004 og 2008 oppgav de treningsvanene sine og fikk målt en rekke andre helsevariabler som blodtrykk, BMI og blodsukker. 22 000 av deltakerne døde i løpet av de neste åtte årene, deriblant 9500 som følge av hjerte- og karsykdom. 100 PAI var også koblet til lavere risiko for tidlig død blant røykere, personer med høyt blodtrykk, personer med diabetes og overvektige.

Les hele forskningsartikkelen:
Association Between Personal Activity Intelligence and Mortality: Population-Based China Kadoorie Biobank Study

Tidsskrift: Mayo Clinic Proceedings
Publisert 3. desember 2021

Tilbake til toppen


Eldre med god kondis løser kognitive oppgaver bedre

Eldre med god kondis løser kognitive oppgaver bedre

Den organiserte treningsoppfølgingen i Generasjon 100-studien gjorde ikke deltakerne bedre til å løse kognitive oppgaver. Verken gruppa som kunne møte til moderat trening eller intensiv intervalltrening i fem år, presterte bedre enn kontrollgruppa som trente på egen hånd – verken når det gjaldt å huske hvor et objekt befinner seg eller å memorere ord. Treningsoppfølgingen hadde heller ingen effekt på evnen til å skille like minner fra hverandre, bearbeide informasjon raskt eller planlegge. Det er verdt å merke seg at de 70–77 år gamle deltakerne i gjennomsnitt hadde de samme kognitive evnene etter fem år som ved oppstart, og at de i løpet av studieperioden til og med forbedret seg på noen av testene..

I tillegg så vi at deltakerne med god kondisjon da studien startet, hadde bedre kognitive evner gjennom hele perioden enn de med dårligere kondis. Vi så også en forbedring i det såkalte arbeidsminnet, som handler om å huske og bearbeide informasjon mens man utfører kognitive oppgaver, blant deltakerne som fikk bedre kondisjon i løpet av studieperioden. Studien inkluderer 106 av deltakerne i Generasjon 100, og de gjennomførte kognitive tester på den NTNU-utviklede Memoro-plattformen både ved oppstart og etter ett, tre og fem år.

Les hele forskningsartikkelen:
5 Years of Exercise Intervention Did Not Benefit Cognition Compared to the Physical Activity Guidelines in Older Adults, but Higher Cardiorespiratory Fitness Did. A Generation 100 Substudy

Tidsskrift: Frontiers in Aging Neuroscience
Publisert 16. november 2021

Tilbake til toppen


Tegn til lavere hjerte- og karrisiko for eldre etter intervalltrening

Tegn til lavere hjerte- og karrisiko for eldre etter intervalltrening

Fem år med organisert treningsoppfølging for eldre kvinner og menn i Generasjon 100-studien, gav ingen sikker effekt på risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, sammenlignet med å trene på egen hånd. Etter tre år var imidlertid en score for samlet hjerte- og karrisiko signifikant lavere i gruppa som trente intervaller med høy intensitet, og vi så en tendens til det samme også etter fem år. Organisert intervalltrening i fem år gav dessuten bedre kondisjon, lavere hvilepuls og lavere BMI enn egentrening.

Hovedresultatene fra Generasjon 100 viste høyere overlevelse enn forventet blant de 70–77 år gamle kvinnene og mennene som deltok, og spesielt i gruppa som ble trukket ut til å trene intervaller. De 1567 deltakerne i studien var tilfeldig fordelt til tre grupper, som enten fikk tilbud om å møte opp til henholdsvis intervalltrening eller moderat trening to dager hver uke, eller generelle råd om moderat fysisk aktivitet. Den nye forskningsartikkelen undersøker om tradisjonelle risikofaktorer som midjemål, blodtrykk, kolesterolprofil og blodsukker endret seg ulikt i de tre gruppene, og intervalltrening tenderer altså til å være mest effektivt for å forbedre de samlede nivåene av disse risikofaktorene. De som ble tilbudt moderate treningsøkter, hadde ikke større effekt enn de som fikk råd om å trene på egen hånd. En god del deltakerne i alle gruppene trente annerledes enn de ble bedt om gjennom perioden, noe som gjør det utfordrende å tolke resultatene. Ved starten av Generasjon 100-studien var dessuten nivåene av risikofaktorer sunnere enn vi vanligvis ser hos eldre, noe som også kan være en forklaring på hvorfor vi ikke fant større endringer eller forskjeller mellom gruppene.

Les hele forskningsartikkelen:
Effect of 5 years of exercise training on the cardiovascular risk profile of older adults: the Generation 100 randomized trial

Tidsskrift: European Heart Journal
Publisert 8. november 2021

Tilbake til toppen


Personer med alvorlig kols ble sprekere med intervalltrening

Personer med alvorlig kols ble sprekere med intervalltrening

Både gangkapasitet og hjertefunksjon økte etter ti uker med strukturert 4x4-intervalltrening for personer med kols med høy alvorlighetsgrad. Deltakerne fikk ekstra oksygentilførsel under treningen, som viste seg å være fullt gjennomførbar.

De 16 deltakerne i studien skulle møte opp til 4x4-intervalltrening på sykehuset tre ganger hver uke i ti uker, men bare ti av dem fullførte treningsperioden. På grunn av lav oksygenmetning i blodet er pasienter med alvorlig kols utsatt for høyt trykk i lungepulsårene og påfølgende hjertesvikt på høyre side av hjertet. På gruppenivå førte ikke treningen til endringer i pulmonaltrykket, men vi så tendenser til forbedring hos de seks pasientene som hadde forhøyet pulmonaltrykk ved oppstart.

Ved oppstart hadde deltakerne som fullførte studien, i snitt 30 % av normal lungefunksjon. Verken mengden luft i et kraftig utpust eller lungenes kapasitet til å overføre oksygen til blodet ble bedre av treningen. Derimot klarte deltakerne i snitt å gå hele 45 meter lenger på seks minutter enn da de ble med i studien – en økning fra 364 til 409 meter. Vi så også en liten forbedring i pumpefunksjonen til venstre hjertekammer, mens funksjonen til høyre side av hjertet ikke endret seg. Deltakerne rapporterte ikke om signifikant bedre livskvalitet etter treningsperioden.

Studien er liten og mangler ei kontrollgruppe som ikke fikk treningsoppfølging. Resultatene bidrar like fullt med ny kunnskap om gjennomførbarheten og effekten av høyintensitetstrening for personer med alvorlig kols og lav oksygenmetning i blodet.

Les hele forskningsartikkelen:
High-intensity interval training and pulmonary hemodynamics in COPD with hypoxemia

Tidsskrift: European Clinical Respiratory Journal
Publisert 11. oktober 2021

Tilbake til toppen


Intervalltrening kan øke «det gode kolesterolet» hos eldre menn

Intervalltrening kan øke «det gode kolesterolet» hos eldre menn

Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK

Mennene i Generasjon 100-studien som trente intervaller med høy intensitet to dager hver uke, økte nivåene av HDL-kolesterol i blodet med over 6 % de tre første årene av studien. To år senere hadde de fortsatt opprettholdt omtrent samme nivåer som da studien startet. Blant de som trente med moderat intensitet eller i tråd med de offisielle anbefalingene, sank derimot HDL-kolesterolet med 7–8 % i samme periode. HDL-partiklene transporterer kolesterol bort fra blodåreveggen, og høye nivåer bidrar til å senke risikoen for hjerte- og karsykdom. 

For kvinner var reduksjonen i HDL-kolesterol 2,6 % etter fem år med intervalltrening, sammenlignet med ca. 7 % i de to andre gruppene. Denne forskjellen var imidlertid ikke statistisk sikker. For både menn og kvinner så vi derimot at de som opprettholdt kondisjonen best gjennom femårsperioden, også hadde lavere reduksjon i HDL-kolesterolet. Analysene inkluderer blodprøver fra alle de eldre deltakerne i Generasjon 100 som faktisk gjennomførte treningen i tråd med protokollen for sin gruppe. Dette gjaldt ca. halvparten av de totalt 1567 deltakerne i prosjektet.

Les hele forskningsartikkelen:
The Long-term Effect of Different Exercise Intensities on High-Density Lipoprotein Cholesterol in Older Men and Women Using the Per Protocol Approach: The Generation 100 Study

Tidsskrift: Mayo Clinic Proceedings: Innovations, Quality & Outcomes
På trykk i oktober 2021 (publisert på nett 16. september 2021)

Tilbake til toppen


Mikromolekyl kan avsløre dårlig treningsrespons hos hjertesviktpasienter

Mikromolekyl kan avsløre dårlig treningsrespons hos hjertesviktpasienter

Vi fant økte nivåer av mikro-RNA-181c hos OptimEx-deltakerne som forbedret kondisjonen sin minst etter tre måneder med trening. Samtidig så vi større økning i maksimalt oksygenopptak jo lavere nivåer av mikro-RNA-181c deltakerne hadde i utgangspunktet. Pasientene i OptimEx har store og stive hjerter som fylles så dårlig med blod mellom hvert slag at de ikke klarer å pumpe nok blod til resten av kroppen selv om selve hjertepumpefunksjonen er intakt. Funnene kan tyde på at hjertesviktpasienter med høye nivåer av mikro-RNA-181c trenger andre typer rehabilitering for å øke kondisjonen.

Studien inkluderer de 51 deltakerne fra Antwerpen og München som ble trukket til ei av treningsgruppene i OptimEx og som faktisk gjennomførte 70 % eller mer av treningsøktene. For 30 av dem førte ikke treningen til noen større økning i det maksimale oksygenopptaket, mens de 21 siste hadde over 6,4 % økning og ble definert som respondere. Først undersøkte vi nivåene av 377 ulike mikro-RNA hos åtte respondere og seks ikke-respondere med samme alder og kjønn, og fant høyere nivåer av ti av dem hos ikke-responderne. Fire av de samme mikro-RNA-ene hang sammen med hvor mye kondisjonen endret seg i løpet av treningsperioden. Da vi undersøkte disse fire nærmere hos resten av deltakerne, var det kun mikro-RNA-181c som var koblet til treningsrespons. Hos de som responderte dårlig på trening, sank nivåene av mikro-RNA-181c gjennom treningsperioden.

Les hele forskningsartikkelen:
miR-181c level predicts response to exercise training in patients with heart failure and preserved ejection fraction: an analysis of the OptimEx-Clin trial

Tidsskrift: European Journal of Preventive Cardiology
Publisert 11. september 2021

Tilbake til toppen


En av tre har svekket kondis flere måneder etter alvorlig covid-19

En av tre har svekket kondis flere måneder etter alvorlig covid-19

Nesten en tredjedel av alvorlig syke koronapasienter hadde under 80 % av forventet kondisjon for alderen drøyt tre måneder etter at de ble skrevet ut fra sykehus. For to tredjedeler av de som målte lav kondisjon, var det ingen annen åpenbar årsak enn at den fysiske formen var svekket etter sykdommen – noe som understreker hvor viktig det er at pasienter tilbys trening og rehabilitering etter covid-19. Et mindretall hadde begrensninger i lungefunksjonen, mens enkelte andre fikk problemer med oksygenmangel til hjertet eller rytmeforstyrrelser ved maksimal anstrengelse. Studien gir ikke svar på om dette er senvirkninger av covid-19, eller om disse deltakerne også hadde de samme begrensningene før de ble smittet.

Studien, som er et samarbeid mellom fem norske sykehus, inkluderer kondisjonstester av 156 covid-pasienter uten kols eller hjerte- og karsykdom, hvorav en drøy tredjedel var kvinner. Gjennomsnittsalderen var 56 år. 20 % hadde vært innlagt på intensivavdelingen, og denne gruppa hadde noe lavere maksimalt oksygenopptak enn resten. Nesten halvparten rapporterte at de fortsatt var tungpustet etter tre måneder, men disse hadde ikke dårligere lungefunksjon enn resten. De hadde derimot høyere BMI og lavere maksimalt oksygenopptak per kilo kroppsvekt enn de som ikke var tungpustet.

Les hele forskningsartikkelen:
Cardiopulmonary exercise capacity and limitations 3 months after COVID-19 hospitalisation

Tidsskrift: European Respiratory Journal
Publisert 26. august 2021

Tilbake til toppen


Mindre hjernesvinn hos eldre med god kondis

Mindre hjernesvinn hos eldre med god kondis

Organisert treningsoppfølging var ikke bedre enn egentrening med tanke på å hindre tap av hjerneceller hos deltakere i Generasjon 100-studien. De som hadde god kondisjon da studien startet, hadde imidlertid tykkere hjernebark gjennom hele femårsperioden enn de som var mindre spreke.

For å sjekke endringer i hjernevolum og tykkelsen på hjernebarken gjennomførte vi MR-undersøkelser av hjernen til 105 av de 70–77 år gamle deltakerne i Generasjon 100-studien både før, underveis og etter den fem år lange treningsperioden. Gruppa som trente på egen hånd uten organisert oppfølging, hadde mindre svinn i hippocampus og den fremste delen av hjernestammen enn det som er forventet for alderen. I gruppene som fikk oppfølging med henholdsvis høyintensitetstrening og trening med moderat intensitet, var hjernesvinnet noe større enn blant de som trente selv, men likevel ikke større enn det som er forventet for personer i 70-årene.

Les hele forskningsartikkelen:
Effect of 5 Years of Exercise Intervention at Different Intensities on Brain Structure in Older Adults from the General Population: A Generation 100 Substudy

Tidsskrift: Clinical Interventions in Aging
Publisert 12. august 2021

Tilbake til toppen


Enkel gangtest etter hjerneslag kan si noe om kondis på lengre sikt

Enkel gangtest etter hjerneslag kan si noe om kondis på lengre sikt

Ganglengden på en seksminutters gangtest gir – sammen med alder, kjønn og score på en test av hvor godt man klarer seg uten hjelp fra andre – et nokså godt estimat på framtidig kondisjon for personer som nylig har hatt hjerneslag. Ca. 60 % av variasjonen i maksimalt oksygen opptak halvannet år etter slaget forklares av disse fire faktorene, sammenlignet med rundt 50 % dersom modellen ikke inkluderer gangtesten. Å legge maksimal ganghastighet til modellen, forbedrer den derimot ikke ytterligere.

90 stort sett uavhengige slagpasienter deltok i studien. Tre måneder etter hjerneslaget gjennomførte de gangtestene og gikk med en aktivitetsmåler i fire dager. Deretter deltok de i en halvannen år langt treningsstudie før de kom tilbake for å teste kondisjonen. Resultatene viser også at de mest fysisk aktive gikk lenger på gangtesten, hadde høyere maksimal gangfart, og målte høyere maksimalt oksygenopptak halvannet år senere. Disse sammenhengene var imidlertid såpass svake at de neppe har klinisk viktig betydning. Vår forsker Inger-Lise Aamot Aksetøy har bidratt i studien, som hovedsakelig er gjennomført ved NTNU-forskningsgruppa GeMS.

Les hele forskningsartikkelen:
Can functional walk tests add value to the prediction of cardiorespiratory fitness after stroke? A prospective cohort study

Tidsskrift: PloS One
Publisert 2. august 2021

Tilbake til toppen


Påvirker treningseffekter på immunforsvaret faren for hjerteflimmer?

Påvirker treningseffekter på immunforsvaret faren for hjerteflimmer?

Kroppen er mer utsatt for infeksjoner de første døgnene etter ei ordentlig hard treningsøkt. Intensiv trening fører til akutt økt produksjon og utskillelse av betennelsesstoffer, både i kroppen som helhet og spesifikt i hjertets forkamre. Det er dessuten kjent at noen av disse stoffene påvirker strukturen i forkamrene og de elektriske signalene i hjertet på en måte som kan trigge rytmeforstyrrelser. Samtidig kan mer moderate treningsmengder styrke immunforsvaret kronisk og redusere sårbarheten for infeksjoner.

Dette er et felt hvor det fortsatt mangler mye kunnskap, men i denne nye artikkelen oppsummerer vi det vi per i dag vet om hvordan immunsystemet responderer på trening og slik kanskje påvirker risikoen for å utvikle atrieflimmer. Mer forskning på dette området kan muligens bidra til å avdekke mekanismer for hvorfor hard trening gjennom mange år trolig øker risikoen for å få atrieflimmer, mens regelmessig trening i mer normale mengder senker risikoen.

Les hele forskningsartikkelen:
Exercising immune cells: The immunomodulatory role of exercise on atrial fibrillation

Tidsskrift: Progress in Cardiovascular Diseases
Publisert 16. juli 2021

Tilbake til toppen


4x4-intervaller gir økt gangdistanse og balanse etter hjerneslag

4x4-intervaller gir økt gangdistanse og balanse etter hjerneslag

24 økter intervalltrening med høy intensitet gjorde at slagpasienter klarte å gå 40 meter lenger på seks minutter enn før treningsperioden. De hadde også forbedret balansen sammenlignet med gruppa som fikk standardoppfølging uten trening. 4x4-intervalltreningen økte dessuten evnen til å gjennomføre den såkalte Trail-making-testen – som blant annet krever evne til å gjenkjenne bokstaver og sifre, god øyekoordinasjon og generell motorikk – og denne effekten av treningen var også til stede etter et helt år. På samme tidspunkt var det imidlertid overraskende nok deltakerne i kontrollgruppa som rapporterte å være minst avhengige av hjelp fra andre til dagligdagse gjøremål.

Resultatene kommer fra samme studie som i fjor viste at 4x4-intervaller forbedrer kondisjonen etter hjerneslag. Treningen påvirket ikke helserelatert livskvalitet, generell kognitiv funksjon eller symptomer på angst og depresjon. Totalt fullførte 56 relativt unge og friske pasienter som hadde hatt hjerneslag i løpet av de siste fem årene før treningsperioden.

Les hele forskningsartikkelen:
Effects of High-Intensity Interval Training after Stroke (The HIIT Stroke Study) on Physical and Cognitive Function: A Multicenter Randomized Controlled Trial: Treadmill interval training after stroke

Tidsskrift: Archives of Physical Medicine and Rehabilitation
Publisert 6. juni 2021

Tilbake til toppen


Bedrer løpsprestasjon med sukker i magen

Bedrer løpsprestasjonen med sukker i magen

Å spise et karbohydratrikt måltid før en 5–6 minutter lang løpstest, kan forlenge tiden til utmattelse med om lag et halvt minutt, sammenlignet med å gjennomføre testen fastende eller med lite sukker innabords. Dette gjelder både for svært godt trente menn og for menn med under gjennomsnittlig kondisjon. Sukkerinntaket før testen påvirker derimot ikke det maksimale oksygenopptaket, terskelen for når melkesyre begynner å hope seg opp i blodet, eller arbeidsøkonomien. Dermed gir ikke studien svar på hvilke fysiologiske mekanismer som gjør at høyt karbohydratinntak bedrer løpsprestasjonen, men det er mulig at det øker den anaerobe kapasiteten, altså evnen til å produsere energi uten hjelp av oksygen.

Studien inkluderer 21 menn, hvorav elleve var utholdenhetsutøvere som trente minst én gang hver dag. De gjennomførte tre like utholdenhetstester på tre ulike dager – i tilfeldig rekkefølge. Før testen som gav best utholdenhetsprestasjon, spiste de et måltid med hvitt brød, syltetøy, havregryn, banan og rosiner tilsvarende 3 gram karbohydrater per kilo kroppsvekt. De to andre testene ble gjennomført på henholdsvis fastende mage og etter måltid bestående av yoghurt, mandler og avokado. Dette måltidet inneholdt like mange kalorier som det karbohydratrike måltidet, men sukkerinnholdet var kun 0,5 gram per kilo kroppsvekt.

Les hele forskningsartikkelen:
Effect of Carbohydrate Content in a Pre-event Meal on Endurance Performance-Determining Factors: A Randomized Controlled Crossover-Trial

Tidsskrift: Frontiers in Sports and Active Living
Publisert 28. mai 2021

Tilbake til toppen


Lungefunksjon kobles til kondis ved kols

Lungefunksjon kobles til kondis ved kols

Personer med kols har bedre kondisjon jo mindre svekket lungefunksjon de har. Jo mindre luft deltakerne klarte å blåse ut i løpet av ett sekund, jo lavere var det maksimale oksygenopptaket. Dette gjaldt både for pasienter med og uten vesentlige ødeleggelser i lungeblærene (emfysem), men det kan se ut som om sammenhengen mellom lungefunksjon og kondis er noe større ved emfysem. Pasientgruppa med størst grad av emfysem hadde også dårligst lungefunksjon og lavest VO2max.

Resultatene tyder på at mekanismer som svekker lungefunksjonen hos pasienter med kols også bidrar til dårligere kondisjon. Studien inkluderer data fra 186 pasienter med kols som ble testet ved en spesialistklinikk i Telemark mellom 1999 og 2014. I motsetning til tidligere studier på feltet, har vår studie tatt hensyn til at lungevolumet varierer ut fra kjønn, alder og høyde.

Les hele forskningsartikkelen:
Lung function and peak oxygen uptake in chronic obstructive pulmonary disease phenotypes with and without emphysema

Tidsskrift: PloS One
Publisert 27. mai 2021

Tilbake til toppen


Fortsatt stor usikkerhet om gener og treningsrespons

Fortsatt stor usikkerhet om gener og treningsrespons

Sammen med forskere fra en rekke andre land avdekket vi 12 gener som potensielt kan avgjøre om man responderer godt eller dårlig på kondisjonstrening. Da vi forsøkte å bekrefte disse genvariantene ved hjelp av data fra andre studier, fant vi imidlertid ingen sikre sammenhenger. Dermed trenger vi bedre studier med langt flere deltakere før vi eventuelt kan forutsi treningsrespons basert på gener, og det kan tenkes at genene våre spiller mindre rolle enn det vi har trodd.

Forskningen samler data om treningsrespons fra 18 forskjellige studier med totalt 507 deltakere. Mange gener viste tendenser til å henge sammen med treningsrespons, men bare 12 viste såpass sterk sammenheng at de ble undersøkt nærmere i en ny gruppe på 39 deltakere. I denne gruppa var derimot ingen av disse 12 genvariantene tett knyttet til treningsrespons. Vi undersøkte også 97 genvarianter som tidligere har blitt koblet til respons på kondisjonstrening. Noen av disse slo positivt ut i vårt datamateriale, men sammenhengene var langt fra sikre.

Les hele forskningsartikkelen:
Genome wide association study of response to interval and continuous exercise training: the Predict-HIIT study

Tidsskrift: Journal of Biomedical Science
Publisert 13. mai 2021

Tilbake til toppen


Hjerteultralyd-funn kan avhenge noe av hvem som måler 

Hjerteultralyd-funn kan avhenge noe av hvem som måler 

Resultatet fra en ultralydundersøkelse av diastolisk hjertefunksjon blir ikke nødvendigvis likt hvis man blir undersøkt to ganger av forskjellige ultralydeksperter. Diastolisk hjertefunksjon er evnen hjertet har til å fylles med blod mellom hvert slag, og er blant annet koblet til både trening- og kondisjonsnivå. Funksjonen kan måles med ulike målemetoder ved hjelp av hjerteultralyd. De som tolket bildene i etterkant av undersøkelsen, kom i stor grad kom fram til samme resultat for hver enkeltvariabel, mens det som ventet var noe mindre enighet når man samlet flere variabler for å vurdere om en person hadde svekket diastolisk hjertefunksjon eller ikke.

Hjerteultralydbilder fra 40 deltakere i HUNT4 Kondisprosjektet ble inkludert i studien. To eksperter gjennomførte hver for seg ultralydundersøkelse av alle deltakerne, mens fire erfarne hjerteleger eller ultralydspesialister tolket bildene i etterkant. For noen av verdiene var det bedre samsvar i tolkningen av 3D-ultralydbilder enn bilder fra 2D-ultralyd, noe som tyder på at 3D-ultralyd kan være å foretrekke dersom man skal følge opp den diastoliske hjertefunksjonen til en person over tid. Kunnskap om reproduserbarheten av slike ultralydmål på diastolisk hjertefunksjon er viktig for klinikere som bruker ultralyd i det daglige, men også for planlegging av studier som bruker hjerteultralyd i forskning.

Les hele forskningsartikkelen:
Variability of echocardiographic measures of left ventricular diastolic function. The HUNT study

Tidsskrift: Echocardiography
På trykk i juni 2021 (publisert på nett 6. mai 2021)

Tilbake til toppen


Dårlig kondis kobles til økning i muskelnedbrytende prosesser ved hjertesvikt

Dårlig kondis kobles til økning i muskelnedbrytende prosesser ved hjertesvikt

Flere mekanismer som regulerer nedbryting av proteiner er forstyrret hos pasienter med hjertesvikt. Dette bidrar trolig til muskelsvinnet som er vanlig hos disse pasientene. Studien sammenligner to grupper pasienter med hjertesvikt, hvor den ene har redusert pumpefunksjon, mens den andre har intakt pumpefunksjon, men store og stive hjerter som fylles dårlig med blod mellom slagene.

Forskningen benytter data fra 40 tyske pasienter som deltok i de store internasjonale SMARTEX-HF- og OptimEx-studiene, som begge ble ledet av CERG. Blodprøver og muskelbiopsier fra pasientene har også blitt sammenlignet med 12 friske, men utrente personer. Muskulaturen til begge gruppene sviktpasienter hadde økt aktivitet av stoffer som bryter ned proteiner og ødelegger muskelmasse. Det viste seg at aktiviteten var aller størst hos den halvparten av pasientene som hadde dårligst kondisjon. Spesielt deltakerne med sviktende hjertepumpefunksjon hadde dårligere kondisjon enn forventet for alderen, noe som muligens kan knyttes til at funksjonen til de energiproduserende mitokondriene var mest svekket i denne gruppa.

Les hele forskningsartikkelen:
Ubiquitin-proteasome-system and enzymes of energy metabolism in skeletal muscle of patients with HFpEF and HFrEF

Tidsskrift: ESC Heart Failure
På trykk i august 2021 (publisert på nett 5. mai 2021)

Tilbake til toppen


Enzym-mangel hindrer treningseffekt og skader muskulaturen

Enzym-mangel hindrer treningseffekt og skader musklene

Mus som mangler enzymet heme oxygenase-1 i skjelettmuskulaturen responderer ikke på utholdenhetstrening. Slik enzymmangel fører også til tap av muskelmasse og til at cellenes kraftverk – mitokondriene – slutter å fungere slik de skal. Ved trening oppstår mikrorupturer som gjør at hem frigjøres i muskelceller og blodet. Høye nivåer av hem er giftig, og heme oxygenase-1 har som oppgave å bryte ned hem inne i muskelceller til blant annet jern.

Studien, som er gjennomført av Harvard-forskere, benytter data fra eksperimenter vår leder Ulrik Wisløff har gjennomført med rotter som er født med enten høy eller lav fysisk kapasitet. Resultatene viser at de spreke rottene har lavere nivåer av hem og høyere nivåer av heme oxygenase-1 i skjelettmuskulaturen enn rottene med dårlig kondis. Forskerne viser videre at utholdenhetstrening fører til at nivåene av heme oxygenase-1 øker. Denne mekanismen beskytter etter alle solemerker muskelcellene fra skade, og bidrar til at cellene responderer på utholdenhetstrening.

Les hele forskningsartikkelen:
Skeletal muscle heme oxygenase-1 activity regulates aerobic capacity

Tidsskrift: Cell Reports
Publisert 20. april 2021

Tilbake til toppen


Intensiv intervalltreninig er trygt og effektivt etter blodpropp i lungene

Intensiv intervalltreninig er trygt og effektivt etter blodpropp i lungene

Både kondisjon, lungefunksjon og hjertefunksjon bedres av åtte uker intervalltrening rett etter behandling for blodpropp i lungene. Vår leder Ulrik Wisløff er sisteforfatter for en pilotstudie gjennomført i Iran, og resultatene tyder på at pasienter med lungeemboli kan dra nytte av å delta i rehabiliteringsgrupper med fokus på høyintensitetstrening. Studien er den første som ser på effekten av slik trening for denne pasiengruppa, som ofte plages med tungpust og lav fysisk kapasitet i lang tid.

Halvparten av 24 pasienter ble trukket ut til å delta i gruppa som møtte opp til 24 intervalltreningsøkter i tida etter at de var skrevet ut fra sykehuset. Deltakerne gjennomførte totalt åtte tominuttersintervaller på tredemølle og ergometersykkel hver gang, med en puls på 80–90 % av makspuls. Etter åtte uker hadde de redusert hvilepulsen med 14 % og økt den fysiske kapasiteten på en utmattende tredemølletest med hele 65 %. De var også i stand til å puste ut mer luft på ett sekund enn deltakerne i kontrollgruppa, og hadde forbedret funksjonen til høyre hjertekammer, som pumper ut blod til lungene. Treningen forbedret også den helserelaterte livskvaliteten til pasientene.

Les hele forskningsartikkelen:
High-Intensity Interval Training in Patients with Pulmonary Embolism: A Randomized Controlled Trial

Tidsskrift: Medicine & Science in Sports & Exercise
Publisert 16. april 2021

Tilbake til toppen


Eldre med høyt blodvolum har bedre kondis

Eldre med høyt blodvolum har bedre kondis

Foto: Erlend Lånke Solbu/NRK

God kondisjon henger både sammen med høyt blodvolum, høy hemoglobinmasse og et høyt volum røde blodceller hos eldre. Sammenhengen mellom blodvolum og kondis kan delvis forklares av at eldre med god kondis er mer fysisk aktive enn mindre spreke eldre. Aktivitetsmengden påvirket derimot ikke sammenhengen mellom kondisjon, røde blodceller og hemoglobinmasse. Dette stemmer godt med det vi fra før vet om at fysisk aktivitet kan gi økt blodvolum, mens det trolig er genene som har størst betydning for hemoglobinmasse og blodcellevolum.

Det er velkjent at høyt blodvolum er avgjørende for høyt maksimalt oksygenopptak og god utholdenhetsprestasjon blant idrettsutøvere, men denne studien er blant de første som viser at denne sammenhengen også gjelder friske eldre. 50 deltakere fra Generasjon 100-prosjektet deltok, hvorav halvparten hadde god kondis for alderen, mens resten hadde et lavt maksimalt oksygenopptak. Vi målte blodvolumet deres ved hjelp av såkalt CO-gjenpusting, hvor man puster inn en viss mengde karbonmonoksid utblandet i rent oksygen i to minutter. Vi tok også blodprøver av deltakerne og utstyrte dem med en aktivitetsmåler i sju dager for å finne ut hvor fysisk aktive de var.

Les hele forskningsartikkelen:
Blood Volume, Hemoglobin Mass, and Peak Oxygen Uptake in Older Adults: The Generation 100 Study

Tidsskrift: Frontiers in Sports and Active Living
Publisert 1. april 2021

Tilbake til toppen


Moderat trening gav flest forbedringer i hjertene til rotter med diastolisk hjertesvikt

Moderat trening gav flest forbedringer i hjertene til rotter med diastolisk hjertesvikt

Både intensiv intervalltrening tre dager i uka og trening med moderat intensitet fem dager i uka minket lekkasjen av kalsium i hjertemuskelceller hos rotter med diastolisk hjertesvikt. Den moderate treningen førte imidlertid også til flere andre forbedringer i kalsiumhåndteringen, og bedret dessuten både kraften i hvert hjerteslag og fyllingen av blod mellom hvert slag signifikant. God kalsiumhåndtering er viktig for både kontraksjonskraften til cellene og for å begrense risikoen for farlige hjerterytmeforstyrrelser.

Studien inngår i den eksperimentelle delen av OptimEx-studien. Ved diastolsk hjertesvikt har hjertet vokst seg stort og stivt uten at selve pumpefunksjonen er svekket. Resultatene viser at rotter med diastolisk hjertesvikt har noe svekket kalsiumhåndtering sammenlignet med friske rotter. To tredjedeler av rottene som var påført hjertesvikt trente deretter enten 4x4-intervaller eller moderatintensitetstrening i åtte uker, før gruppene ble sammenlignet med hverandre og med den tredjedelen som ikke hadde trent. 12 rotter fullførte denne treningsdelen av studien.

Les hele forskningsartikkelen:
Effects of different exercise modalities on cardiac dysfunction in heart failure with preserved ejection fraction

Tidsskrift: ESC Heart Failure
Publisert 25. mars 2021

Tilbake til toppen


Hjertesviktpasienter med bedre kondis har lavere nivåer av markør for hjerteskade

Hjertesviktpasienter med bedre kondis har lavere nivåer av markør for hjerteskade

Nivåene av troponin T var lavere etter både 12 uker og ett år med trening for pasienter med hjertesvikt med svekket hjertepumpefunksjon. Troponin T lekker ut fra hjerteceller som er skadet, og nivåene i blodet brukes blant annet for å stille diagnosen hjerteinfarkt. Resultatene kommer fra 213 deltakere i SMARTEX-HF-studien, og forbedringene skjedde både i gruppene som fikk et organisert treningstilbud og de som skulle være aktive på egen hånd. Vi fant også en klar sammenheng mellom bedre kondisjon og lavere troponin T-nivåer, noe som tyder på at trening som forbedrer kondisjonen er viktig for å begrense hjerteskade hos pasienter med kronisk hjertesvikt.

En del har vært bekymret for at høyintensitetstrening kan forverre skadene på hjertet hos personer med kronisk hjertesvikt, men resultatene våre viser at det ikke er tilfelle. Den ene gruppa i SMARTEX-HF trente 4x4-intervaller under overvåkning i tre måneder, mens den andre treningsgruppa trente med jevn, moderat intensitet. Gruppene fortsatte deretter å trene på egen hånd det neste året.

Les hele forskningsartikkelen:
Exercise training and high-sensitivity cardiac troponin T in patients with heart failure with reduced ejection fraction

Tidsskrift: ESC Heart Failure
Publisert 23. mars 2021

Tilbake til toppen


100 PAI kobles til lavere vektoppgang

100 PAI kobles til lavere vektoppgang

Friske kvinner og menn som er fysisk aktive nok til å oppnå minst 100 PAI hver uke over flere tiår, går mindre opp i vekt enn personer som er inaktive. Overvekt og fedme bidrar til nærmere fem millioner dødsfall hvert år på verdensbasis, og studien vår tyder på at PAI-systemet kan bidra til å bremse usunn vektoppgang.

Resultatene baserer seg på data fra mer enn 85 000 friske personer som deltok i minst en av de tre helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag som ble arrangert mellom 1984 og 2008. Deltakerne som var med i både HUNT1 og HUNT3, gikk i snitt opp åtte kilo mellom de to undersøkelsene. Vektoppgangen var imidlertid noen få kilo lavere blant de som holdt seg på 100 PAI eller mer på alle tre måletidspunktene. Også deltakere som var inaktive på 1980-tallet, men hadde økt aktivitetsmengden til minst 100 PAI både på 1990- og 2000-tallet, hadde lavere vektoppgang. 100 PAI var koblet til redusert vektøkning uavhengig av om man fulgte de offisielle aktivitetsanbefalingene på 150 minutter moderat eller 75 minutter intensiv trening hver uke.

Les hele forskningsartikkelen:
Association between Personal Activity Intelligence (PAI) and body weight in a population free from cardiovascular disease – The HUNT study

Tidsskrift: The Lancet Regional Health Europe
På trykk 1. juni 2021 (publisert på nett 21. mars 2021)

Tilbake til toppen


Dårlig kondis forklarer økt dødelighet ved leddgikt

Dårlig kondis forklarer økt dødelighet ved leddgikt

Foto: Colorbox

Kondiskalkulatoren spesifikt utviklet for leddgiktpasienter gir en god pekepinn på hvor lenge personer med leddgikt kan forvente å leve: Lavere kondisjonstall betyr høyere risiko for tidlig død. Tre fjerdedeler av alle med leddgikt har dårligere kondisjon enn gjennomsnittet for sitt kjønn og alder, og den lave gjennomsnittskondisen forklarer i stor grad hvorfor denne pasientgruppa generelt sett lever kortere enn folk flest.

Studien inneholder data fra 348 personer med leddgikt og 60 938 personer uten leddgikt. Alle deltok i den andre eller tredje helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag på 1990- og 2000-tallet. Mer enn en tredjedel av pasientene med leddgikt døde innen utgangen av 2018, mens bare en drøy femtedel av de andre deltakerne døde i samme periode. Etter å ha tatt høyde for forskjeller i alder og de vanligste risikofaktorene, var risikoen for tidlig død fortsatt økt med 28 % for leddgiktpasientene. 5 % av den økte risikoen kunne tilskrives den revmatiske sykdommen, mens hele 23 % var knyttet til det lave kondisjonsnivået blant revmatikerne.

Les hele forskningsartikkelen: 
Reduced cardiorespiratory fitness is a mediator of excess all-cause mortality in rheumatoid arthritis: the Trøndelag Health Study

Tidsskrift: RMD Open
Publisert 8. mars 2021

Tilbake til toppen


Mikro-RNA kan avsløre organskader ved ubehandlet høyt blodtrykk

Mikro-RNA kan avsløre organskader ved ubehandlet høyt blodtrykk

Nivåene av flere bittesmå molekyler i blodbanen kan hjelpe oss med å fange opp organskader som oppstår som følge av svært høyt blodtrykk. Uten behandling kan svært forhøyet blodtrykket raskt føre til hjerneskade og nyresvikt, og på lengre sikt til kronisk hjertesvikt. I dag finnes det ingen blodprøve som gjør at man enkelt kan oppdage disse organskadene og innlede behandling på et tidlig tidspunkt.

I studien ble 80 rotter fordelt til to grupper, som enten fikk lite eller svært mye salt i maten de spiste. Blodtrykket steg kraftig hos rottene som spiste mye salt. En betydelig andel av disse rottene utviklet hjertesvikt og/eller komplikasjoner i hjerne og nyrer. Nivåene av 24–30 ulike typer mikro-RNA-molekyler i blodet var forbundet med hver av disse tilstandene, og mange av mikro-RNA-molekylene var knyttet til flere av komplikasjonene.

Les hele forskningsartikkelen:
Circulating microRNAs May Serve as Biomarkers for Hypertensive Emergency End-Organ Injuries and Address Underlying Pathways in an Animal Model

Tidsskrift: Frontiers in Cardiovascular Medicine
Publisert 12. februar 2021

Tilbake til toppen


Både intervaller og moderat trening forbedrer kondisjonen ved diastolisk hjertesvikt

Både intervaller og moderat trening forbedrer kondisjonen ved diastolisk hjertesvikt

Bilde: Colourbox

For pasienter med hjertesvikt med bevart pumpefunksjon gav tre måneder med 4x4-intervaller tre dager i uka samme økning i maksimalt oksygenopptak som moderat trening med lengre varighet fem dager i uka. Det er derimot uklart om forbedringen er stor nok til å ha klinisk viktig betydning for pasientene. Totalt 180 pasienter deltok i OptimEx-studien, hvor vi har samarbeidet med fem andre europeiske universiteter.

Både deltakerne som trente intervaller og moderat, forbedret kondisjonen med 1–2 ml/kg/min mer enn deltakerne som ikke deltok på organisert trening. Etter ytterligere ni måneder med hjemmebasert trening var derimot ikke framgangen lenger statistisk sikker i noen av treningsgruppene. Treningen hadde ingen effekt på hjertets funksjon eller struktur, mens deltakerne i alle de tre gruppene rapporterte at livskvaliteten deres forbedret seg i løpet av det året studien varte.

Du kan lese en mer utfyllende gjennomgang av resultatene på nettsiden vår om OptimEx

Les hele forskningsartikkelen:
Effect of High-Intensity Interval Training, Moderate Continuous Training, or Guideline-Based Physical Activity Advice on Peak Oxygen Consumption in Patients With Heart Failure With Preserved Ejection FractionA Randomized Clinical Trial

Tidsskrift: JAMA
Publisert 9. februar 2021

Tilbake til toppen


Hjertesyke kvinner og menn har sammenlignbar effekt av intervalltrening

Hjertesyke kvinner og menn har sammenlignbar effekt av intervalltrening

Foto: Colourbox

Intervalltrening med høy intensitet gir like stor prosentvis framgang i maksimalt oksygenopptak for kvinner med etablert hjertesykdom som for menn. Kvinner kan også forvente like stor effekt på blodtrykk og kolesterolprofil, mens intervalltrening ser ut til å påvirke BMI og blodsukker noe mindre enn for menn. Menn øker også det maksimale oksygenopptaket målt i absolutte tall mer enn kvinner.

Vår forsker Inger-Lise Aamot Aksetøy har bidratt i meta-analysen som ser på kjønnsforskjeller i treningsrespons ved koronar hjertesykdom. Oppsummeringen viser også at kvinner er sterkt underrepresentert i studier av intervalltrening for personer med hjertesykdom. Seks av de 16 studiene som er inkludert i analysen er gjennomført av CERG, og åtte av studiene har sett på effekten av 4x4-intervaller.

Les hele forskningsartikkelen:
Sex Differences in Cardiometabolic Health Indicators following HIIT in Patients with Coronary Artery Disease

Tidsskrift: Medicine & Science in Sports & Exercise
Publisert på nett 15. januar 2021

Tilbake til toppen


Vitenskapelige publikasjoner 2021

Liste over vitenskapelige publikasjoner i 2021

Wohlwend, M., Laurila, P.-P., Williams, K., Romani, M, Lima, T., Pattawaran, P., Benegiamo, G., Salonen, M., Schneider, B., Lahti, J., Eriksson, J. G., Barrés, R., Wisløff, U., Moreira, J. B. N., & Auwerx, J. (2021). The exercise-induced long noncoding RNA CYTOR promotes fast-twitch myogenesis in agingScience Translational Medicine13(623), eabc7367

Zotcheva, E., Håberg, A. K., Wisløff, U., Salvesen, Ø., Selbæk,. G., Stensvold, D., & Erntsen, L. (2021). Effects of 5 Years Aerobic Exercise on Cognition in Older Adults: The Generation 100 Study: A Randomized Controlled TrialSports Medicine, 1-11

Nauman, J., Franklin, B. A., Nes, B. M., Sallis, R. E., Sawada, S. S., Marinovic, J., Stensvold, D., Lavie, C. J., Tari, A. R., & Wisløff, U. (2021) Association Between Personal Activity Intelligence and Mortality: Population-Based China Kadoorie Biobank StudyMayo Clinic Proceedings

Sokolowski, D. R., Hansen, I. T., RIsen, H. H., Reitlo, L. S., Wisløff, U., Stensvold, D., & Håberg, A. K. (2021). 5 Years of Exercise Intervention Did Not Benefit Cognition Compared to the Physical Activity Guidelines in Older Adults, but Higher Cardiorespiratory Fitness Did. A Generation 100 SubstudyFrontiers in Aging Neuroscience

Aakerøy, L., Nørstebø, E. A., Thomas, K. M., Holte, E., Hegbom, K., Brønstad, E., & Steinshamn, S. (2021). High-intensity interval training and pulmonary hemodynamics in COPD with hypoxemiaEuropean Clinical Respiratory Journal8(1), 1984642.

Letnes, J. M., Berglund, I., Johnson, K. E., Dalen, H., Nes, B. M., Lydersen, S., Viken, H., Hassel, E., Steinshamn, S., Vesterbekkmo, E. K., Støylen, A., Reitlo, L. S., Zisko, N., Bækkerud, F. H., Tari, A. R., Ingebrigtsen, J. E., Sandbakk, S. B., Carlsen, T., Anderssen, S. A., Singh, M. A. F., Coombes, J. S., Helbostad, J. L., Rognmo, Ø., Wisløff, U., & Stensvold, D. (2021) Effect of 5 years of exercise training on the cardiovascular risk profile of older adults: the Generation 100 randomized trial. European Heart Journal, ehab721

Alrahma, A. M., Habib, M. A., Oulhaj, A., Loney, T., Boillat, T., Shah, S. M., Ahmed, L. A., & Nauman, J. (2021). Effects of a workplace exercise intervention on cardiometabolic health: study protocol for a randomised controlled trial. BMJ Open, 11(11):e051070

Berglund, I., Vesterbekkmo, E. K., Retterstøl, K., Anderssen, S. A., Singh, M. A. F., Helge, J. W., Lydersen, S., Wisløff, U., & Stensvold, D. (2021). The Long-term Effect of Different Exercise Intensities on High-Density Lipoprotein Cholesterol in Older Men and Women Using the Per Protocol Approach: The Generation 100 StudyMayo Clinic Proceedings: Innovations, Quality & Outcomes5(5), 859-871.

Gevaert, A. B., Witvrouwen, I., Van Craenenbroeck, A. H., Van Laere, S. J., Boen, J. R., Van de Heyning, C. M., Belyavskiy, E., Mueller, S., Winzer, E., Duvinage, A., Edelmann, F., Beckers, P. J., Heidbuchel, H., Wisløff, U., Pieske, B., Adams, V., Halle, M., Van Craenenbroeck, E., & OptimEx-Clin Study Group. (2021). miR-181c level predicts response to exercise training in patients with heart failure and preserved ejection fraction: an analysis of the OptimEx-Clin trialEuropean Journal of Preventive Cardiology.

Skjørten, I., Ankerstjerne, O. A. W., Trebinjac, D., Brønstad, E., Rasch-Halvorsen, Ø., Einvik, G., Lerum, T. V., Stavem, K., & Ingul, C. B. (2021). Cardiopulmonary exercise capacity and limitations 3 months after COVID-19 hospitalisationEuropean Respiratory Journal58(2).

Pani, J., Reitlo, L. S., Evensmoen, H. R., Lydersen, S., Wisløff, U., Stensvold, D., & Håberg, A. K. (2021). Effect of 5 Years of Exercise Intervention at Different Intensities on Brain Structure in Older Adults from the General Population: A Generation 100 SubstudyClinical Interventions in Aging16, 1485-1501.

Gunnes, M., Aksetøy, I. L. A., Follestad, T., Indredavik, B., & Askim, T. (2021). Can functional walk tests add value to the prediction of cardiorespiratory fitness after stroke? A prospective cohort studyPlos one16(8), e0255308.

Miguel-dos-Santos, R., Moreira, J. B. N., Loennechen, J. P., Wisløff, U., & Mesquita, T. (2021). Exercising immune cells: The immunomodulatory role of exercise on atrial fibrillationProgress in Cardiovascular Diseases.

Gjellesvik, T. I., Becker, F., Tjønna, A. E., Indredavik, B., Lundgaard, E., Solbakken, H., Brurok, B., Tørhaug, T., Lydersen, S., & Askim, T. (2021). Effects of High-Intensity Interval Training after Stroke (The HIIT Stroke Study) on Physical and Cognitive Function: A Multicenter Randomized Controlled Trial: Treadmill interval training after strokeArchives of Physical Medicine and Rehabilitation.

Aandahl, M. H., Noordhof, D. A., Tjønna, A. E., & Sandbakk, Ø. (2021). Effect of Carbohydrate Content in a Pre-event Meal on Endurance Performance-Determining Factors: A Randomized Controlled Crossover-TrialFrontiers in Sports and Active Living3.

Rasch-Halvorsen, Ø., Hassel, E., Brumpton, B. M., Jenssen, H., Spruit, M. A., Langhammer, A., & Steinshamn, S. (2021). Lung function and peak oxygen uptake in chronic obstructive pulmonary disease phenotypes with and without emphysemaPloS one16(5), e0252386.

Williams, C. J., Li, Z., Harvey, N., Lea, R. A., Gurd, B. J., Bonafiglia, J. T., Papadimitrou, I., Jacques, M., Croci, I., Stensvold, D., Wisløff, U., Taylor, J. L., Gajanand, T., Cox, E. R., Ramos, J. S., Fassett, R. B., Little, J. P., Francois, M. E., Hearon Jr, C. M., Sarma, S., Janssen, S. L. J. E., van Craenenbroeck, E. M., Beckers, P., Cornelissen, V. A., Howden, E. J., Keating, S. E., Yan, X., Bishop, D. J., Bye, A., Haupt, L. M., Griffiths, L. R., Ashton, K. J., Brown, M. A., Torquati, L., Eynon; N., & Coombes, J. S. (2021). Genome wide association study of response to interval and continuous exercise training: the Predict-HIIT studyJournal of Biomedical Science28(1), 1-15.

Letnes, J. M., Eriksen-Volnes, T., Nes, B., Wisløff, U., Salvesen, Ø., & Dalen, H. Variability of echocardiographic measures of left ventricular diastolic function. The HUNT study. Echocardiography (Mount Kisco, NY).

Adams, V., Wunderlich, S., Mangner, N., Hommel, J., Esefeld, K., Gielen, S., Halle, M., Ellingsen, Ø., van Craenenbroeck, E., Wisløff, U., Pieske, B., Linke, A., & Winzer, E. B. (2021). Ubiquitin-proteasome-system and enzymes of energy metabolism in skeletal muscle of patients with HFpEF and HFrEFESC Heart Failure.

de Souza, R. W. A., Gallo, D., Lee, G. R., Katsuyama, E., Schaufler, A., Weber, J., Csizmadia, E., Tsokos, G. C., Koch, L. G., Britton, S. L., Wisløff, U., Brum, P. C. & Otterbein, L. E. (2021). Skeletal muscle heme oxygenase-1 activity regulates aerobic capacityCell Reports35(3), 109018.

Ghram, A., Jenab, Y., Soori, R., Choobineh, S., Hosseinsabet, A., Niyazi, S., Shirani, S., Shafiie, A., & Wisløff, U. (2021). High-Intensity Interval Training in Patients with Pulmonary Embolism: A Randomized Controlled TrialMedicine and Science in Sports and Exercise.

Lundgren, K. M., Aspvik, N. P., Langlo, K. A. R., Braaten, T., Wisløff, U., Stensvold, D., & Karlsen, T. (2021). Blood Volume, Hemoglobin Mass, and Peak Oxygen Uptake in Older Adults: The Generation 100 StudyFrontiers in Sports and Active Living.

Rutkovskiy, A., Lyngbakken, M. N., Dahl, M. B., Bye, A., Pedersen, M. H., Wisløff, U., Christensen, G., Høiseth, A. D., Omland, T., & Røsjø, H. (2021). Circulating MicroRNA-210 Concentrations in Patients with Acute Heart Failure: Data from the Akershus Cardiac Examination 2 StudyClinical Chemistry.

Bode, D., Rolim, N. P. L., Guthof, T., Hegemann, N., Wakula, P., Primessnig, U., Berre, A. M. O., Adams, V., Wisløff, U., Pieske, B. M., Heinzel, F. R., Hohendanner, F., & OptimEx Study Group (2021). Effects of different exercise modalities on cardiac dysfunction in heart failure with preserved ejection fraction. ESC heart failure.

Koppen, E., Omland, T., Larsen, A. I., Karlsen, T., Linke, A., Prescott, E., Halle, M., Dalen, H., Delagardelle, C., Hole, T., van Craenenbroeck, E. M., Beckers, P., Ellingsen, Ø., Feiereisen, P., Valborgland, T., Videm, V., & SMARTEX-HF Study Group. Exercise training and high-sensitivity cardiac troponin T in patients with heart failure with reduced ejection fractionESC heart failure.

Kieffer, S. K., Nauman, J., WSyverud, K., Selboskar, H., Lydersen, S., Ekelund, U., & Wisløff, U. (2021). Association between Personal Activity Intelligence (PAI) and body weight in a population free from cardiovascular disease – The HUNT studyThe Lancet Regional Health-Europe5, 100091.

Liff, M. H., Hoff, M., Wisløff, U., & Videm, V. (2021). Reduced cardiorespiratory fitness is a mediator of excess all-cause mortality in rheumatoid arthritis: the Trøndelag Health StudyRMD Open, 7(1):e001545

Langlo, K. A. R., Silva, G. J. J., Overrein, T. S., Adams, V., Wisløff, U., Dalen, H., Rolim, N. & Hallan, S. I. (2021). Circulating microRNAs May Serve as Biomarkers for Hypertensive Emergency End-Organ Injuries and Address Underlying Pathways in an Animal ModelFrontiers in cardiovascular medicine7, 626699.

Mueller, S., Winzer, E. B., Duvinage, A., Gevaert, A. B., Edelmann, F., Haller, B., Pieske-Kraigher, E., Beckers, P., Bobenko, A., Hommel, J., Van de Heyning, C. M., Esefeld, K., von Korn, P., Christle, J. W., Haykowsky, M. J., Linke, A., Wisløff, U., Adams, V., Pieske, B., can Craenenbrock, E., & Halle, M. (2021). Effect of High-Intensity Interval Training, Moderate Continuous Training, or Guideline-Based Physical Activity Advice on Peak Oxygen Consumption in Patients With Heart Failure With Preserved Ejection Fraction: A Randomized Clinical Trial. JAMA325(6), 542-551.

Way, K., Vidal-Almela, S., Moholdt, T., Currie, K. D., Aksetøy, I.-L. A., Boidin, M., Cornelissen, V. A., Joa, K., Keech, A., Jayo-Montoya, J. A., Taylor, J. L., Fouriner, K., & Reed, J. L. (2021). Sex differences in Cardiometabolic Health Indicators following HIIT in Patients with Coronary Artery Disease. Medicine & Science in Sports & Exercise


Sosiale medier og kontakt

Følg oss i sosiale medier:
  Facebook-logo Twitter-logo Instagram-logo

Send oss en e-post:
cerg-post@mh.ntnu.no

Send oss vanlig post:
NTNU, Fakultet for medisin og helsevitenskap
Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk
Postboks 8905
7491 Trondheim

Besøk oss:
St. Olavs Hospital
Prinsesse Kristinas gt. 3
Akutten og Hjerte-lunge-senteret, 3. etg.
7006 Trondheim

CERG logo