Bilde indiesak

Oversiktbilde konferansesal

Til Sverige med egne spill

Excited

Til Sverige med egne spill

Studenter fra NORD universitet fikk Excited-støtte til å vise fram spillene sine på en av europas største spillkonferanser.

I oktober ble fire lag fra NORD Universitet valgt ut til å være med på prestisjefylte Indiecator i Sverige. Indiecator er en en utstilling av indiespill og en indie-konkurranse, og er en del av den mye større Sweden Game Conference, som er en av europas største spillkonferanser. Der fikk studentene deltatt på foredrag, knyttet kontakter, og vist fram hva de selv jobbet med.

- Vi meldte oss på etter å ha blitt tipset om det fra lærerne våre. Totalt tror jeg fem lag fra vår klasse ble valgt ut til å bli med, hvorav fire valgte å dra, forteller Dag Bjørnar Hollund.

Salg, prinsesser, og mjød

Hollund forteller at alle deltok med spill de lagde året før, altså allerede på sitt første studieår. Selv deltok han med spillet Firesale, som han utvikelt sammen med Eline Doré Hansen og fire andre medstudenter.

- Det handler om at du er en robot som jobber for et firma som heter The Firesale Company, og spillet går ut på at du blir sendt inn i brennende bygninger, og skal plukke opp varer, og kaste dem ut i trygge soner for å få poeng.

En annen gruppe som deltok på turen hadde laget et spill som het Princeless. På den gruppen var Kine Olsen.

- Spillet går ut på at man styrer en prinsesse som bor i et slott, og prøver å komme seg ut, og vekk fra prinsen hun ikke ønsker å gifte seg med. Så da må hun snike seg forbi vaktene, ved for eksempel å gjemme seg under bord, eller avlede oppmerksomheten deres ved å utløse alarmer. Dette samtidig som hun også unngår overvåkningskameraene.

Både Hollund og Olsens grupper stilte med tradisjonelle, nivåbaserte, spill. Men NORD hadde også deltakere med mer moderne spillformer.

- Gruppa mi lagde et virtual reality (VR)-spill som går ut på å servere øl til vikinger. Så utfordringen ligger i å servere riktig øl til riktig viking, forklarer Ola Øren.

Spillet heter Mead Rush, og er inspirert av klassikeren Root Beer Tapper.

- Ølen og vikingene har forskjellig farge, og det handler om å matche riktig ølfarge til riktig viking, forteller Øren.

Åpnet sinnet

Konferansen gikk over tre dager, og var todelt. De to første dagene var det mest program for bransjefolk.

- Det var en del foredrag, og mange folk fra bransjen som var til stede. De testet spillene våre og kom med tilbakemeldinger, forteller Hollund.

Den siste dagen var det ren spillfestival. Da ble klientellet noe yngre.

- Under spillfestivalen var det blant annet en hel haug med barn. Det var helt kaos der.

Å kunne delta på en slik konferanse ga ikke bare muligheter for innspill fra profesjonelle, det åpnet også for nettverksbygging.

- Jeg har fått nye kontakter både på Linkedin og Facebook, blant annet en som har jobbet i industrien siden 80-tallet. Og det er skikkelig kult. Han jobber med en del jeg er interessert i, så det var en av høydepunktene mine fra turen, forteller Hollund.

En annen ting studentene fant nyttig var å kunne sammenligne seg selv med andre.

- Mange av disse folkene er selvlærte, og jeg syns det var gøy å se at vi holdt nivået, forteller Øren.

Det ga også studentene et innblikk i hvilke muligheter som finnes i bransjen.

- Noen av dem studerte ikke digitale spill i det hele tatt. Det var blant annet en som designet brettspill, og viste fram spillet sitt som han ønsket å digitalisere. Og akkurat det tror jeg er et veldig viktig poeng: At vi fikk åpnet sinnet, og nå kanskje ser flere muligheter, etter å ha sett hva andre har skapt, legger Hollund til.

Økt motivasjon

Om de kommer til å fortsette å utvikle spillene er de derimot noe usikre på.

- Vi har diskutert det i vår gruppe, men det blir neppe mulighet til det før om ganske lenge. Og da har det kanskje blitt utkonkurrert av andre ideer, forteller Hansen.

Heller ikke Øren og hans gruppe har noen konkrete planer.

- Vi har ikke utviklet spillet noe mer, men det er noe jeg godt kunne tenke meg å gjøre en gang.

Likevel er de enige om at turen ga nyttig innsikt, og økte motivasjonen for å jobbe hardt.

-  Dette er et felt du virkelig må jobbe for å lykkes i, du kan ikke bare sitte å slappe av. Så å kunne være med på noe sånt har virkelig gitt motivasjon til å legge mye i studiene, avslutter Olsen.