For studenter
Yrkesfaglærerutdanning
Yrkesfaglærerutdanning
For studenter
For studenter
På denne siden har vi samlet informasjon som kan være nyttig for eksisterende studenter på bachelorprogrammet i yrkesfaglærerutdanning.
Kontakt studieveileder
Du kan kontakte studieveilederne ved instituttet, særlig om du har behov for tilrettelagt undervisning, trenger utvidet frist på øvinger, eller trenger å ta studiet over lengre tid: studier@ilu.ntnu.no
Fysiske og/eller psykiske helseutfordringer
Du kan kontakte NTNU Tilrettelegging om du har fysiske og/eller psykiske helseutfordringer.
Du kan for eksempel få vurdert om du kan ha rett til tilrettelagt pensum/pensum på lyd, leseplass, mentor, ulike hjelpemidler, utredninger og mestringskurs.
Les mer om helsetjenester for studenter
Har du utdanning på høyskole-/universitetsnivå fra før, kan det hende at du kan søke om å få innpasset deler av denne utdanningen inn i yrkesfaglærerutdanningen (YFL).
Har du for eksempel praktisk-pedagogisk utdanning (yrkesfaglig) fra før, kan du i mange tilfeller få fritak fra deler av YFL-utdanningen som er særlig pedagogisk orientert.
Fritak, innpassing og godkjenning
Fritak, innpassing og godkjenning er begreper som ofte brukes om hverandre i denne sammenhengen. Formelt sett er det snakk om godkjenning av utdanning du allerede har, altså at faglærere ved instituttet vurderer og eventuelt godkjenner at denne utdanningen er tilsvarende deler av det du vil gjennomgå på YFL. På det viset vil tidligere emner innpasses i stedet for hele eller deler av noen emner ved YFL. Du vil da få fritak fra enten emner eller arbeidskrav i emner, og du kan få mer romslighet på timeplanen og i studiehverdagen.
Du kan også vurdere å ta åpne emner ved ILU i kombinasjon med studiet.
Skolepraksis
Har du praktisk-pedagogisk utdanning med praksiserfaring fra før, kan du ha grunnlag for å få fritak fra deler av skolepraksisen i løpet av YFL-studiet.
Yrkespraksis
Har du flere fagbrev, kan du ha grunnlag for å få fritak fra noen dager av praksisen i bedrift/virksomhet i løpet av YFL-studiet.
Les mer om godkjenning av utdanning og finn søknadsskjema her
Hvis det oppstår noe i livet ditt som gjør at det blir vanskelig å gjennomføre studiene, kan du søke om permisjon for ett studieår eller for ett semester. Det kan dreie seg om for eksempel sykdom, endring i omsorgsansvar, graviditet eller foreldrepermisjon, endring i arbeidsansvar, med mer.
Som regel anbefaler vi å søke om permisjon ett år fra studiene, slik at du kan fortsette der du slapp med et nytt kull.
Du bør ta kontakt med din studieveileder i god tid før du skal ta opp igjen studiet, slik at du får hjelp til å tilpasse utdanningsplanen din.
Ta gjerne dialogen om permisjon med din studieveileder/kullansvarlig for å finne en løsning som er best for deg, før du sender inn søknadsskjema.
Husk at livet skjer, og at det som regel er rom for å komme tilbake til studiene siden.
Skrive og levere bacheloroppgave
Skrive og levere bacheloroppgave
Bacheloroppgaven ved yrkesfaglærerutdanningen er på 30 studiepoeng, og det siste vårhalvåret av studiet er kun dedikert til å skrive bacheloroppgaven.
Bacheloroppgaven er nært knyttet opp mot praksis. Både skolepraksis og yrkespraksis kan bli benyttet til å prøve ut undervisning og til å samle inn datagrunnlag til bacheloroppgaven.
Semesteret før bacheloroppgaven skrives er det lagt opp til forberedende undervisning som skal gjøre deg klar for å skrive en bacheloroppgave.
Første og andre studieår av bachelorutdanningen er også en form for forberedelse, der du vil lære deg å skrive lengre oppgaver, lese og anvende forskning og faginformasjon, og å formidle det du har lært til elever/lærlinger.
Bacheloroppgaven gjennomføres som et gruppearbeid med 3 deltakere, med mindre det foreligger spesielle grunner til å avvike fra dette. Det er også mulig å danne grupper på tvers av studieretningene.
Samlingene i bacheloroppgaveemnet legger opp til samarbeid, veiledning, og presentasjoner av underveisarbeidet med oppgaven.
Her finner du hjelp til oppgaveskriving
Her kan du lese mer om det å skrive og levere bacheloroppgave
Problemstillingen og temaet du/dere velger til bacheloroppgaven din/deres skal være relevant for studiet. Det vil bli gitt veiledning om det å finne tema og problemstilling.
Temaet og problemstillingen bør også være interessant – noe du/dere har lyst til å finne ut av, som vil være nyttig i rollen som yrkesfaglærer siden.
Bacheloroppgaven skal leveres i Inspera Asessment.
Se bacheloremnets eksamensinfo og/eller i din studentweb for riktig dato for innlevering.