Jobbmuligheter

  • To studenter i laboratoriet studerer tegninger i forbindelse med testing av bygningsdeler
    Foto: Geir Mogen/NTNU. To studenter ser på tegninger av bygningsdeler i testlaboratoriet.
  • Studenter foran innslaget til Byåstunnelen
    Foto: Geir Mogen/NTNU. Studenter og hovedbyggeleder i Statens vegvesen, Martin Jusnes Engum, foran Byåstunnelen.

Hva kan jeg bli?

Bygg og infrastruktur - masterstudium (sivilingeniør) (2-årig)

Hva kan jeg bli?

Nøkkeltall for bygg og infrastruktur fra Kandidatundersøkelsen

96 %

Andel som er i jobb

94 %

Relevant stilling

97 %

Opplever utdanningen som etterspurt

 

Studiet gir deg spennende utfordringer i en prosjektbasert hverdag med varierte oppgaver. Du vil ofte jobbe i tverrfaglige team sammen med andre studenter, rådgivere, arkitekter og teknologer. Denne kompetansen gir deg mange valgmuligheter og gjør deg ettertraktet i arbeidsmarkedet. 

Som sivilingeniør innen bygg og infrastruktur kan du velge blant mange spennende fagområder:

  • Konstruksjon – sikre trygge og robuste konstruksjoner på land og langs kysten.
  • Byggeprosess og bygningsteknologi – ledelse og styring av byggeprosjekter, håndtere brannsikkerhet, varme-, luft- og fuktforhold i bygg.
  • Infrastruktur – utvikle transportløsninger og infrastruktur for veg og jernbane, vann- og avløp, samt vannkraft.
  • Forskning og utvikling – bidra med ny kunnskap og teknologi i byggebransjen.

Det er et stort behov for sivilingeniører innen bygg og infrastruktur både nasjonalt og internasjonalt. Her kan du delta i utviklingsprosjekter, naturgjenoppbygging, vannkraft og vegbygging over hele verden.

Stillinger

Stillinger

Under ser du en beskrivelse av noen jobber du kan få med en utdannelse i bygg og infrastruktur.

Hvor jobber ingeniørene?

Som rådgivende ingeniør gir du verdifulle råd og tjenester til både private og offentlige virksomheter. Vanligvis jobber du på oppdrag fra virksomheter som trenger din spesialkompetanse.

Arbeidshverdagen er variert. Du kan blant annet bidra med:

  • Utredning av behov og muligheter
  • Planlegging og prosjektering i byggeprosjekter
  • Bistand i gjennomførings- og bruksfasen, samt ved gjenbruk av bygg og materialer

Entreprenørbedrifter jobber med den praktiske utførelsen av bygg- og anleggsarbeidene.

I entreprenørbedrifter jobber sivilingeniører fra bygg og infrastruktur med planlegging, oppfølging og ledelse av bygg- og anleggsprosjekter (prosjektledelse).

Noen får også mulighet til å gå inn i lederstillinger i bedriften. I en lederstilling får du en variert arbeidshverdag, hvor du både leder mennesker og jobber med planlegging, fremdrift, økonomi og gjennomføringsmodeller. Du vil få ansvar for helse, miljø og sikkerhet (HMS), slik at byggeplassene er trygge for alle.

Byggherren er den som eier bygg, infrastruktur eller prosjekter. Arbeidsoppgavene til en byggherre er blant annet å velge riktige prosjekter, samt sørge for at prosjektene gjennomføres på en god måte. Byggherren må sørge for at prosjektet har rett kompetanse til de riktige oppgavene. Det er derfor viktig for en byggherre å ha kjennskap til de ulike fagområdene som trengs i prosjektet. 

Som eiendomsforvalter har du ansvaret for drift, vedlikehold og utvikling av en eiendom og anlegg. Du har gjerne ansvar for en portefølje med flere eiendommer og anlegg. Du vil sørge for optimal bruk av budsjett og velge riktige strategier for drift, vedlikehold og utvikling av eiendommene.

Når du arbeider med forskning og utvikling jobber du med å identifisere behov, utvikle nye løsninger og teste dem i praksis. Dette kan innebære å skape innovasjoner innen eget fagfelt, digital teknologi, programvare og sirkulær økonomi.

Nyutdannede starter ofte i et utviklingsteam, der de får bidra til spennende prosjekter. Noen velger å gå videre med en doktorgrad (PhD) for å bli underviser, forsker, eller professor.

Flere sivilingeniører fra bygg og infrastruktur ved NTNU har startet sine egne bedrifter. Noen går rett fra studiene til gründerlivet, mens andre samler erfaring fra privat eller offentlig sektor før de etablerer sitt eget selskap. Uansett vei gir studiet deg en solid plattform til å bygge noe eget og sette ideene dine ut i livet.

Krysspublisert - Hva med en akademisk karriere?

Hva med en akademisk karriere?

Les mer om vår doktorgradsutdanning

Byggeringen



Byggeringen er et samarbeid mellom studenter, byggenæringen og studieprogrammet bygg og infrastruktur ved NTNU. Gjennom Byggeringen får studentene møte og knytte kontakter med relevante bedrifter.

Teknologiporten - krysspublisert


Teknologiporten

Teknologiporten er bedriftskontakten for teknologistudenter ved NTNU.

Teknologiporten arrangerer bedriftspresentasjoner i tillegg til karrieredager, temakvelder, caseløsninger med mer.  Målet med Teknologiporten er å skape interesse og muligheter i næringslivet for teknologistudenter ved NTNU.

Karrieretjenesten og NTNU Bridge (krysspublisert)

Karrieretjenester – hva kan du, hva vil du, hva nå?

NTNU Karriere tilbyr webinarer, kurs, workshops og nettressurser. Bli mer bevisst din kompetanse og hvordan den kan brukes i arbeidslivet. Få større trygghet i utdannings- og karrierevalg, og forbedre dine jobbsøkerferdigheter.


Utdannelse og jobbmuligheter

9000 studenter som ble uteksaminert mellom 2019-2021 har fortalt hvordan det har gått med dem etter studiene på NTNU. Les om NTNUs kandidatundersøkelse.


Praksisplasser og jobber

NTNUs studenter er svært attraktive for arbeidslivet. Det lønner seg å komme i kontakt med arbeidslivet før studiene er ferdig. NTNU Bridge kobler NTNU-studentene og arbeidslivet i samarbeid om tema til oppgaver, praksisplasser og jobber.


Bruk NTNU Alumni-nettverket

NTNU Alumni vil være nyttig for deg som student og videre gjennom hele din karriere. Du kan dra nytte av tidligere studenters erfaringer og få innblikk i arbeidslivet nasjonalt og internasjonalt.