Margarita Urtegard
Vi skal legge til rette for smil og glede i hverdagen
Margarita Urtegård
Denne gang presenterer vi Margarita Urtegård, fagkonsulent ved seksjon for Spesialisert habilitering i Nordmøre og Romsdal.
Fortell oss litt om bakgrunnen din, utdanning og arbeidserfaring
Jeg er utdannet vernepleier og var ferdig i 2011. Det var faktisk ganske tilfeldig at jeg ble vernepleier. Den historien må jeg bare fortelle raskt først.
I 2006 hadde jeg begynt å jobbe på et dagsenter i Sverige for psykisk utviklingshemmede. Der fant jeg raskt ut at jeg ville trives, men jeg ville lære mere. I denne perioden var en venninne av mor på besøk hos oss. Hun er også vernepleier, og det var første gangen jeg fikk høre litt om hva dette var. I Sverige har vi ikke tilsvarende utdanning. Dette førte til at jeg pakket ned livet og flyttet 86 mil tilbake til Molde for å begynne på Høgskolen i Molde.
Da jeg var student og da jeg var nyudannet, har jeg arbeidet innenfor bo-og habilitering. Jeg har arbeidet med barn, unge og voksne. Nå jobber jeg som fagkonsulent i Spesialisert Habilitering Nordmøre og Romsdal. Jeg har jobbet her siden 2020.
Hvilke arbeidsoppgaver har du?
Mine arbeidsopggaver er svært varierte og det er noe av grunnen til at jeg elsker jobben min. Jeg jobber både poliklinisk og ambulant med utredning og behandling av mennesker med funksjonsnedsettelser som er medfødt eller ervervet før fylte 18 år. Problemstillingene er ofte komplekse og sammensatte. Den største delen av jobben består vel egentlig i å sammen med nøkkelpersoner finne de beste løsningene for å oppnå best mulig liv for våre pasienter.
Hva trives du best med i rollen som habilitør?
Det beste med jobben min er at jeg får møte så mange ulike mennesker og at jeg ofte får mulighet til å være ute i feltet for å observere pasienter og sammen med medarbeidere utvikle tiltak. Det er så gøy når en får til gode prosesser med pasienter, personal og pårørende slik at vi faktisk beveger oss fremover. Selv om en må være forberedt på at vi noen ganger beveger oss litt bakover også. Men da får vi kanskje med oss noen nye erfaringer som vi får bruk for. Jeg er svært heldig som får jobbe tverrprofesjonelt. Her har vi psykologer, overlege, ergoterapeut, fysioteapeut, spesialpedagog, vernepleiere og barnevernspedagoger som sammen finner fram til de beste løsningene.
Fortell oss om faglige interesser. Hva er du opptatt av? Hva er «kjepphesten» din?
Jeg har en særlig interesse for mennesker med autismespektervansker.
I mange år har jeg drømt om å kunne ha lage et pakkeforløp der en sikrer utredning og oppfølging fra 0-100 for denne gruppen.
Dette som et sikkerhetsnett! Et slikt pakkeforløp ville sikret spesielt sårbare perioder i livene til mennesker med autisme, i overganger, pubertet osv. Det en ofte ser er at de får en diagnose og deretter mottar lite eller ingen oppfølging fra spesialisthelsetjenesten. Senere kommer de ofte tilbake med større og mer sammensatte problemer. Jeg tenker at vi kunne ha jobbet veldig godt forebyggende og dermed redusert forekomsten av atferd som utfordrer.
Hvilke områder eller prosjekter kunne du tenkt deg å samarbeide med andre habilitører i regionen om?
Jeg har mange kjepphester. Det er gøy å ha litt ulikt fokus.
Men akkurat i dag er jeg mest opptatt av å snakke om menneskelige behov, foran spesielle behov.
Fram med Maslows behovspyramide og ha fokus på hva som er felles for oss alle. For at vi skal utvikle oss må vi først og fremst få dekket våre grunnleggende behov, som sult, tørst og trygghet. Her vil jeg også trekke frem fokus på glede og velvære, uansett hvor mange utfordringer vi har.
Vi må legge til rette for små ting som får fram et smil på dagsplan. Vi må forplikte oss til å være på jakt etter de små tingene og sørge for at de blir del av miljøbehandlingen HVER DAG.
Hvis du hadde vært helseminister en dag, hva ville du tatt tak i?
Vi trenger ikke bare nok hender men også nok hoder. Jeg hadde derfor jobbet for å få på plass en bemanningsnorm i tjenester for utviklingshemmede. Det er så viktig å sikre et minimum av vernepleiere i hver enhet/avdeling.
Kontakt
Margarita Urtegård
Fagkonsulent
Spesialisert Habilitering Nordmøre og Romsdal
Helse Møre og Romsdal HF
margaritaurtegard@hotmail.com
Kontakt
Tilsette
Om oss
Adresse
RKBU, NTNU Institutt for psykisk helse, 7491 Trondheim
Besøksadresse
Klostergata 46, 3. etasje
Ynskjer du vår rådgjeving?
Her kan du be om faglege råd