Hva kan jeg bli? - Bachelor i ingeniørfag, automatisering og intelligente systemer
Hva kan du bli?
Fremtidens automatiseringsingeniører designer, drifter og vedlikeholder automatiserte intelligente systemer. Typiske arbeidsoppgaver kan være å jobbe med utbedring, analyse, optimering og feilsøking. Kort sagt, gjøre systemene smartere! Et slikt intelligent system henter data fra sensorer, overvåker, styrer og regulerer prosesser etter gitte kriterier.
Eller kanskje du er en oppfinner går med en gründer i magen? Av den grunn legger vi stor vekt på evne til å jobbe med mennesker, arbeidslivsrelevans og prosjektarbeid i samarbeid med lokale bedrifter i studietiden som styrker dine jobbmulighetene.
Utdanningen gir deg mange spennende muligheter
Du kan jobbe med miljøteknologiske løsninger som overvåkningssystemer for luft- og vannkvalitet, automatiserte avfallshåndteringssystemer, og styring av fornybare energianlegg som sol- og vannparker, der automatisering spiller en viktig rolle for bærekraft og grønn omstilling. Videre kan du bidra til utvikling av automatiserte medisinske enheter, diagnostisk utstyr, og styringssystemer for sykehus og helseinstitusjoner. Dette vil effektivisere og spare ressurser i helsevesenet, samtidig som syke og eldre får økt mestring, trygghet og mulighet til å bo lengre hjemme.
Automasjonsingeniører er etterspurt i alle bransjer og fagområder
Med denne utdanningen blir du ettertraktet på arbeidsmarkedet og du kan søke på ingeniørstillinger innen automasjon, elektro, data, maskin, og energi der automatisering og programmering står sentralt.
Andre bransjer og områder du kan jobbe innenfor er industriell automatisering og produksjon, luft- og romfart, maritim teknologi, bygg- og anleggsautomasjon, transport og logistikk, fiskeoppdrett, og bioteknologi, for å nevne noen.
Du kan bli:
- AI-systemingeniør
- Automasjonsingeniør
- Automasjonskonsulent
- Dataanalytiker
- Digitaliseringsingeniør
- Elektroingeniør
- Gründer
- Instrumenteringsingeniør
- Konsulent
- Mekatronikkingeniør
- Programmerer
- Prosjektingeniør
- Prosjektleder
- Robotikkingeniør
- Salgsingeniør
- Serviceingeniør
- Systemingeniør
- Systemintegrator
- Systemutvikler
- Utviklingsingeniør
- Teknisk rådgiver
Videre studier
Aktuelle 2-årige masterprogram ved NTNU:
- Master i mekatronikk og automatisering
- Master i kybernetikk og robotikk
- Master i undervannsteknologi
- Master i ledelse av teknologi
- Master i helse, miljø og sikkerhet
- NTNUs Entreprenørskole (Master i teknologi eller master i entreprenørskap)
- Master in Marine and Maritime Intelligent Robotics (Erasmus Mundus)
- Master in Embedded Computing Systems (Erasmus Mundus)
Andre masterprogram på NTNU kan også være aktuelle for deg.
Du er selv ansvarlig for å kontrollere spesifikke opptakskrav for disse programmene, og planlegge hvilke valgbare emner du må ta for å være kvalifisert for opptak på disse.
Karrieretjenester – hva kan du, hva vil du, hva nå?
NTNU Karriere tilbyr webinarer, kurs, workshops og nettressurser. Bli mer bevisst din kompetanse og hvordan den kan brukes i arbeidslivet. Få større trygghet i utdannings- og karrierevalg, og forbedre dine jobbsøkerferdigheter.
Utdannelse og jobbmuligheter
9000 studenter som ble uteksaminert mellom 2019-2021 har fortalt hvordan det har gått med dem etter studiene på NTNU. Les om NTNUs kandidatundersøkelse.
Praksisplasser og jobber
NTNUs studenter er svært attraktive for arbeidslivet. Det lønner seg å komme i kontakt med arbeidslivet før studiene er ferdig. NTNU Bridge kobler NTNU-studentene og arbeidslivet i samarbeid om tema til oppgaver, praksisplasser og jobber.
Bruk NTNU Alumni-nettverket
NTNU Alumni vil være nyttig for deg som student og videre gjennom hele din karriere. Du kan dra nytte av tidligere studenters erfaringer og få innblikk i arbeidslivet nasjonalt og internasjonalt.