Innhold i bygg i campussamling - Campusutvikling
- Campussamling
- Helgasetr
- Senter for psykisk helse
- Norsk havteknologisenter
- Vitenskapsmuseet
- Campusutvikling i Gjøvik
- Campusutvikling i Ålesund
Hva skal byggene inneholde?
Hva skal byggene inneholde?
Hvordan skal omgivelsene til studenter og ansatte formes?
Hvordan skal vi jobbe sammen og hvor skal vi møtes?
Hvordan kan vi legge til rette for at vi skal lære mest og best når det nye campusområdet står ferdig?
Kort sagt: Hvilke rom og funksjoner skal campus ha?
Byggene som skal bidra til at NTNU får samlet sin campus består av fire typer, eller kategorier, av arealer:
-
Læringsarealer
-
Arbeidsplasser
-
Knutepunktsarealer
-
Spesialarealer
Utformingen av disse arealene er planlagt ned til et konseptuelt nivå, i NTNUs arealkonsepter fra 2018.
Rom- og funksjonsprogrammet for byggingen
I løpet av forprosjektet for NTNU Campussamling (2020-2023) skal arealkonseptene videreutvikles og detaljeres til et overordnet rom- og funksjonsprogram. Rom- og funksjonsprogrammet beskriver blant annet hvilke typer arealer de ulike byggene skal inneholde, størrelser på ulike rom, særskilte krav til utforming, logistikk og hvor i byggene de ulike arealtypene skal plasseres. Rom- og funksjonsprogrammet ligger til grunn for byggeprogrammet, som er «oppskriften» det skal bygges etter.
Hvilke konsepter skal videreutvikles i NTNU Campussamling?
Ett sentralt knutepunkt: Skal bidra til å gjøre universitetet synlig, og virke samlende for NTNUs ansatte, studenter, og eksterne samarbeidspartnere på campus. Det er et tydelig NTNU hjerte, som et utgangspunkt for både studenter, ansatte og eksterne å starte sin ferd på NTNU gjennom. NTNU har en tydelig inngang, og en tydelig føring av folk mot øvrige funksjoner. Med et sterkt og synlig “hjerte” blir man som student, ansatt eller gjest i byen naturlig ført dit om man ønsker å se NTNU.
Hver by har ett hovedknutepunkt i et nettverk av flere, lokale knutepunkt som er knyttet opp mot de ulike faglige klyngene på campus. Gjennom prosjektet NTNU Campussamling skal hovedknutepunktet i Trondheim videreutvikles rundt Hovedbygningen på Gløshaugen.
Konsentrerte, varierte læringsstrøk: Campus skal legge til rette for eksperimentering med samhandlingsformer internt og eksternt og utforsking av nye undervisningsformer. Dette gjøres gjennom å prioritere areal til fleksible læringsarenaer og plass på campus til samhandling med organisasjons og arbeidsliv.
I prosjektet NTNU Campussamling vil det største grepet være etableringen av et sentralt læringsstrøk felles for alle lavere grad studenter ved NTNU i Trondheim, uavhengig av fagområde. Det innebærer en videreutvikling av bygningsmassen i den sentrale aksen på Gløshaugen, fra Campusplenen i nord, til Realfagsbygget i sør.
Tilpassingsdyktige arbeidsplasser: NTNUs campus skal ha bygg med stor fleksibilitet, og i de rom som etableres. Fleksibilitet betyr i denne sammenhengen fleksibilitet for å endre bygg, og fleksibilitet for å endre bruk av bygg og rom.
I prosjektet NTNU Campussamling skal alle arbeidsplassene som bygges og ombygges innfri statens arealnorm på 23 m2 per arbeidsplass. De 23 m2 inkluderer det nære arbeidsplassarealet, felles funksjoner som møterom, spiserom etc.
Prinsipper for utforming
Arealkonseptet bygger videre på kvalitetsprogrammet for campusutvikling, som ble vedtatt i oktober 2016. Kvalitetsprogrammet er igjen fundert på NTNUs strategi og forklarer hvorfor Campus skal utformes som den skal, og hva som skal oppnås gjennom byggene. I kvalitetsprogrammet er Campus beskrevet som et nettverk av knutepunkt, samtidig som campus skal være en urban, attraktiv, åpen og levende Campus.
I utviklingen av et bygg eller en campus vil det tas ulike grep for utforming for å møte de kvalitetsmål som prosjektet har. Et prinsipp for utforming beskriver slike grep. Prinsipper sier hvordan utforming må planlegges for å nå målet, mens målet sier hvorfor dette er nødvendig.
Arealkonseptet inneholder sju overordnede prinsipper for utforming:
- Tydelig sonering
- Hierarkisk nettverk
- Åpne grensesnitt
- Fleksible løsninger
- Overlapp av funksjoner
- Mellomrom med mening
- Plass til identitet
Les mer
Les mer
Rektoratet besluttet i oktober 2018 overordnede retningslinjer for utformingen av fremtidens areal ved NTNU.
Se rektors beslutning og rapporten i sin helhet:
Arealkonsept for campus NTNU.