Styring, ledelse og medvirkning ved KULT
Styring, ledelse og medvirkning ved KULT
Styring, ledelse og medvirkning ved KULT
Institutt for tverrfaglige kulturstudier består av nærmere 60 ansatte, hvorav 16 er fast vitenskapelige, 4 er administrativt ansatte og de øvrige er forskere, post docs, ph.d.-stipendiater og ansatte med mindre prosentandeler eller tilknytninger. Dette dokumentet inneholder en beskrivelse av ledelse, organer og mandater ved instituttet.
Ledergruppe
Guro Korsnes Kristensen, instituttleder
Terje Finstad, nestleder/undervisningsleder STS
Åse Marit Skarholt, kontorsjef
Siri Øyslebø Sørensen, forskningsleder og senterleder Senter for kjønnsforskning
Tomas Moe Skjølsvold, forskningsleder og senterleder STS
Priscilla Ringrose, undervisningsleder Likestilling og mangfold
Ledergruppen følger opp instituttets utvikling og saker av strategisk og driftsmessig betydning for instituttet, og fungerer som rådgiver for instituttleder på disse områdene.
Instituttleder ved KULT
Instituttleder er enhetens daglige leder. Vedkommende skal påse at instituttet drives innenfor rammer gitt i regelverk og overordnet nivås beslutninger. Instituttleder har generell fullmakt til å avgjøre løpende saker, med de begrensninger som følger av NTNUs delegasjonsreglement. Instituttleder rapporterer til dekan og inngår i dekanens ledergruppe. Enkelte av oppgavene i NTNUs styringsreglement er delegert til instituttets nestleder, kontorsjef, undervisningsledere og forskningsledere.
Instituttleders viktigste oppgave er å:
- Lede og utvikle instituttet med fokus på kjerneoppgavene undervisning og forskning
- Delta i institusjonens strategiske arbeid og sørge for at instituttet har oppdaterte strategier og at disse følges opp
- Skape en positiv organisasjonskultur og stimulere til et produktivt og godt arbeidsmiljø for studenter og ansatte
- Påse at det utøves god faglig ledelse med vekt på kvalitet i undervisning og forskning
- Representere og posisjonere instituttet og fremme internt og eksternt samarbeid
- Representere arbeidsgiver, sikre at ansatte blir hørt og ivareta organisasjonens medbestemmelse
- Påse at enheten har effektive og hensiktsmessige styrings- og kontrollsystemer slik at fastsatte mål og resultatkrav kan følges opp, ressursbruken er effektiv, rapporteringen er pålitelig og at institusjonen drives i samsvar med gjeldende lover og regler (internkontroll)
I henhold til NTNUs styringsreglement pkt. 4.1.8 kan instituttleder opprette særskilte midlertidige utvalg for bestemte sakstyper. Instituttledelsen skal normalt være med og sammensetningen for øvrig skal være i samsvar med uhl § 4-4 og likestillingsloven. Instituttleder kan delegere avgjørelsesmyndighet til slike utvalg med mindre delegasjonsadgangen er begrenset av lov eller overordnet organ.
Nestleder
Nestleder er instituttleders stedfortreder knyttet til møtevirksomhet, representasjon og beredskap, og bistår instituttleder i diverse saker ved behov. Nestleder er instituttets representant i HFs Utdanningsutvalg.
Kontorsjef
- Leder og følger opp administrasjonens arbeid og ansatte og har på delegasjon fra instituttleder personalansvar for instituttets administrativt ansatte
- Driver virksomhetsstyring og lederstøtte. Følger opp budsjett og regnskap, kvalitetssikrer grunnlags- og styringsdata og kontrollerer tildelinger og inntektsfordeling.
- Bidrar sammen med ledelsen til strategiutvikling og langsiktig planlegging
- Behandler ulike typer søknader om økonomisk støtte i samråd med øvrig instituttledelse
- Behandler ulike personalsaker (tilsettinger, permisjoner etc.) sammen med instituttleder. Bistår instituttleder med oppfølging av alle ansatte
- Leder instituttets HMS-arbeid på delegasjon fra instituttleder
- Forbereder saker for utvidet ledergruppe
Undervisningsledere/studieprogramledere
- Koordinerer og følger opp instituttets undervisningsportefølje, studieplanarbeid, kvalitetssikringssystem og utviklingsarbeid av utdanning
- Utarbeider arbeidsplaner og ressursregnskap for de fast vitenskapelige ansatte
- Leder av instituttets studieprogramråd og lærermøter
- Representerer instituttet i HFs studieprogramlederforum
Forskningsledere/senterledere
- Bidrar sammen med ledelsen til strategiutvikling og langsiktig planlegging av forskningsaktivitet og forskningsprofil ved institutt/sentre
- Koordinerer instituttets pågående forskningsaktivitet, initierer og støtter utvikling av prosjektideer og søknadsarbeid, og bidrar til å kvalitetssikre søknader gjennom formaliserte rutiner
- Etablerer og støtter faglige forum for instituttets ansatte
- Organiserer gjesteforskningsordninger og følger opp gjesteforskere
- Leder av instituttets Forskningsutvalg
Utvidet ledergruppe (ULG)
Utvidet ledergruppe er instituttets viktigste medvirkningsarena. Utvidet ledergruppe består av:
- Instituttets ledergruppe
- Ph.d.-leder
- 2 representanter for fast ansatte i undervisnings- og forskerstilling
- 1 representant for midlertidig ansatte i undervisnings- og forskerstilling
- 1 representant for teknisk-administrativt ansatte
- 2 studentrepresentanter
Organet skal sikre medvirkning og medbestemmelse og er rådgivende for instituttleder. Utvidet ledergruppe skal behandle følgende saker:
- Strategi
- Årsplaner og handlingsplaner
- Forskningssatsninger og profil
- Emneportefølje og studieprogram
- Studiekvalitet
- Intern organisering
- Saker av prinsipiell betydning
ULG møtes ca en gang i måneden i semesteret. Møtene skal legges til tidspunkt som sikrer medvirkning fra ansatte og studenter. Det lages innkalling fra møtene som gjøres tilgjengelig for ansatte og studenter.
Kontorsjef Åse Marit Skarholt er sekretær for utvidet ledergruppe.
Valgte representanter gjeldende periode:
Fast vitenskapelig ansatte:
Robert Næss og Nora Levold
Vara: Marius Korsnes
Midlertidig vitenskapelig ansatte:
Kine Høve Johnsen
Vara: Isak Nathaniel Løberg Jacobsen
Teknisk/administrativt ansatte:
Lotte Johanne Sæther
Vara: Cecilie Ofstad
Andre medvirkningsorgan
Det arrangeres jevnlige instituttlunsjer med informasjon og mulighet for innspill til ledelsen. Forskningsgruppemøter er også viktige arena for medvirkning om forskning, og lærermøter og studieprogramrådene for medvirkning om undervisningsarbeid. De ansatte kan også melde inn behov for særskilte midlertidige arbeidsgrupper via ULG.
Undervisningsutvalg
Undervisningsutvalget består av undervisningsledere/studieprogramledere ved KULT, leder for instituttets ph.d.-program og studieadministrasjonen. Utvalget skal behandle aktuelle utdannings- og undervisningssaker. Dette inkluderer strategisk arbeid med utvikling av utdanningskvalitet. Utvalget ledes av rådgiver Jan Groven Grande. Referat legges ut på instituttets møteverktøy for undervisningsutvalget.
Forskningsutvalget
Forskningsutvalget består av forskningsledere ved KULT, leder for instituttets ph.d.-program og representanter for instituttets forskningsgrupper. Forskningsutvalget skal behandle forskningssaker som oversendes fra instituttleder, og saker utvalget selv tar initiativ til å behandle. Dette inkluderer forskningsstrategi, organisering av forskningsgrupper og søknadsarbeid. Et mandat for forskningsutvalget er under utarbeidelse.
Utvalget ledes av instituttets to forskningsledere, og forskningsrådgiver er sekretær for gruppen. Referat legges ut på instituttets møteverktøy for forskningsutvalget. Her er lenken til mandatet til forskningsutvalget.
Ph.d.-leder
Hovedoppgaven til ph.d.-leder, er å ha ansvar for den faglige kvaliteten og helheten når det gjelder studieplan og -tilbud på ph.d.-programmet og oppfølging av handlingsplaner på dette området.
Ph.d.-leder ved KULT:
- Vurderer søknad om opptak til ph.d.-programmet før den oversendes til fakultetet, deltar i oppstartssamtaler for nye ph.d.-kandidater og på fakultetets midtveiseevaluering
- Har ansvar for at ph.d.-kandidatene har et tilfredsstillende faglig tilbud på programmet, inkludert felles samlinger
- Har overordnet ansvar for skoleringsdelen for instituttets ph.d.-er
- Inngår i fakultetets overordnede programråd for ph.d.
Ph.d.-leder ved KULT er Thomas Berker.
Verneombud
Hovedoppgaven til et verneombud er å være arbeidstakernes representant i saker som angår arbeidsmiljø (helse, miljø og sikkerhet, HMS) ved KULT, og ivareta deres interesser i slike saker. Verneombud skal ha fokus på forebygging og helsefremmende arbeid.
Verneombud og tillitsvalgt er to forskjellige roller. Det anbefales at verneombud og tillitsvalgt ikke er en og samme person. Dersom disse rollene likevel kombineres, må vedkommende være svært nøye med å skille på disse.
Verneombudet skal ikke gå inn i oppsigelsessaker, personalsaker og lønnskonflikter. I de tilfellene hvor saker har sin bakgrunn i arbeidsmiljøet, eller medfører konsekvenser for arbeidsmiljøet, kan likevel verneombud ha en rolle i akkurat den delen av saken.
Verneombudet skal:
- Sørge for å rapportere tilbake til ansatte
- Delta i planleggingen av samordningsarbeid (samordningsavtaler)
- Delta på Arbeidstilsynets inspeksjoner i virksomheten
- Forholde seg til linjeleder på samme nivå
Verneombud skal ha en aktiv rolle i HMS-arbeidet i sitt verneområde. Ombudet skal bli tatt med på råd i planlegging og gjennomføring av tiltak som har betydning for arbeidsmiljøet. Ombudet skal lytte til sine kolleger og rådføre seg med dem og foreslå løsninger for ledelsen.
Verneombudet skal også involveres i alle faser i arbeidsmiljøarbeidet i forbindelse med arbeidsmiljøundersøkelsen. Et minimum er følgende møtepunkt med ledelse:
- Forberedelse av arbeidsmiljøundersøkelsen
- Planlegging av oppfølgingsmøte
- Oppsummering av behov og tiltak
- Evaluering av tiltak og prosess
Verneombud for KULT er Marius Korsnes.