Kunnskapsdeling - Regionalt kunnskapssenter for habilitering - Institutt for psykisk helse
Kunnskapsdeling
Gir råd og støtte til familier som har barn med nedsatt funksjonsevne
Vi skal legge til rette for smil og glede i hverdagen
Arbeid og tiltak for en bedre hverdag for barn med CP
I serien "Habilitøren vår" presenter vi fagfolk som arbeider med habilitering i Midt-Norge. Vårt mål er at habilitører i regionen blir bedre kjent med hverandre og kunne bidra til kunnskapsdeling og samarbeid.
Habilitøren vår
18. november 2024
Lise Bakke Fornes
Her kan du lese om sosialfaglig rådgiver Lise Fornes i Habiliteringstjenesten for barn og unge (HABU) ved St. Olavs hospital HF.
Lise arbeider med rådgiving til familier om støtteordninger for barn og unge med nedsatt funksjonsevne. I tverrfaglige team arbeider hun for å støtte og legge tilrette for bedre livskvalitet for barn, ungdom og deres familier.
08. november 2024
Margarita Urtegård
Vi presenterer Margarita Urtegård, som er fagkonsulent ved seksjon for Spesialisert habilitering i Nordmøre og Romsdal.
Les mer om Vi skal legge til rette for smil og glede i hverdagen
28. oktober 2024
Siri Rufsvoll, Ergoterapeut
Ergoterapeut Siri Rufsvoll arbeider i CP-teamet ved Habiliteringstjenesten for barn og unge (HABU) ved St. Olavs hospital.
Siri Rufsvold om arbeid og tiltak for barn med Cerebral parese
13. september 2024
Kristi Aarethun, Psykologspesialist
Habiliteringstjenesten for barn og unge (HABU) i Nord-Trøndelag
Les mer om Kristi Aarethun arbeider med habilitering og er psykolog ved HABU, Sykehuset Levanger
22. mars 2024
Ingrid Olsen Høye og Ragnhild Troøien Leirvoll
Psykologspesialist, Spesialisert habilitering Nordmøre og Romsdal
Les mer om Betydningen av å forstå emosjonelt modenhetsnivå
28. februar 2024
Elfrid Oddny Måløy
Førstelektor, Høgskolen i Molde
Les intervju
Kritiske utfordringer i legemiddelhåndteringen for personer med utviklingshemming
22. januar 2024
Ida Mari Ness Holan
Spesialvernepleier
Habiliteringstjenesten for voksne (HAVO) Sykehuset i Levanger
Klinikk for psykisk helsevern og rus, Helse Nord-Trøndelag HF
Telefon: 74098964 | Epost: ida.mari.ness.holan@helse-nordtrondelag.no
Fortell oss litt om bakgrunnen din. Utdanning og arbeidserfaring?
Jeg er vernepleier, leverte bachelor-oppgaven våren 2008, og har en mastergrad i kunnskapsledelse. Jeg har jobbet i HAVO i snart 4 år. Før jeg begynte i HAVO har jeg jobbet jeg på en videregående skole, der jeg fulgte opp elever med psykisk utviklingshemming og atferdsvansker. Har jobbet på avlastningsbolig, i bofellesskap og som avdelingsleder i bofellesskap.
Hvilke arbeidsoppgaver har du i dag?
Habilitering Utredning, diagnostisering og behandling av psykiske lidelser til mennesker med psykisk utviklingshemming, i samarbeid med psykiatere og psykologspesialister. I tillegg har jeg et utvidet ansvar for fagområdene, seksualitet, cp og utfordrende atferd. Meste av tiden går med til pasientarbeid, samtaler og drøftinger både internt og eksternt. Men jeg verdsetter høyt også tiden til faglig oppdatering, følge med på ny forskning o.l. Mye av tiden går også med til ambulant virksomhet, da det er ikke like enkelt for alle pasienten å komme til sykehuset, så vi reiser ofte ut til bofellesskapene/der pasientene bor.
Hva trives du best med i rollen som habilitør?
Jeg trives veldig godt med pasientrelatert arbeid, det å dra ut til plassene der pasientene bor. Samtaler med pasienter er noe av det som gir meg mye. Det å kunne være en bidragsyter til at et menneske får en bedre livskvalitet er som en motor. Faglige diskusjoner med kollegaer og samarbeidspartnere synes jeg er veldig givende.
Fortell oss om dine faglige interesser. Hva er du opptatt av? Hva er «kjepphesten» din?
Det var et stort spørsmål, her er det vanskelig å begrense seg. Men jeg er opptatt av at mennesker med psykisk utviklingshemming og atferdsvansker, som har begått kriminelle handlinger også skal ha verdige liv. Det er spennende å jobbe med personalet i kommunene knyttet til dette, det å utfordre tankesett og holdninger, det å klare å se bak diagnoser og handlinger/historikk.
Noe annet jeg er opptatt av er når mennesker med psykisk utviklingshemming blir overvurdert, og det blir satt for store krav til dem ut fra funksjonsnivå. Det kan få alvorlige konsekvenser for den det gjelder.
Hvilke områder eller prosjekter kunne du tenkt deg å samarbeide med andre habilitører i regionen om?
Det er veldig mye det! Er allerede med i nettverk for utfordrende atferd, noe som er veldig spennende med tanke på erfaringsutveksling, diskusjoner og kunnskapsdeling. Men hvis jeg skulle valgt ut noe spesifikt måtte det bli rus og psykisk utviklingshemming, skadelig seksuell atferd og psykisk helse hos voksne mennesker med CP.
Hvis du hadde fått være helseminister en dag, hva ville du da ha tatt tak i?
Menneskerettighetene og bo-muligheter til mennesker med funksjonsnedsettelser, og ikke minst det snevre valget de har med tanke på bolig. Jeg mener det er en stor utfordring i kommunene at ikke mennesker med psykisk utviklingshemming selv kan velge (med beslutningsstøtte) hvor de selv vil bo eller hvem de skal ha som naboer. Det er problematisk at enkelte bare blir plassert i en bolig der det tilfeldigvis er ledig.
Ellers ville jeg tatt tak i utfordringene med rekruttering. Dette er et stort område, men fagfolk må også få jobbe med fag og utvikling. I enkelte kommuner styres helsepersonell i stor grad av «lister for punktbesøk» og vedtak skrevet av andre enn de som jobber i tjenestene. Fagfolk har et behov for, og ikke minst kunnskap til å ta beslutninger i samråd med den de skal hjelpe. Vi må tilbake dit. Det er viktig.
11. januar 2024
Frode Dragsten
Spesialvernepleier
Habiliteringstjenesten for voksne (HAVO), St. Olavs hospital HF
Fortell oss litt om bakgrunnen din. Utdanning og arbeidserfaring?
Jeg er vernepleier og har jobbet ved HAVO i ca 15 år. Før dette har jeg jobbet som vernepleier både i kommunen og ved St. Olavs hospital, Sentral fagenhet for tvungen omsorg. I fjor hadde jeg et engasjement ved NAKU - Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming ved NTNU Institutt for psykisk helse.
Hvilke arbeidsoppgaver har du i dag?
Jeg har i dag teamlederansvar for ett av de geografiske teamene ved tjenesten. Ut over dette har jeg ingen spesifikke oppgaver, men som habilitør forsøker en å bistå knyttet til ulike aktuelle oppfølgingsbehov våre pasient har. Av interesser så skrev jeg min masteroppgave om arbeid med vold og trusler for mange år siden. Dette er felt jeg både opplever som interessant og givende. I tillegg bruker jeg en del tid på vårt kjære nye journalsystem, helseplattformen.
Hva trives du best med i rollen som habilitør?
Jeg trives best med pasientsakene. Disse er veldig ulike og gir meg mulighet til å sette meg inn i mange forskjellige problemstillinger og treffe mange flotte mennesker, både tjenestemottakere og tjenesteytere.
Fortell oss om dine faglige interesser. Hva er du opptatt av? Hva er «kjepphesten» din?
Det er nok ikke slik at jeg har en «kjepphest», men forhold jeg for tiden er noe ekstra opptatt av er forholdet rundt selvbestemmelse. Når denne retten til å bestemme selv blir dyrket helt uten noen form for refleksjon, kan det bli problematisk og i ytterste konsekvens føre til omsorgssvikt. Jeg opplever en tendens i dag til at dette i større grad skjer.
Hvilke områder eller prosjekter kunne du tenkt deg å samarbeide med andre habilitører i regionen om?
Jeg tenker at samarbeid med andre habilitører fra andre Habiliteringstjenester både er ønskelig og nyttig. Jeg deltar i dag i ett nettverk knyttet til utfordrende atferd hvor jeg er så heldig å treffe mange trivelige og dyktige kollegaer fra andre Habiliteringstjenester.
Det har vært spennende med prosjekter rundt hotjl. Kap 9 om bruk av tvang og makt ovenfor mennesker med utviklingshemming (Kapittel 9. Rettssikkerhet ved bruk av tvang og makt overfor enkelte personer med psykisk utviklingshemning). Jeg tror det eksisterer mye ulik praksis og erfaringer rundt dette tema, som ved samarbeid/prosjekt muligens har kunnet resultert i bedre tilrådninger fra oss habilitører.
Hvis du hadde fått være helseminister en dag, hva ville du da ha tatt tak i?
Rekrutering av helsepersonell gjennom bedring av vilkårene- gjøre helsearbeid med attraktivt. Fagpersonell må få tid til å jobbe faglig og de må få betalt for det.
Gry Hansen
Spesialfysioterapeut
Habiliteringstjenesten for barn og unge (HABU), BUP ved Barne- og ungdomsklinikken, St. Olavs hospital.
Kontaktinformasjon personalet ved HABU
Fortell oss litt om bakgrunnen din. Utdanning og arbeidserfaring?
Jeg har jobbet innen barnefysioterapifeltet siden jeg var ferdig med turnus i 2000. I starten jobbet jeg i kommunehelsetjenesten i Oslo, hadde ett år på habiliteringstjenesten i Oslo (OUS) før jeg fikk jobb i Trondheim kommune i 2009. I 2012 startet jeg ved HABU i Sør-Trøndelag. Jeg er spesialist i barnefysioterapi.
Hvilke arbeidsoppgaver har du i dag?
Nå har jeg jobbet med Prosjekt Intensiv Habilitering (PIH Multi) siden 2019. Vi fikk penger fra Helse Midt til å fortsette et prosjekt som opprinnelig var gitt til Møre- og Romsdal. Vi har jobbet med utvikling av dette og har nå hatt vår tredje gruppe med barn og foreldre inne til Intensivert Habilitering i aldersgruppen 2-6 år. Dette er et tverrfaglig familiesentrert tilbud til barn med store sammensatte vansker. PIH Multi - Intensiv trening av barn med tidlig hjerneskade - en nasjonal, multisenter effektstudie (CRIStin)
Hva trives du best med i rollen som habilitør
Jeg ser på min rolle som fysioterapeut med en spesialisert kompetanse innen mitt fagfelt, som har møtt mange familier med barn med sammensatte vansker. Dette gir en forståelse for hva familiene står i, og jeg er opptatt av at barna og familiene skal leve gode liv.
Det å tørre å utfordre samtidig ivareta og gi håp, er noe jeg liker med rollen som habilitør.
Fortell oss om dine faglige interesser. Hva er du opptatt av?
Jeg er opptatt av å være en oppdatert fagperson innen mitt fagfelt, og liker å prøve ut ting i praksis sammen med foreldrene.
Jeg liker godt å være i en ærlig dialog med foreldrene om hva jeg tenker og ønsker å høre hva de har av ønsker for egne barn. Da skjer det ofte spennende ting.
Det er viktig å beholde leken i møte med barna, og jeg liker å være kreativ og følge barnas interesser og prosjekter i hva vi finner på av aktiviteter for å fremme motorikken.
Hvilke områder eller prosjekter kunne du tenkt deg å samarbeide med andre habiltører i regionen om?
Nå skal vi i prosjektet også utvikle tilbud til barn og familier i aldersgruppen 7-12 år, og da hadde det vært spennende å høre hva andre habilitører tenker behovet er for denne gruppen barn og familier.
Hvis du hadde fått være helseminister en dag, hva ville du tatt tak i?
- Sikret økonomisk de tilbudene som nå er satt i verk i de fire helseregionene på Intensivert habilitering, slik at det som er utviklet kan bli et varig og trygt tilbud til disse familiene.
- Jeg ville sikret eldre en verdig eldreomsorg.
- Ryddet opp, evt. avviklet Helseplattformen.
Kunnskapsdeling
Habiliteringstjenesten for barn og unge (HABU) ved St. Olavs hospital tilbyr et gruppetilbud for barn og unge med Asperger syndrom.
Video: Frode Fossvold-Jørum/NTNU
I videoen forteller vernepleier Hege Kolstad Aarvåg om sine erfaringer med tilbudet. Hun opplever at tilbudet gir deltakerne mulighet til å utvikle viktige ferdigheter i et inkluderende og støttende fellesskap.
Habiliteringstjenesten for barn og unge (HABU)
Kontakt
Kontaktinformasjon personalet ved HABU
Hege Kolstad Aarvåg, vernepleier HABU
94165441 hege.kolstad.aarvag@stolav.no
Siri Rekstad, spesialfysioterapeut ved Trondsletten habiliteringssenter, Habiliteringstjenesten for barn og unge (HABU), St. Olavs hospital, presenterer prosjektet "Sirkusskolen".
Prosjektet er et samarbeid mellom HABU, St. Olavs hospital, ergo- og fysioterapiutdanningen ved NTNU. Vi arbeider med intensiv oppgaveorientert trening i form av sirkusskole for skolestartere med lettgradig Cerebral Parese.
Treningen synes å ha god effekt. Deltakelse i sirkusskolen har gitt barna økt selvtillit til å prøve nye ting. Tema sirkus gir mulighet til å få med varierte og motiverende aktiviteter.
Det å møte andre med lettgradig CP har gjort det lettere å snakke åpent om ressurser og begrensninger.
Les mer om Magiske fremskritt.pdf
Kontakt
Kontaktinformasjon personalet ved HABU
Siri Rekstad, fysioterapeut Habilitering for barn og unge, Lian
94828459
De siste tiårene har vi sett en omfattende digitalisering i Norge. Post, offentlige tjenester innen helse, NAV-ytelser, bank, avgiftsbetaling, skatt, handel på nett og i butikk, det meste foregår etter hvert digitalt.
Mange av oss har tilgang til disse tjenestene, og tenker ikke over hva som skal til for at vi får og har digital tilgang. Samtidig, de står bak denne digitaliseringen, som lager disse tjenestene og som bestemmer over disse tjenestene, kan heller ikke ha reflektert så mye over hvordan man får tilgang. For, samtidig som vi stadig digitaliserer, foregår det en ekskluderingsprosess av rang. Dette er historien om Sigurd og mangelen på BankID.
Les mer om Digital ekskludering, Sigurd og livet uten BankID
Det er mye som tyder på at nettbaserte kurs etter hvert vil utgjøre en stor del av universitetenes portefølje. Både økonomi, tid og klimahensyn gjør at folk ønsker å reise mindre, og mange må ta videreutdanning ved siden av full jobb. Dette krever fleksibilitet, noe kurs som krever fysisk oppmøte ikke gir.
Vi i Regionalt kunnskapssenter for habilitering i Midt-Norge bestemte oss derfor for å utvikle et nettkurs om kunnskapsbasert habilitering, og i dette blogginnlegget deler vi noen av erfaringene vi gjorde oss i arbeidet.
Kontakt
Om oss
Adresse
RHAB, RKBU Midt-Norge,
Institutt for psykisk helse, 7491 Trondheim
Besøksadresse
Klostergata 46, 3. etasje