Kombinere studium og jobb
Yrkesfaglærerutdanning
Yrkesfaglærerutdanning
Treårig yrkesfaglærerutdanning studium og jobb
På yrkesfaglærerutdanningen finner du både fulltidsstudenter og studenter som jobber ved siden av å studere. Om du ønsker å kombinere dette studiet med jobben din, kan det være lurt å tenke på disse tingene:
Hvor mye tid må jeg beregne til studier?
Den treårige yrkesfaglærerutdanningen består av 3 samlinger per semester, med obligatoriske arbeidskrav, praksis, gruppearbeid og selvstudier mellom disse.
Samlingene er som regel fra mandag til fredag, kl. 08.15 - ca 16.00 hver dag, og krever fysisk oppmøte.
Fordi samlingene er få, må det også beregnes en god del tid til studier utenom samlingene.
Kan jeg kombinere studiet med 100 %-stilling?
Yrkesfaglærerutdanningen er et heltids bachelorprogram. Selv om studiet kun har 3 samlingsuker i semesteret, så kommer praksis, ekstra læringsaktiviteter, gruppearbeid og individuelle studier i tillegg.
Vi anbefaler derfor de som tar studiet å jobbe i redusert stilling i løpet av studietiden.
Dersom du trenger fri fra jobben for å studere, er det viktig at du informerer lederen din allerede når du søker opptak til studiet. Slik kan dere sammen finne en god løsning.
Du bør få skriftliggjort avtalene du og arbeidsgiveren din gjør.
Jeg vil gjerne planlegge i forveien. Når får jeg timeplanen?
Samlingsukene for yrkesfaglærerutdanningen blir publisert omtrent et halvt år i forveien. Du finner informasjon om samlingene på siden som omtaler studiesamlingene.
Selve timeplanen er vanligvis ikke klar før i begynnelsen av desember (for vårsemesteret) eller juni (for høstsemesteret). Du finner timeplanen i timeplanverktøyet og/eller i beskrivelsen av hvert emne du har det semesteret. Emneoversikten finner du blant annet i studieplanoversikten.
Hva gjør jeg hvis noe skjer som gjør at jeg ikke kan møte opp på samling?
Samlingene er å regne som et arbeidskrav. Det vil si at for å kunne framstille deg for eksamen, må du blant annet ha bestått kravet om minimum 80 % oppmøte på samlingene i hvert emne.
Fravær er fravær uansett årsak, men du bør likevel varsle emneansvarlige. Har du gyldig sykefravær, kan du ha en dialog med emneansvarlige om det finnes muligheter for kompenserende arbeidskrav.
Om du har mye fravær, må du følge undervisningen i et senere semester for å kunne ta eksamen i emnet/emnene.
Jeg har en god avtale med lederen min om hvordan jeg skal kombinere studiet med jobb. Hva mer bør jeg tenke på?
Om du har familie, er det viktig at du også gjør avtaler med dem for å rydde plass til studiene.
Du må ta en vurdering, både tidsmessig og økonomisk, om du har anledning til å studere nå.
Jobber du allerede som underviser, men mangler godkjent lærerutdanning, kan du få utdanningsstipend.
Hvis du ikke er ansatt i skolen ennå, men har skoleeiere som ønsker å rekruttere deg inn, kan du få rekrutteringsstipend.
Søknader til både utdanningsstipend og rekrutteringsstipend skal komme fra skoleeierne. Les mer på Utdanningsdirektoratet sine nettsider.
Som student ved NTNU har du også mulighet til å søke om stipend og lån hos Lånekassen. Du kan blant annet få tilleggslån om du har barn eller er over 30 år. Les mer på Lånekassen sine nettsider.
Min leder og jeg ble enig om hvordan jeg skal kombinere studiet og jobb, men nå ble jobbsituasjonen en annen. Hva kan jeg gjøre?
Merk at om du ikke kan møte opp på samlinger på grunn av arbeidsforhold, vil du ikke få bestått arbeidskravet om oppmøte, og du vil ikke kunne gå opp til eksamen.
Det blir lettere å snakke om endringer med din arbeidsgiver/leder dersom det som opprinnelig er avtalt, er skriftliggjort.
Om det likevel ikke er noen vei utenom, kan du også søke om permisjon for ett studieår eller for ett semester. Merk at det beste med tanke på studieprogresjonen som regel er å søke permisjon for ett år, slik at du kan fortsette der du slapp, med et nytt kull. Les mer om det å søke permisjon.