NTNUs prosjektstyre for Campussamling
NTNUs prosjektstyre
NTNUs prosjektstyre
NTNU har opprettet et prosjektstyre for byggefasen i Campussamling, for å sikre effektive beslutninger i prosjektet. Prosjektstyret har et overordnet ansvar for at NTNUs virksomhetsutvikling legger premisser og rammer for byggeprosjektets utvikling.
Prosjektstyret ledes av rektor og består av prorektor for utdanning, fire direkte berørte dekaner (HF, NV, SU, ØK), eiendomsdirektør, prosjektfaglig ressurs, og en solid representasjon fra studenter, tillitsvalgte og vernelinja.
Prosjektdirektør for campusutvikling rapporterer til leder av prosjektstyret og er saksforberedende sekretær for prosjektstyret. Prosjektdirektør har et spesielt ansvar for å sikre nødvendig samspill mellom prosjektet og øvrige deler av NTNUs virksomhet. Prosjektleder for NTNU Campussamling har ansvaret for at prosjektstyrets føringer operasjonaliseres i prosjektgjennomføringen.
Mandat for prosjektstyret innebærer ulike roller ovenfor NTNU og ovenfor byggeprosjektet, som beskrevet nedenfor.
Mandat
Mandat
Rolle ovenfor NTNU
Prosjektstyret skal på overordnet nivå påse og følge opp at de mål og rammer som er definert for campusutvikling ved NTNU er retningsgivende for NTNUs arbeid i videreutvikling av prosjektet Campussamling.
Prosjektstyret har et overordnet ansvar for å sikre at de funksjoner som ikke er knyttet til spesifikke fagmiljø, men som er NTNUs felles ressurser, slik som læringsareal, knutepunkt og uteområder ivaretas i byggeprosjektet.
Prosjektstyret skal påse at de ansattes rett til medvirkning og medbestemmelses ivaretas i prosjektet i tråd med lov- og avtaleverk. Dette innebærer å legge til rette for at Rektor skal kunne organisere og lede medvirkning og medbestemmelse i henhold til lov og avtaleverk, og i henhold til gjeldende fremdriftsplaner for byggeprosjektet og leveransebeskrivelser fra Statsbygg.
Prosjektstyret skal sørge for at NTNU gir føringer og innspill som bidrar til at byggeprosjektets byggefase gjennomføres i henhold til de mål og rammer som er definert for prosjektet.
Hvis rammene i bygge- og brukerutstyrsprosjektene trues, skal prosjektstyret vurdere mulige kutt ut fra en nyttevurdering. Konsekvensene ved å iverksette elementer i kuttlisten skal systematisk måles opp mot prosjektets effektmål før beslutning tas. Dersom kutt kan utløse behov for finansiering fra NTNUs side eller er av prinsipiell karakter, må det forelegges Rektor for endelig vurdering knyttet til NTNUs håndtering.
Prosjektstyret skal sørge for at det i de enkelte delprosjekt utarbeides prioriterte lister for brukerutstyr innenfor kostnadsrammen.
NTNU er ansvarlig for effektmål og gevinstrealisering. Gevinstrealiseringsplanen gir en oversikt over forventede og ønskede gevinster av campussamlingen. Prosjektstyret skal legge til rette for at effektmålene oppnås og at prosjektet gir gevinster for virksomheten, gjennom arbeid med og oppfølging av plan for gevinstrealisering.
Oppgaven er todelt:
- Prosjektstyret skal prioritere innenfor byggeprosjektet og gi styringssignaler som sikrer riktig innretning av byggene slik at de legger til rette for høyest mulig grad av oppnåelse av effektmål.
- Prosjektstyret skal sikre at de aktiviteter i organisasjonen som må gjennomføres for å kunne ta ut gevinster av prosjektet, igangsettes.
NTNUs prosjektstyre skal informere Statsbygg og Kunnskapsdepartementets (KD) prosjektråd om saker som omhandler tilgrensende prosjekter og andre samarbeidspartnere av betydning for prosjektets rammevilkår.
NTNU prosjektstyre skal påse at informasjon om prosjektet er tilgjengelig internt i NTNU, blant annet gjennom formidling i digitale kanaler, presentasjoner, og informasjonsmøter.
NTNUs prosjektstyre skal sørge for at det utarbeides skriftlig dokumentasjon for de saker som forelegges Rektor, NTNUs styre og KDs prosjektråd når det er relevant, evt. i samarbeid med Statsbygg.
NTNUs prosjektstyre skal påse at det utarbeides en månedlig statusrapport til Rektor og KDs prosjektråd der det gis en risikobasert vurdering av status og gjennomførte aktiviteter ved NTNU knyttet til prosjektet Campussamling. Rapporten skal blant annet omfatte beskrivelse av eventuelle utfordringer i prosjektutviklingen sett fra NTNUs ståsted, konsekvenser for NTNU, samt beskrive hvilke tiltak som NTNU selv kan iverksette.
NTNUs prosjektstyre skal årlig gi en oppdatert prognose for mulig gevinstrealisering til KD.
-
Identifisere og prioritere tiltak for faglig og organisatorisk utvikling (NTNU-nivå) på bakgrunn av de muligheter nye bygg og flytting gir (gevinstrealisering).
-
Gi faglig strategiske styringssignaler til byggeprosjektet og fatte retningsvalg og prioritere funksjonelle og kvalitetsmessige krav og behov fra NTNU, samlet for NTNU.
-
Prioritere eventuell omdisponering av arealer mellom kategorier (for eksempel omfordeling mellom læringsarealer og knutepunktsareal eller mellom læringsarealer og arbeidsplassarealer).
-
Prioritere i spørsmål om disponering av spesialarealer, herunder forskningsinfrastruktur.
-
Prioritere utforming av funksjoner på NTNU-nivå (for eksempel andel auditorier versus flate undervisningsrom).
-
På bakgrunn av kost-nytte vurderinger prioritere hvilken funksjonalitet som skal kuttes ved eventuelle kostnadsoverskridelser.
-
Beslutte ved eventuelle prioriterings/målkonflikter mellom delprosjektene (for eksempel ved eventuelle flyttinger/endringer i disponering mellom delprosjektene på fagmiljø, funksjoner eller areal).
Styringsgrupper for delprosjektene
Styringsgrupper for delprosjektene
Prosjektet deles inn i syv delprosjekter. Det blir opprettet styringsgrupper for hvert delprosjekt.
Delprosjektenes styringsgrupper har som hovedoppgave å sørge for at NTNUs virksomhetsutvikling legger premisser og rammer for delprosjektets utvikling, slik at utviklingen av delprosjektet går i takt med utviklingen av virksomheten.
Styringsgrupper for delprosjektene P0 (Infrastruktur og landskap), P1 (Økonomi og innovasjon) og P2 (Materialteknologi) er opprettet.