Arbeid og tiltak for en bedre hverdag for barn med Cerebral parese

Habilitøren vår

Arbeid og tiltak for en bedre hverdag for barn med Cerebral parese

Siri Rufsvold om arbeid og tiltak for barn med Cerebral parese

Siri Rufsvoll

Siri Rufsvoll er spesialergoterapeut og teamkoordinator i CP-teamet ved Habiliteringstjenesten for barn og unge (HABU), Barne og ungdomsklinikken ved St. Olavs hospital.

Fortell oss litt om bakgrunnen din, utdanning og arbeidserfaring

Jeg er ergoterapeut utdannet i Trondheim. Som nyutdannet jobbet jeg ved Hallsetheimen og med eldre i kommunehelsetjenesten i Trondheim. Jeg har jobbet 20 år ved Dalgård skole, og noen år ved Barneklinikken. Jeg har i alle år vært ekstern foreleser ved Ergoterapeututdanningen, samt på heltid noen år. De siste 8 årene har jeg vært fulltidsansatt i Habiliteringstjenesten for barn og unge (HABU) ved St Olavs hospital.

Hvilke arbeidsoppgaver har du?

Jeg jobber som ergoterapeut og teamkoordinator i CP-teamet ved HABU. Vi dekker hele Sør-fylket, og har derfor en del ambulant virksomhet. Vi har et forløp for barn med CP, hvor vi følger barna fra de får diagnosen til de blir 18 år. Det er nettopp utarbeidet nye nasjonale retningslinjer, metodebok, som trygger oss enda mer i forhold til at vi jobber kunnskapsbasert.

Vi forholder oss også til Norsk kvalitets- og oppfølgingsregister for cerebral parese (NorCP). NorCP er et oppfølgingsprogram og kvalitetsregister ved Sykehuset i Vestfold, som blant annet har som mål å sikre at alle barn får lik oppfølging.

Som ergoterapeut har jeg ansvar for NorCP oppfølgingen generelt, og spesielt vurdering og oppfølging av håndfunksjon, Håndfunksjon og intensiv trening (CP-foreningen). Vi diskuterer tiltak med familien og lokalt hjelpeapparat. De minste barna gjennomfører jeg CI-terapi på i samarbeid med lokale terapeuter. Vi samarbeider om tiltak og jeg gjennomfører AHA-test før og etter for å evaluere tiltaket.

Vi i HABU arrangerer kurs for både foreldre, barnehageansatte og skolepersonell der vi formidler kunnskap om diagnose og tiltak. Kursene bidrar til at det dannes nettverk av foreldre og fagpersoner, som styrker de voksne rundt barnet.

De siste årene har vi i HABU hatt mer fokus på tiltak og ikke bare kartlegging.

En veldig morsom arbeidsoppgave er Sirkusskolen som vi har arrangert fire år i samarbeid med Tverrfaglig praksis ved NTNU. Det er et intensivt treningstilbud med brukerstyrte mål og oppgaveorientert trening. Både foreldre og barn har satt veldig pris på dette. Uten de fire fysio- og ergoterapistudentene hadde vi ikke hatt ressurser til å gjennomføre. Det å ha studenter virkelig blitt en ressurs, Magiske fremskritt (Tidsskrift for barne- og ungdomsfysioterapi).

Selv om man helst ønsker tiltak på hverdagsarenaen (barnehage/skole), så ser vi at det å møte andre i samme situasjon er styrkende for selvfølelse og mestring.

Hva trives du best med i rollen som habilitør?

Det tverrfaglige samarbeidet og at vi jobber så helhetlig er veldig fint. Vi har en fin delekultur på min arbeidsplass og det er lite profesjonsstrid. Det gjør at vi klarer å se hele barnet og familien og sy sammen gode forløp ut fra familiens behov. Siden vi har et stort nedslagsfelt geografisk, er det stor forskjell på hvor mye erfaring de voksne rundt barnet har. Det er en fin utfordring å tilpasse veiledning og samarbeid ut fra hvor disse fagpersonene er, og å støtte arbeidslaget i jobben de gjør.

Fortell oss om faglige interesser. Hva er du opptatt av? Hva er «kjepphesten» din?

Det er jo barn med CP som er mitt interessefelt. Det er veldig fint å ha fått nasjonale kunnskapsbaserte retningslinjer slik at vi klinikere kan føle oss tryggere på jobben vi gjør. Videre er jeg er opptatt av at det vi utsetter barnet for av kartlegging skal ha en funksjon. At en skal kunne sette i gang tiltak og tilrettelegginger ut fra resultatene.

Jeg er også opptatt av at en skal få like godt tilbud uansett hvor en bor. Det betyr at en noen ganger må kjøre tre timer for en konsultasjon, som tar mye kortere tid om barnet bor nært HABU. Kanskje trenger de også mere hjelp fordi de har mindre fagmiljø og mindre erfaring.

Hvilke områder eller prosjekter kunne du tenkt deg å samarbeide med andre habilitører i regionen om?

Innen mitt fagfelt er vi terapeuter heldige som har NorCP. Vi som er koordinatorer i NorCP har samlinger med faglig innhold. Vi blir i tillegg kjent og kan bruke hverandre som sparringspartnere og inspirasjon. Nor CP har også en webinarserie hvert semester som holder oss litt oppdatert og gir oss en pekepinn på hva en kan jobbe med videre.

Hvis du hadde vært helseminister en dag, hva ville du tatt tak i?

Ressurser, ressurser, ressurser! En skulle ikke måtte kutte i tilbud til barn. Vi trenger å ha god kvalitet på tjenestene og da trenger en godt oppdatert personale som har tid til å gjøre arbeidet på en god måte.

Vi ser at det å ikke mestre det de andre mestrer, og å føle på annerledesheten er en belastning. En må komme inn tidlig med gode tiltak for å forebygge at en trengs mer i ungdomsårene.


Kontakt

Siri Rufsvoll, HABU St. Olavs hospital

 

Siri Rufsvoll

Habiliteringstjenesten for barn og unge (HABU),
Barne og ungdomsklinikken, St. Olavs hospital HF

  46834070

  siri.rufsvoll@stolav.no

 

 

08 nov 2024

Kontakt

Kontakt

   kontakt@rkbu.ntnu.no

  Tilsette

   Om oss

  Førespurnad om studiar

Adresse

RKBU, NTNU Institutt for psykisk helse, 7491 Trondheim

Besøksadresse

Klostergata 46, 3. etasje

RKBU Midt-Norge, Inngang. Klostergata 46 Trondheim

Faglege råd og støtte

Skjema for henvendelser

  Spør oss om faglege råd og støtte

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Vil du motta vårt nyhetsbrev?