NTNU WellFare på Arendalsuka: Sosial ulikhet og demokratisk deltakelse blant unge
- SAMVERDI - Samskaping i kommunal sektor: Implikasjoner for politiske og administrative ledelsesprosesser
- Rapport om Inkluderende samfunnsbygging og gode liv for barn, unge og framtidige generasjoner i Trondheim
- Fagdag og boklansering med UngInvest AIB
- Publisering av forskningsrapport om Innbyggernes modell i Trondheim kommune
- Boklansering: Fra fravær til fellesskap - 17. april, Drammen
- Er du interessert i denne stillingen, men har glemt å søke?
- NTNU WellFare på besøk hos «Nye Mønstre» i Kristiansand kommune
- Podkast: Om barnehager som også skaper fellesskap for foreldrene
- Levekår og byutvikling i Trondheim
- NTNU WellFare forsker på nye måter å løse fattigdomsproblemer på
- Kent Ranum, vil du velge barna som ikke valgte deg?
- Rapporten om sosial ulikhet brukes som grunnlag for NRKs valgsending
- WHO-rapport: Country deep dive on the well-being economy
- NEON-dagene i Trondheim: Send inn abstract til sesjon om tillit i turbulente tider
- NTNU WellFare på Arendalsuka: Sosial ulikhet og demokratisk deltakelse blant unge
- Kunnskapsoppsummering om ulikheter i helse og livskvalitet i Norge siden 2014
NTNU WellFare på Arendalsuka: Sosial ulikhet og demokratisk deltakelse blant unge
NTNU WellFare på Arendalsuka: Sosial ulikhet og demokratisk deltakelse blant unge
NTNU WellFare, Trondheim kommune, NRK og Redd Barna bidro til å sette søkelys på sosial ulikhet og demokratisk deltakelse blant unge under årets Arendalsuke.
Arrangementet tok utgangspunkt i Kunnskapsoppsummeringen om ulikheter i helse og livskvalitet i Norge siden 2014, som WellFare har bidratt til å utvikle sammen med UCL Institute of Health Equity. Oppsummeringen viser at sosiale forskjeller i helse og livskvalitet har økt. Det som bekymrer oss aller mest, er økningen i sosiale forskjeller som resulterer i økende utenforskap blant barn og unge. De som står utenfor fellesskapet er også underrepresentert i demokratiske prosesser, med mindre opplevd mulighet til å påvirke politikk, og med lavere forventninger om å bli behandlet rettferdig og med respekt. Men det finnes eksempler som gir håp, og under arrangementet trakk vi fram noen av dem:
- I prosjektet «Veien til Førerkortet» gjennom satsingen Innbyggernes modell i Trondheim kommune har under stemmer blitt hørt – og lyttet til. Arwin Ahmadi, ung-til-ung-formidler i Uteseksjonen, fortalte om hvorfor det er viktig for unge som står utenfor å bli satset på og anerkjent for sine ressurser og bidrag, mens Morten Wolden, kommunedirektør i Trondheim kommune fortalte om hvorfor det er viktig for kommunen å lytte og ta slike unge stemmer på alvor.
- Kaja Wold som leder Redd Barnas prosjekt «Helt ærlig!», formidlet fra prosjektsatsingen som har som mål å styrke kunnskap, holdninger, ferdigheter og verktøy som kan øke ungdoms innflytelse og myndiggjøring på skolen og i nærmiljøet.
- Ingunn Andersen fortalte om NRKs satsing på konstruktiv journalistikk, definert som journalistikk som evner å nyansere virkeligheten og peker på løsninger i større grad enn den tradisjonelle nyhetsjournalistikken
Innledningene ble etterfulgt av en paneldebatt ledet av Jesper Aagaard Petersen, prodekan for forskning ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap, NTNU. Panelet diskuterte følgende spørsmål:
- Demokrati og medborgerskap må læres og trenes, men hvilke reelle muligheter gir vi de unge til å forme framtida til det beste for fellesskapet og framtidige generasjoner?
- Hvordan kan barn og unge som er dyttet ut av fellesskapet få en stemme til å komme seg på «innsiden»?
- Er nyhetsunngåelse blant barn og unge et demokratisk problem, og hva kan vi gjøre med det?
Medvirkende i paneldebatten var Åse Kristin Ask Bakke (Ap), stortingsrepresentant for Møre og Romsdal og medlem av familie- og kulturkomiteen; Hege Bae Nyholt (Rødt), stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag og leder av utdannings- og forskningskomiteen; Stian Omdalsmoen (Frp), kommunestyremedlem og ordførerkandidat i Frol; Ingunn Andersen , prosjektleder for NRKs satsing på konstruktiv journalistikk; Kaja Wold , leder for Redd Barnas prosjekt “Helt ærlig!” og Tor Grande, prorektor for forskning, NTNU.
Opptak fra arrangementet kan sees HER (starter etter 07.45).