Automatisering og intelligente systemer

Automatisering og intelligente systemer

Bachelor i ingeniørfag, automatisering og intelligente systemer

Studenter som arbeider med en robot på laboratoriet. Foto: Geir Mogen / NTNU.

studyprogramme-autofacts-portlet

  • BachelorFulltid, 3 år
  • Studiested Ålesund
    Trondheim
  • Opptakskrav Se opptak
  • Studieplasser Se opptak
  • SpråkNorsk
  • Søknadsfrist 15. april
BIAIS, Sat Dec 21 13:17:12 MET 2024 | B3

Vil du at jobben skal gjøre seg selv og maskinene tenke på egen hånd?

Da er ingeniørstudiet i automatisering og intelligente systemer midt i blinken for deg!

Automatisering tar stadig over flere rutinepregede oppgaver. Slike løsninger er smartere, tryggere og mer effektive. Automatisering er viktig for klimaet, sosial utjevning og økt verdiskaping.

Du har sikkert hørt om biler, skip og fly som styrer seg selv. Helse- og velferdsteknologi som letter hverdagen for mange. Automatisert industri. Roboter. Kunstig intelligens. Maskinsyn. Dette handler utdanningen om.

Studieretning Ålesund Trondheim
Robotikk og intelligente systemer       
Kybernetikk og robotikk  

Du søker på studieby fra starten av og dermed også på en studieretning:

Begreper som digitalisering, robotisering og automatisering er blitt allemannseie. Vi lever i en verden der kyberfysiske systemer, Tingenes Internett (Internet of Things, eller IoT) og Industri 4.0 er i ferd med å revolusjonere industri, produksjon, tjenester og arbeidsliv.

Dette studiet skal bidra til bærekraftig utvikling ved å ta automatiseringen til neste nivå: intelligent automatisering. Du får en bred innføring i robotikk, programmering, kunstig intelligens, kybernetikk, og mekatronikk.

Du starter på studieretningen din i valgt by:

  • Robotikk og intelligente systemer, Ålesund: Lær hvordan roboter og andre mekatroniske systemer utstyrt med maskinsyn og kunstig intelligens kan benyttes for samfunnsaktuelle problemstillinger.
  • Kybernetikk og robotikk, Trondheim: Lær hvordan elektronikk og datateknikk kan spille sammen med fysiske prosesser for å skape effektive og nyttige systemer. Du lærer om automatiseringssystemer, og innsikt i bruk av slike systemer til regulering av dynamiske prosesser.

Studieprogrammet legger stor vekt på samarbeid mellom studenter, fagmiljø og næringsliv. Du får jobbe med praktiske og relevante oppgaver fra bedrifter, og blir tilknyttet Norges ledende miljøer innen fremtidens automasjon.

Les mer om hva du lærer

Med denne utdanningen kan du jobbe med noen av vår tids mest spennende teknologier innen disse fagområdene. Automatisering og kunstig intelligens er nøkkelen til å bekjempe klimaendringer, utjevne sosiale forskjeller, og sikre økt verdiskaping. 

Automatiseringsingeniører er etterspurt på tvers av de fleste områder, inkludert maritim sektor, havbruk, helse- og velferd, energi, og industriell produksjon. I tillegg til stillinger primært rettet mot automatisering, kan du også være aktuell for stillinger som er mer rettet mot kompetanse innen elektro og elkraft, fornybar energi, data og maskinfag.

Etter studiet kan du også gå videre med master innen automatisering, mekatronikk, kybernetikk, robotikk og lignende.

Les mer om jobbmulighetene

Studiemiljøet har mye å si for at du trives og gjør det bra faglig. Som student på automatisering og intelligente systemer blir du en del av et godt og inkluderende studiemiljø. Du vil også ha kort vei for å ta kontakt med studieveileder, faglærere, og studieprogramleder.

Du kan være med i linjeforeningen, idrettslag og en rekke andre studentaktiviteter. Er du kvinnelig student kan du også være med i Ada.

Dette studiet tilbys i to ulike studiebyer, Ålesund og Trondheim. Hvilken studieby passer for deg?

Les mer om studiemiljøet

Det første studieåret får du grunnleggende ingeniørkompetanse, men i høyeste grad også fag som viser deg litt av hva en automasjonsingeniør må kunne.

I det andre studieåret fordyper deg i spennende og relevante fag som intelligente systemer, mekatronikk og robotikk, reguleringsteknikk og styresystemer.

De siste studieåret består av et bredt utvalg av nøye tilrettelagte valgemner, før studiet avsluttes med en bacheloroppgave.

Ønsker du et utvekslingsopphold i utlandet i løpet av studiet, er det lettest å få til i siste studieår.

Les mer om studiets oppbygning

Studieprogrammet har 58 studieplasser i Ålesund og 69 studieplasser i Trondheim. ​​

Opptakskravet til automatisering og intelligente systemer er generell studiekompetanse, matematikk R1+R2 og fysikk 1 eller forkurs for ingeniørutdanning.

Alternative opptaksveier i Ålesund:

  • TRES (for deg som mangler fordypning i realfag)
  • Y-vei (for deg som har fagbrev)

Er du kvinne, får du 2 kjønnspoeng når du søker deg til Ålesund.

Les mer om opptak og opptakskrav

Har du spørsmål om studieprogrammet? Vi kan hjelpe deg med utdanningsplaner, fagvalg, jobbrelevans og generelle spørsmål om studieprogrammet.

Kontakt og veiledning