Bachelor i ingeniørfag, automatisering og intelligente systemer - Ålesund–Trondheim
Hva lærer du?
Automatisering er sentralt i all produksjon og innen de aller fleste bransjer. Vi lever i et gjennomautomatisert samfunn, der nesten ingenting gjøres for hånd lengre. Men det er fortsatt mulig å gjøre ting raskere, bedre, sikrere, mer effektivt, og mer miljøvennlig.
Dette studiet bidrar til en bærekraftig utvikling ved å ta automatiseringen til neste nivå: Intelligent automasjon, som er en kombinasjon av kunstig intelligens (AI) og automatiseringsteknikk for å optimalisere samspillet mellom menneske og teknologi.
Med denne utdanningen kan du jobbe innen de fleste bransjer
Du kan utvikle deg til å bli ekspert på å automatisere innenfor ditt interesseområde. Du kan lære å styre alt fra heiser til roboter, fly og raketter (Elon Musk og SpaceX sin vertikale rakettlanding etter å ha vært en tur i rommet er automasjon av ypperste klasse). I tillegg til å automatisere fysiske prosesser og maskiner så kan en også automatisere kjedelige og repeterende kontoroppgaver eller systemer for handel og varelager ved hjelp av intelligente dataprogrammer («bot-er»).
Vi legger stor vekt på samarbeid mellom studenter, fagmiljø og næringsliv
Du får jobbe med praktiske og relevant oppgaver fra industrien, og blir tilknyttet et av Norges fremste miljø innen automasjon. Du får tett kontakt med lokalt næringsliv gjennom gjesteforelesninger, ekskursjoner, praksisemner og prosjekter.
Det legges stor vekt på innovasjon og tverrfaglighet i dette studiet
Undervisningen er forskningsbasert og gir en god plattform som stimulerer til innovasjon. Vi tilbyr nytt og moderne utstyr på laboratoriene. Du får tilgang til laboratorier utenom ordinær undervisningstid med Makerspace/FabLab-kultur med både laserkutter, CNC-fres og 3D-printere.
Entreprenørskap og nytenkning blir stimulert gjennom “hackathons”. Du får mulighet til å delta i konkurranser for både autonome sjødroner, eller robotmesterskapet Robotex på verdens største robotfestival.
Studieretning tilbys i følgende studieby:
Læringsutbytte
En student som har fullført programmet, forventes å ha oppnådd følgende læringsutbytte, definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
- Kandidaten har bred kunnskap innen kybernetikk, kunstig intelligens, elektroteknikk, datateknikk og kyberfysiske systemer, med et helhetlig systemperspektiv på digital transformasjon og ingeniørfaget generelt.
- Kandidaten har grunnleggende kunnskaper innen matematikk, fysikk, statistikk, måleteknikk, instrumentering, elektronikk, mekanikk, relevante samfunns- og økonomifag, prosjektarbeid, etikk, innovasjon,digitalisering og bærekraft, og om hvordan disse kan anvendes og integreres i ingeniørfaglig problemløsning som dekker økonomiske, miljømessige og samfunnsmessige hensyn. Kandidaten har god forståelse for sikkerhet, risiko, tilgjengelighet, pålitelighet og redundans.
- Kandidaten har dyp kunnskap om dynamiske, automatiserte og intelligente systemer, herunder teori, metoder og digitale verktøy for modellering, simulering, visualisering, analyse, regulering, styring, identifisering, estimering, optimering, kommunikasjon og sammenkobling av systemer.
- Kandidaten har dyp kunnskap om programvareutvikling og sanntids-, objektorientert-, prosedyreorientert og strukturert programmering.
- Kandidaten har kunnskap om teknologiens historie og utvikling innen kybernetikk og kunstig intelligens, ingeniørens rolle i samfunnet, samt etiske- og bærekraftsmessige konsekvenser av utvikling og bruk av teknologi.
- Kandidaten kjenner til og kan oppdatere sin kunnskap om forsknings- og utviklingsarbeid, metoder og arbeidsmåter innenfor ingeniørfaget generelt, og innenfor automatisering og intelligente systemer spesielt, både gjennom informasjonsinnhenting, kontakt med akademiske og industrielle fagmiljøer, og praksis.
Ferdigheter
- Kandidaten kan anvende kunnskap og relevante resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid til bærekraftigeløsninger på teoretiske, tekniske og praktiske problemstillinger innen automatisering og intelligente systemer, samt begrunne sine valg.
- Kandidaten har bred ingeniørfaglig digital kompetanse og kan finne, vurdere egnethet, og anvende faglig relevant programvare, utviklingsverktøy og -plattformer, programmeringsspråk og -paradigmer, for digital implementasjon av modeller, simulering og numeriske beregninger, programmering av kyberfysiske systemer som mikrokontrollere, PLS og roboter, og generell programvareutvikling.
- Kandidaten kan arbeide i relevante fysiske og digitale laboratorier tilpasset elektroteknikk, automatiseringsteknikk, mekatronikk, robotisert produksjon og datateknikk, og behersker metoder, verktøy og rutiner som grunnlag for målrettet og innovativt arbeid iht. gjeldende krav om helse, miljø og sikkerhet.
- Kandidaten kan identifisere, planlegge og gjennomføre ingeniørfaglige prosjekter, arbeidsoppgaver, forsøk og eksperimenter både selvstendig og i team, og behersker digitale verktøy for samarbeid og prosjektstyring.
- Kandidaten skal kunne identifisere potensielle risiki, vurdere konsekvenser, og iverksette risikoreduserende tiltak i prosjektarbeid.
- Kandidaten kan finne, vurdere, bruke og henvise til informasjon som fagstoff, tekniske rapporter, datablad, vitenskapelig publikasjoner, og framstille dette, samt eget arbeid, slik at det belyser en problemstilling tilpasset et teknisk publikum.
- Kandidaten kan identifisere og vurdere grunnleggende aspekter innen personvern og sikkerhet knyttet til kyberfysiske systemer og industriell datakommunikasjon.
- Kandidaten kan bidra til nytenking, innovasjon og entreprenørskap gjennom deltakelse i utvikling, kvalitetssikring og realisering av bærekraftige og samfunnsnyttige automatiserte og intelligente systemer, produkter og løsninger.
Generell kompetanse
- Kandidaten har innsikt i miljømessige, helsemessige, samfunnsmessige og økonomiske konsekvenser av automatiserte og intelligente systemer, produkter og løsninger, og kan sette disse i et etisk perspektiv og et livsløpsperspektiv.
- Kandidaten kan identifisere sikkerhets-, sårbarhets-, personverns- og datasikkerhetsaspekter i produkter og systemer som anvender IKT.
- Kandidaten kan formidle ingeniørfaglig kunnskap, spesielt om automatisering og intelligente systemer, til ulike målgrupper både skriftlig og muntlig og kan bidra til å synliggjøre teknologiens betydning og konsekvenser.
- Kandidaten kan reflektere over egen faglige utøvelse, også i team og i en tverrfaglig sammenheng, og kan tilpasse denne til den aktuelle arbeidssituasjon.
- Kandidaten kan bidra til utvikling av god praksis gjennom å delta i faglige diskusjoner innenfor teknologi og ingeniørfag generelt, og automatisering og intelligente systemer spesielt, dele sine kunnskaper og erfaringer med andre.
- Kandidaten har god kunnskap om rettigheter til åndsverk og er godt kjent med siteringsregler, hva som er plagiering, ikke-materielle rettigheter, patenter og hva som er god praksis innen fagområdet.