Praksis i grunnskolelærerutdanningen – Praksis i lærerutdanningene – Institutt for lærerutdanning
Praksis i grunnskolelærerutdanningene
Praksis i grunnskolelærerutdanningene
Bli kjent med nettsiden
Bli kjent med nettsiden
I denne videoen finner du nyttig informasjon for å bli kjent med denne nettsiden.
Årsplan og møteplan for praksis
Emnebeskrivelser for praksis
Emnebeskrivelser for praksis
Grunnskolelærerutdanning 1.–7. trinn
Grunnskolelærerutdanning 5.–10. trinn
Grunnskolelærerutdanning 1.–7. trinn
Grunnskolelærerutdanning 5.–10. trinn
Grunnskolelærerutdanning 1.–7. trinn
Grunnskolelærerutdanning 5.–10. trinn
Grunnskolelærerutdanning 1.–7. trinn
Grunnskolelærerutdanning 5.–10. trinn
Grunnskolelærerutdanning 1.–7. trinn
Grunnskolelærerutdanning 5.–10. trinn
Om praksis i grunnskolelærerutdanningene
Om praksis i grunnskolelærerutdanningene
I Forskrift om rammeplan for grunnskolelærerutdanning for trinn 1–7 står følgende:
(8) Praksisstudiet skal bestå av minst 110 dager veiledet, variert og vurdert praksis og være en integrert del av utdanningen. Praksisstudiet skal fordeles med minst 80 dager i løpet av de første tre årene og minst 30 dager i løpet av de siste to årene. Hoveddelen av praksisstudiet skal fordeles på høyere og lavere årstrinn på grunnskolens trinn 1–7. Inntil 15 dager kan legges til andre relevante praksisarenaer. Overganger i utdanningsløpet bør være en del av praksisstudiet. Praksisstudiet skal være tilpasset studentenes fagvalg og bidra til at studentene utvikler evnen til å utforske, reflektere over og utvikle egen profesjonsutøvelse. Det skal være progresjon i praksisstudiet.
I Forskrift om rammeplan for grunnskolelærerutdanning for trinn 5–10 står følgende:
(7) Praksisstudiet skal bestå av minst 110 dager veiledet, variert og vurdert praksis og være en integrert del av utdanningen. Praksisstudiet skal fordeles med minst 80 dager i løpet av de første tre årene og minst 30 dager i løpet av de siste to årene. Hoveddelen av praksisstudiet skal fordeles på høyere og lavere årstrinn på grunnskolens trinn 5–10. Inntil 15 dager kan legges til andre relevante praksisarenaer. Overganger i utdanningsløpet bør være en del av praksisstudiet. Praksisstudiet skal være tilpasset studentenes fagvalg og bidra til at studentene utvikler evnen til å utforske, reflektere over og utvikle egen profesjonsutøvelse. Det skal være progresjon i praksisstudiet.
Praksisopplæringa skal være veiledet, vurdert og variert. Praksis skal være relevant for og integrert i fagene, og er en likeverdig læringsarena på samme måte som undervisningen ved institusjonen. Studenten skal få undervisningserfaring i sine studieemner, men praksisen kan også foregå innenfor den totale fagkretsen.
Praksisopplæringa organiseres slik at hele praksisskolen blir praksisarena:
- Rektor har det overordnede ansvaret for å organisere praksisopplæringa.
- Daglig veiledning ivaretas av skolens praksislærere.
Praksis gjennomføres vanligvis i grupper på 4 studenter, praksisgruppene settes sammen av praksisadministrasjonen. Studentene skal ha praksis i alle sine undervisningsfag i løpet av studiet, praksisadministrasjonen organiserer praksis med bakgrunn i dette. Studentene forbereder seg til praksis i samarbeid med praksislærer og oppfølgingslærer.
Praksis legges til årsplanlagte perioder/uker i studieåret.
De fleste skolene er lokalisert i kommuner i Trøndelag. Vi har i tillegg avtale med skoler i Møre og Romsdal. Så du får gode muligheter til å erfare ulike praksisplasser og miljø. I noen tilfeller kan det medføre lang reisevei og/eller overnatting.
For mer informasjon se avsnitt: Bortreise og overnatting i praksisperiodene
Praksisopplæringa skal være veiledet. Ved Institutt for lærerutdanning vektlegger bruk av planleggings- og veiledningsdokument (finner du i Praksisweb). Studentenes skriftlige plan for en undervisningsøkt eller en periode brukes som grunnlag for veiledning og refleksjon før og etter gjennomføring.
Et slikt dokument gjør det nødvendig for studentene å tenke grundig gjennom forhold ved undervisningen.
Refleksjon over praksis bidrar til å ta vare på praksiserfaringene for senere bruk. Gjennom skriftliggjøring kan studenten velge fokus og knytte både tanker og følelser til det en har erfart. Skriftliggjøring er også viktig ved bruk av praksis som læringsarena, og kan synliggjøre studentenes læringsutbytte.
I praksisperiodene skal studentene jevnlig gjennomføre muntlige og skriftlige refleksjoner, både individuelt og i forbindelse med veiledning. Praksislærer skal gi respons jevnlig, muntlig og/eller skriftlig.
Det er viktig at personvern ivaretas i skriftlig arbeid knyttet til praksis, all skriftlig informasjon knyttet til praksis anonymiseres, dvs. ikke navngi personer eller skoler, eller beskrive konkrete hendelser hvor noen kan gjenkjennes.
I løpet av 3. studieår skal studentene skrive en forsknings- og utviklingsoppgave (FoU). Faglærere på campus har hovedansvaret, men praksislærere bør tilrettelegge for relevant datainnsamling og refleksjon rundt FoU-tematikken, jamfør emnebeskrivelsen for studentens praksisstudier 3. studieår.
Om FoU-oppgaven
FoU-oppgaven skrives innenfor et undervisningsfag og skal være et selvstendig, forskningsbasert arbeid.
I den grad det jobbes med egen FOU- oppgave under praksisperioden skal det foregå på en slik måte at det ikke går på bekostning av gruppesamarbeid, praksislærers vurderingsgrunnlag eller andre aktiviteter knyttet til gjennomføringen av praksisstudiet.
Ansvarsområder
Student og FoU-veileder:
Studenten informerer praksislærer om FoU-oppgaven og behov for datainnsamling.
Studenten må kjenne til retningslinjer for forskningsetikk og personvern.
FoU-veileder sikrer at studenten følger disse retningslinjene og at prosjektet er gjennomførbart. Studenter som skal ha utenlandspraksis oppfordres til å skrive FoU-oppgave i tilknytting til denne praksisen noe faglærere/FoU-veileder skal tilrettelegge for.
Praksisskolen:
Praksisskolen gjennom rektor, koordinator eller praksislærer tilrettelegger for eventuell datainnsamling. Praksislærer sikrer at emnebeskrivelsens krav til studentens FoU-arbeid blir fulgt og gjennomført.
Utenlandspraksis
Ved datainnsamling i utlandet må du være klar over at forskjellige land har ulike regler for datainnsamling.
Som lærerstudenter på utenlandspraksis har du en unik mulighet til å gjennomføre en FoU-oppgave som inkluderer perspektiver fra landet du er i, eller som fokuserer på interkulturelle perspektiver på lærerprofesjonen. Diskuter mulige gjennomførbare ideer med din FoU-veileder i god tid, og om mulig, med praksislærer og/eller oppfølgingslærer. Sett deg godt inn i landets krav til forskningsetikk og personvern. Selv om datainnsamling er tillatt, kreves samtykke fra skolen og involverte parter. Avklar dette med rektor/praksislærer ved oppstart. Er ikke datainnsamling mulig må studenten i samråd med FoU-veileder finne en annen løsning.
Praksisperioder
Praksisperioder
Omfanget av praksisopplæringen er på 115 dager fordelt over alle studieår. Forberedelser og etterarbeid til praksis skal ikke inngå i disse dagene.
- Høst: 15 dager
- Vår: 15 dager
Gjennomføres på 5.–7. trinn (gjelder både GLU 1–7 og GLU 5–10).
- Høst: 15 dager
- Vår: 15 dager
GLU 1–7: har praksis på 1.–2. trinn.
GLU 5–10: har praksis på 5.–10. trinn.
- Vår: 25 dager
GLU 1–7: har praksis på 1.–7. trinn.
GLU 5–10: har praksis på 8.–10. trinn.
- Høst: 15 dager
GLU 1–7: har praksis på 1.–7. trinn.
GLU 5–10: har praksis på 5.–10. trinn.
- Høst: 15 dager
GLU 1–7: har praksis på 1.–7. trinn.
GLU 5–10: har praksis på 5.–10. trinn.
Tilstedeværelse og fravær under praksis
Tilstedeværelse og fravær under praksis
Praksisopplæringen er en obligatorisk del av studiet. Praksisstudiet skal bestå av minst 110 dager veiledet, variert og vurdert praksis og være en integrert del av utdanningen. Godkjenning av praksis forutsetter 100% oppmøte og deltakelse.
Korttidsfravær (for eksempel legetime, tannlegetime) avtales med praksislærer. Dette er fravær du ikke trenger å ta igjen.
Egen/egne barns dokumenterte sykdom regnes som godkjent fravær. Alt godkjent fravær må tas igjen som forlenget praksis eller i form av godkjent kompensatorisk arbeid/aktiviteter (inntil 2 dager). Dette etter avtale mellom student og praksislærer.
Fraværet som må tas igjen skal avtales og gjennomføres snarest mulig etter den ordinære praksisperioden, med mindre annet er avtalt med praksislærer eller praksisadministrasjonen.
Ved sykefravær må studenten:
- omgående varsle praksisstedet
- levere egenmelding til praksislærer (1–3 dager totalt per studieår)
- levere legeattest/sykemelding til praksislærer når egenmeldingsdagene er brukt opp. Denne skal leveres senest når studenten er frisk og tilbake ved praksisstedet
Hele praksisperioden må gjennomføres på nytt, og studenten får ett års forsinkelse i studieløpet, dersom studenten har
- fravær som ikke er dokumentert med egenmelding, legeattest eller innvilget permisjon
- dokumentert fravær som av ulike årsaken ikke kan tas igjen inneværende studieår
Det kan søkes om permisjon fra praksisopplæringen. Inntil 2 dager permisjon per studieår søkes hos praksislærer. Dersom søknaden gjelder mer enn 2 dager, må det søkes på epost til praksis@ilu.ntnu.no straks behovet for permisjon er kjent for studenten. Innvilgede permisjoner må tas igjen.
Permisjoner kan gis ved, for eksempel:
- ved særskilte velferdsgrunner (for eksempel sykdom, omsorgsoppgaver, dødsfall, bryllup, konfirmasjon og dåp/navnefest i nærmeste familie)
- ved gjennomføring av eksamener ved NTNU
- når studenter har toppidrettsstatus ved NTNU
- inntil 2 dager permisjon per år i forbindelse med høytider knyttet til religion eller livssyn
- ved militær tjeneste
Permisjon kan innvilges dersom studenten skal delta i arrangement eller organisasjonsarbeid på nasjonalt eller internasjonalt nivå, for eksempel representasjon for politisk organisasjon. Det er en forutsetning at det leveres søknad og dokumentasjon så snart studenten vet at arrangementet vil berøre en praksisperiode.
Ved studentpolitisk tillitsverv ved NTNU kan en student ha inntil 2 dager permisjon per semester uten at dette må tas igjen. Det må likevel søkes om permisjon for de aktuelle dagene.
Praksisadministrasjonen innvilger ikke permisjon i forbindelse med feriereiser, fritidsaktiviteter, deltakelse i tv-program, talentkonkurranser, kurs, seminar, arbeidsforhold, diverse vennesamlinger og lignende.
Vurdering og praksisrapportering
Vurdering og praksisrapportering
Praksislærer og oppfølgingslærer samarbeider om sluttvurderingen av studenten. Ved uenighet mellom partene har NTNU myndighet til å avgjøre den endelige vurderingen.
Studentene skal vurderes i to separate vurderinger: midtveis- og sluttvurdering.
Til midtveisvurderingen brukes Institutt for lærerutdannings skjema for midtveisvurdering.
Praksislærer skal ved ordinær vurdering
- gjennomføre individuell samtale med studenten
- fylle ut midtveisvurdering sammen med studenten, både praksislæreren og studenten skal signere midtveisvurderingen. Studenten kan legge til informasjon hvis ønskelig
Praksislærer skal ved tvil
- gjennomføre samtale med studenten sammen med oppfølgingslærer
- skriftliggjøre i midtveisvurderingen hvilke mål studenten må oppfylle for å kunne vurderes til Bestått etter endt praksis.
- signere midtveisvurderingen, og studenten skal ha kopi av denne
- sende midtveisvurderingen til praksisadministrasjon: Praksisadministrasjonen, Institutt for lærerutdanning, NTNU, 7491 Trondheim. Det skal sendes som brevpost på grunn av sensitiv informasjon.
Oppfølgingslærer skal ved ordinær vurdering
- gi studenten individuell veiledning under praksisoppfølging
Oppfølgingslærer skal ved tvil
- gjennomføre samtale med studenten sammen med praksislærer
- levere skriftlig notat fra møte med studenten til praksisadministrasjonen
- delta i samtale med praksisseksjonen og studenten på campus ved behov.
Varsling senere enn midtveis i praksisperioden
Uavhengig av midtveisvurderingen er siste frist for å gi studenten skriftlig melding om fare for ikke å bestå praksisstudiet senest én uke før praksisstudiet avsluttes.
Dersom det oppstår særskilte forhold, eller praksisperioden er kort, kan fristen fravikes.
Studentene skal vurderes ut fra emnebeskrivelsene for praksisemnet. Etter avsluttet praksis skal studentens kompetanse vurderes etter skalaen:
- bestått/ikke bestått
- skikkethet
Studenten skal ha kjennskap til praksislærers vurdering før denne sendes inn til praksisadministrasjonen. Studenten får automatisk kopi av utfylt sluttvurdering på e-post når det digitale sluttvurderingsskjemaet er innsendt av praksislærer. Lenke til skjema finner du i Praksisweb.
Praksislærer skal ved ordinær vurdering
- gjennomføre individuell samtale med studenten om innholdet i sluttvurderinga.
- fylle ut og sende inn skjema for sluttvurdering så snart som mulig etter at praksisperioden er avsluttet, senest 14 dager etter endt praksis.
Praksislærer skal ved tvil
- ta kontakt med oppfølgingslærer så tidlig som mulig.
- orientere praksisadministrasjonen
- gjennomføre individuell samtale med studenten sammen med oppfølgingslærer før sluttvurderingen fylles ut.
Oppfølgingslærer skal ved ordinær vurdering
- vurdere studenten sammen med praksislærer til Bestått/Ikke bestått
Oppfølgingslærer skal ved tvil
- gå i dialog med praksislærer så tidlig som mulig
- orientere praksisadministrasjonen
Ikke bestått praksis
Dersom praksislærer innstiller til Ikke bestått, skal praksislærer innkalle student og oppfølgingslærer til et sluttvurderingsmøte. Studenten skal ha muntlig og skriftlig kjennskap til innstillingen. Studenten kan ha med seg en annen person etter eget ønske i sluttvurderingsmøtet. Det skal skrives referat fra møtet, og det skal opplyses om hvem som deltok på møtet. Referatet underskrives av samtlige møtedeltakere. Studenten har anledning til å legge ved eventuelle skriftlige merknader.
Konsekvenser av vurdering Ikke bestått
Dersom praksisstudiet er vurdert til Ikke bestått, må hele praksisperioden gjennomføres neste gang praksisen gjennomføres ordinært. Praksisadministrasjonen vil vurdere om det skal gjennomføres ved en annen skole eller hos en annen praksislærer. Får en student vurdert den nye praksisperioden til Ikke bestått, må utdanningen avbrytes, jf. Forskrift om Studier ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).
I særskilte tilfeller kan det søkes om et tredje forsøk.
Løpende skikkethetsvurdering av alle studenter skal foregå gjennom hele studiet og skal inngå i en helhetsvurdering av studentens forutsetninger for å kunne fungere i yrket.
Hvis det er begrunnet tvil om en student er skikket, skal det foretas en skikkethetsvurdering. Alle som er i kontakt med studenten; kan levere inn tvilsmelding.
Ta kontakt med oppfølgingslærer eller skikkethetsansvarlig om du ønsker å ha en samtalepartner om skikkethet før eventuell tvilsmelding sendes til skikkethetsansvarlig.
Universitetet arbeider kontinuerlig med å heve kvaliteten i praksisopplæringen. Som et ledd i dette arbeidet gjennomfører ILU digitale evalueringer på alle studieår etter endt praksisperiode. Resultatet av evalueringen oppsummeres og drøftes for videre utviklingsarbeid.
Student
Student
Som grunnskolelærerstudent har du ansvar for aktiv deltakelse i planlegging, gjennomføring og etterarbeid i praksis.
Før første praksisperiode må du, blant annet:
- sette deg inn i emnebeskrivelsene for praksis
- delta i møter på campus eller digitalt som handler om praksis
- ta gruppevis kontakt med praksislærer og oppfølgingslærer med en gang du får vite navnet på disse, og avtal et møte før første praksisperiode
- levere kopi av forrige års sluttvurdering til praksislærer og oppfølgingslærer
- bidra til å utvikle godt samarbeid i praksisgruppa, med praksislærer og oppfølgingslærer, blant annet gjennom å utarbeide et forslag til praksiskontrakt, opprette en plattform/ et grupperom i Teams og invitere inn praksislærer, oppfølgingslærer og skolens praksiskoordinator så tidlig som mulig før første praksisperiode. Om Teams ikke fungerer for praksislærer, sørge for at praksislærer inviterer studenter og oppfølgingslærer i plattformen skolen har.
Under praksisperiodene må du, blant annet:
- utarbeide skriftlig planleggingsdokument til praksislærer i forkant av undervisningsøktene
- sørge for at oppfølgingslærer får planleggingsdokument for undervisningen du skal gjennomføre i tråd med praksiskontrakten, før denne kommer på praksisoppfølging
- levere skriftlig egenmelding (SMS eller e-post) til praksislærer ved første fraværsdag, og eventuell sykemelding umiddelbart. Bekreftelse på innvilget permisjon skal også leveres til praksislærer.
- gjevnlig gjennomføre muntlige- og skriftlige refleksjoner, individuelt og i forbindelse med veiledning.
- delta i tilsyn/inspeksjon. De skal delta på topp av den vanlige bemanningen, og det skal alltid være ansatte til stede som kjenner elevene og skolens rutiner slik at studentene ikke kommer i situasjoner som de ikke kan håndtere. Det er viktig at studentene blir gjort kjent med skolens rutiner også på dette området, og at de får innsikt i hvordan godt tilsyn gjennomføres.
- bidra til å knytte teori som du har lært på campus med det du lærer i praksis gjennom samtaler, logg og veiledningsgrunnlag/planleggingsdokument
Etter siste praksisperiode må du, blant annet:
- levere skjema for refusjon av eventuelle reise- og boutgifter så snart praksisperioden er ferdig høst og vår
Som student kan du ikke være vikarlærer i praksisperioden. Praksis skal være veiledet og vurdert.
Praksisplass som tildeles ut ifra særlige behov, innebærer at studenten prioriteres til et bestemt praksissted/kommune som NTNU har avtale med. Studenter får ikke skaffe egen praksisplass. Søknad med dokumentasjon må legges frem innen den fastsatte dato ved det enkelte studieprogram, søknaden sendes elektronisk og dokumentasjon lastes opp sammen med søknaden. Dokumentasjon må lastes opp hver gang man søker.
Praksisplass tildelt ut fra særlige behov innebærer at studenten prioriteres til et bestemt praksissted/kommune. Forutsetningen er at det er mulig å skaffe praksisplass på det aktuelle praksissted/kommune. Tilgangen på praksisplasser kan være ulik fra studieprogram til studieprogram, eller fra praksisperiode til praksisperiode, og vil dermed påvirke muligheten for tildeling av praksisplass ut fra særlige behov. Rett til praksisplass ut fra særlige behov gir derfor ingen garanti for særplass. Søknad med dokumentasjon må fremsettes innen den fastsatte dato ved det enkelte studieprogram.
Kriterier for særplass:
- egen behandlingstrengende sykdom med begrunnet dokumentasjon på at nødvendig behandling må gjennomføres i Trondheim i den aktuelle perioden for praksisstudier
- omsorg for barn under seks år – må dokumenteres med fødselsattest
- aleneomsorg for barn under 18 år – må dokumenteres med bostedsattest
- alvorlig sykdom eller funksjonsvansker hos barn, ektefelle eller samboer
- utøvelse på fremragende nivå innen idrett, kunst og kultur: o Idrettsutøvere som har godkjent status som toppidrettsutøvere av NTNU
- ansvar eller utøvelse innen kunst og kultur på øverste nivå
- andre forhold på tilsvarende nivå
- sentrale verv, eksempelvis SU-leder, Uke-sjef, ISFIT-president etc.
NTNU forbeholder seg retten til å utvise skjønn i særlige tilfeller. Dokumentasjon må vedlegges.
Søknad om praksisplass ut fra særlige behov sendes elektronisk, se skjema under. Dokumentasjon lastes opp sammen med søknaden.
Søknadsfrist: 15. mai (2. 4. og 5 studieår) og 20. august (1. og 3. studieår).
Studenter som har praksis i grunnskolen, er underlagt taushetsplikt på lik linje med ansatte i skolen. Taushetsplikten er omtalt i Forvaltningslovens § 13 og Opplæringslovens § 15-3. Studentene har plikt til å behandle opplysninger om enkeltelever konfidensielt. I tvilstilfeller må studentene konferere med praksislæreren. Studentene skal skrive under taushetserklæring på praksisskolen hvert år.
Gyldig politiattest leveres digitalt ved studiestart. NB! Politiattest med merknad må du levere fysisk i hvit postkasse på campus.
Uten innlevert politiattest kan ikke studenten gå ut i praksis. Politiattesten gjelder for hele studieløpet, med mindre studenten bytter studieprogram eller studiested. Ved bytte av studiested må studenten levere en ny politiattest.
Mange av våre studenter må reise og bo borte i praksisperiodene. Studentene skal selv ordne rimeligste overnatting. Rimelig overnatting vil bli refundert sammen med reiseutgifter etter praksisen. Vi har laget en oversikt over hvor vi har praksisskoler og noen forslag til overnattingssteder. De overnattingsstedene som er oppgitt, er kun forslag, og det står studentene fritt å finne andre steder. Kontakt oss på prakis@ilu.ntnu.no for godkjenning av overnattingssted.
Forslag til å finne et sted å bo:
Sjekk AirBnB, campingplasser, kontakt turistinformasjonen i kommunen du skal til eller snakk med rektor på praksisskolen.
OBS: Der hvor rengjøring etter oppholdet ikke er inkludert i leieprisen, må studentene selv gjøre rent eller selv betale for rengjøringen. Betaling for rengjøring blir ikke refundert.
Har du spørsmål om reise og overnatting, kan du kontakte praksiskontoret på mail: praksis@ilu.ntnu.no
Trøndelag
Berkåk (Rennebu kommune)
- Rennebu barne og ungdomsskole, ca 8,5 mil fra Trondheim
- Rennebu barne- og ungdomsskole 1,5 time med tog eller buss.
- Mjuklia Tlf.: 72 42 82 30 Halland Camping Tlf.: 905 39 121, torehalland@msn.com
Brekstad (Ørland kommune)
- Ørland ungdomsskole, hurtigbåt til Brekstad ca. 50 min.
Soknedal (Midtre Gauldal kommune)
- Soknedal skole ca. 6,5 mil fra Trondheim
Smøla (Smøla kommune)
- Smøla barneskole, Smøla ungdomsskole
Praksis ved skoler utenfor Trondheim
Dersom tildelt praksisplass krever transport og/eller overnatting utenfor Trondheim, vil utgiftene bli dekket i henhold til ILU sine retningslinjer:
- Det skal benyttes rimeligste offentlige transport.
- Bil/leiebil kan benyttes når offentlig transport ikke er mulig. Dette gjelder også ved dagpendling og skal avtales og godkjennes på forhånd av praksisseksjonen.
- De som velger å bruke egen bil der det er mulig å bruke offentlig transport, vil få dekket utgifter tilsvarende rimeligste offentlige transport.
- Overnattingssteder skal godkjennes av praksisseksjonen. Utgifter til overnatting dekkes fullt ut.
- OBS: NTNU betaler ikke for rengjøring ved utsjekking fra overnattingssted! Hvis rengjøring ikke inngår i ordinær overnattingspris, men er et tillegg, må studentene rengjøre rom/leilighet selv eller betale for dette.
- Studentene skal i utgangspunktet legge ut for alle utgifter og få dette refundert i ettertid. For å unngå unødvendig store utlegg, er det mulig for overnattingssteder å sende faktura direkte til NTNU forutsatt at det sendes som EHF (elektronisk faktura).
- Studenter som bor andre steder i landet får ikke dekket reise og opphold til praksis i Trondheim, da Trondheim regnes som studiested.
Transportutgiftene dekkes slik
- Ved bruk av egen bil, legges statens satser per km til grunn. Studentene får halv sats pr. Kilometer og for passasjerer (Statens satser). Bomutgifter dekkes i sin helhet.
- Ved bruk av offentlig transport dekkes ikke reiser i sone A, kun soner utenfor. Vi forutsetter at alle som har studiested Trondheim selv dekker reiser innenfor sone A.
- Hvis du skal ha praksis i 2–4 uker sammenhengende, er rimeligste alternativ å kjøpe t-kort for periode på 30 dager.
Viktig informasjon om leiebil
Dere som har fått godkjent bruk av leiebil, kontakt AVIS bilutleie:
- Si fra at dere er NTNU studenter
- Oppgi avtalenummer: 9ZN23T
- Oppgi k-sted: 67800502
- Oppgi prosjektnummer: 973004104
AVIS sender faktura direkte til NTNU, så dere trenger ikke å betale for leiebilen.
Hvis AVIS ikke har ledige biler, kan dere benytte hvilket som helst leiebilfirma, men sjekk om de kan sende faktura direkte til NTNU slik at dere slipper å legge ut for leien. Drivstoffutgifter/lading dekkes av den vanlige refusjonsordninga for utgifter i praksisperioden.
Husk å ta bilder på utsiden av bilen når dere henter den. Dette for dokumentasjon hvis det i ettertid blir spørsmål om skader.
Oversikt over gjeldende priser med AtB finner du her.
Hjemreiser som dekkes i praksisperioden
Når du må bo borte i praksisperioden og det må betales for overnatting også i helgene:
- Ved praksisperiode på 3–4 uker: studenten får refundert 1 hjemreise.
- Ved praksisperiode på 5–6 uker: studenten får refundert 2 hjemreiser.
- Ved praksisperiode på mer enn 6 uker: studenter får refundert 3 hjemreiser.
Når du ikke betaler for overnatting i helgene og det kun betales for opphold søndag – fredag, vil du ha mulighet til å få refundert alle hjemreiser i henhold til øvrige retningslinjer.
Rutine for krav om refusjon av utgifter ved praksisstudier
Refusjon utbetales ca 15. og ca 30. i hver måned. Fra krav mottas til utbetaling kan det gå inntil tre uker.
Krav sendes på e-post til praksiskontoret. Kvitteringer for betalte utgifter må vedlegges i pdf eller jpg- format.
- etternavn
- fornavn
- kontonr. penger skal utbetales til
- kull (eks. 2021 høst)
- emnenavn for praksisperioden det søkes for (eks. MGLU4520)
- start- og sluttdato for praksisperioden det søkes refusjon for.
- hvor du har vært i praksis
Sendes til: praksis@ilu.ntnu.no
Praksislærer
Praksislærer
Som praksislærer ved grunnskolelærerutdanningen (GLU) har du hovedansvar for planlegging og gjennomføring av praksisopplæring for din studentgruppe etter gjeldende avtaleverk og universitetets vedtatte planer:
Før første praksisperiode må du, blant annet:
- sette seg inn i emnebeskrivelsene for praksis.
- delta på praksismøter på campus eller digitalt.
- ta imot tidligere sluttvurderinger fra studentene.
- delta på møte med studentene, der praksislærer har hovedansvar for utarbeidelse av praksiskontrakt i samarbeid med studentene.
- gi aktuell informasjon om praksisskolen til studentene. · Bruke Microsoft Teams i samarbeidet med studentene og oppfølgingslærer. Om Teams ikke fungerer for praksislærer, inviterer praksislærer studenter og oppfølgingslærer i plattformen skolen har.
Under praksisperiodene må du, blant annet:
- legge opp praksis slik at studentene har mulighet til å nå målene for emnebeskrivelsen.
- foreta før- og etterveiledning, basert på et skriftlig veiledningsgrunnlag og undervisning.
- være i tett dialog med studentene gjennom hele praksisperioden.
- gjennomføre midtveis- og sluttsamtale med den enkelte student.
- ved fare for at studenten ikke består praksis skal oppfølgingslærer delta på samtalen, referat skrives og sendes til praksisadministrasjonen.
- ved tvil om godkjent praksis, sammen med oppfølgingslærer og praksiskoordinator gi beskjed om tvil til praksisadministrasjonen.
- vurdere skikkethet, og melde fra til skikkethetsansvarlig og praksisadministrasjonen hvis det er tvil om dette.
- gi studentene jevnlig muntlig og/eller skriftlig respons.
- bidra til å integrere studentene i arbeidsmiljøet, både i læringsfellesskapet med elevene og praksisskolen som helhet.
- legge til rette slik at alle studentene har undervisning når oppfølgingslærer kommer på praksisoppfølging.
- melde fra om studentfravær til praksisadministrasjon, oppfølgingslærer og koordinator; avtale ekstradager i samarbeid med praksisadministrasjonen.
- gjøre seg kjent med gjeldende fraværsreglement, og bistå slik at studenten vet hvor han/hun melder fravær. Ikke meldt fravær er ugyldig fravær.
Etter siste praksisperiode må du, blant annet:
- skrive individuell sluttvurdering som gis i kopi til student siste dag i praksis.
- sende inn digital sluttvurdering, senest innen 14 dager etter at praksis er avslutta og vurdert.
- evaluere praksis, både på egen skole sammen med koordinator og rektor og ved felles evalueringsskjema fra Institutt for lærerutdanning.
Studenter kan ikke være vikarlærer i praksisperioden. Praksis skal være veiledet og vurdert.
Koordinator
Koordinator
Som GLU-koordinator ved din praksisskole er du koordinerende instans mellom ILU, praksisskolen og studentene:
Før første praksisperiode må du, blant annet:
- delta på planlagte møter ved Institutt for lærerutdanning.
- sette deg inn i emneplanene for de ulike praksisstudiene.
- lage årshjul for hva som skal skje på skolen med tanke på praksis og innhold på møter.
- legge til rette slik at praktiske ting som blant annet nøkler, datatilgang, refleksvester, PC, garderobe og arbeidsplass er klart når studentene kommer.
- ha tilgang til Teams til alle praksisgrupper ved skolen.
- hjelpe studentene å finne overnattingsplasser dersom det er behov for dette.
Under praksisperiodene må du, blant annet:
- gjøre studentene kjent med taushetsplikt og informere om fraværsregler på første møte.
- ha jevnlige møter med studentene under praksisperiodene, og bidra til at studentene får innsikt i skolens egenart, ledelse og organisasjon.
- bistå praksislærer med å legge til rette for at studentene kan ha praksis i fordypningsfagene sine.
- følge opp at den enkelte student får opplæring i forhold til emnebeskrivelsene.
- være en støttefunksjon ved vurdering av studenten og bistå ved saksgang.
- ta ansvar sammen med rektor for at studentene får veiledet praksis ved praksislæreres fravær.
- delta på planlagte møter med NTNU.
- samarbeide med rektor.
- delta på jevnlige møter med praksislærere på egen skole.
Etter siste praksisperiode må du, blant annet:
- bidra til å rekruttere nye praksislærere for neste skoleår.
- gjennomføre evaluering med studenter og praksislærere på egen skole.
- delta på evalueringsmøter ved Institutt for lærerutdanning.
Studenter kan ikke være vikarlærer i praksisperioden. Praksis skal være veiledet og vurdert.
Rektor
Rektor
Rektor er leder for sin praksisskole og dermed ansvarlig for at hele skolen inkluderes i å ta imot studenter i praksis.
Før første praksisperiode må du, blant annet:
- velge ut lærere med praksislærerfunksjon sammen med koordinator ved skolen.
- ta ansvar for at informasjon om praksislærere (navn, fag, trinn, antall grupper, eventuell veiledningspedagogikk, ny som praksislærer) sendes til praksisadministrasjonen innen tidsfrist.
Under praksisperiodene må du, blant annet:
- ha egne møter med studentene, med utgangspunkt i emnebeskrivelsene.
- sørge for at hele skolen blir praksisarena og har overordnet ansvar slik at studentene blir delaktige i skolens fellesoppgaver.
- bringe inn overordnete perspektiv på aktuelle pedagogiske tema.
- ha hovedansvar for å skaffe kvalifisert vikar ved eventuell sykdom hos praksislærer, og ved langtidsfravær varsle praksisadministrasjonen og oppfølgingslærer ved Institutt for lærerutdanning om dette.
- delta på møter med Institutt for lærerutdanning.
- ta ansvar for å rekruttere nye praksislærere for neste skoleår.
- sende inn krav om refusjon høst og vår til kommunen.
Studenter kan ikke være vikarlærer i praksisperioden. Praksis skal være veiledet og vurdert.
Oppfølgingslærer
Oppfølgingslærer
Oppfølgingslærer er NTNU sin representant. Som oppfølgingslærer er hovedoppgaven å samarbeide med praksislærer og studentene for å sikre gode praksisstudier:
Før første praksisperiode må du, blant annet:
- sette deg inn i emnebeskrivelsen for praksis for gjeldende studieår.
- møte studentene før praksis begynner.
- ta kontakt med praksislærer og avtale tidspunkt for oppfølging av studentene.
- delta på planlagte møter knyttet til praksis på campus eller digitalt.
- lese studentenes tidligere praksisrapporter.
- lese og bidra med innspill til praksiskontrakten.
Under praksis må du, blant annet:
- i samarbeidet med studentene og praksislærer benytte Microsoft Teams evt. annen sikker plattform som studentene inviterer deg inn i.
- følge opp studentgruppa ute på praksisskolen en hel dag per semester.
- sammen med studentene og praksislærer sette praksisopplæringen i sammenheng med teori.
- delta på samtaler ved tvil om bestått praksis.
- være ressursperson for studentene i samarbeidsspørsmål internt i gruppa og overfor praksisskolen.
- melde til praksisadministrasjonen eventuelle behov for videre oppfølging av ulike forhold knyttet til den enkelte students/studentgruppas praksisopplæring.
- samarbeide med praksislærer i vurderings- og veiledningsarbeid av hele gruppen og hver enkelt student.
- lese skriftlige tilbakemeldinger som grunnlag for samtale i praksis.
- støtte til studentgruppa dersom det er utfordringer på praksisskolen.
Under dagene du er på praksisoppfølging må du, blant annet:
- observere undervisning til alle studentene, og delta på før- og etterveiledning
- ha eget møte med studentene
- ha eget møte med praksislærer
- møte rektor/koordinator
Etter siste praksisperiode må du, blant annet:
- signere praksisrapporten dersom ikke godkjent praksis
- delta på evalueringsmøtet på Institutt for lærerutdanning
Ved behov for overnatting gjelder retningslinjer for tjenestereiser ved NTNU.
Oppgi:
- k-sted 67800502
- prosjektnummer: 973004104
- utenlandspraksis gjelder prosjektnummer: 73004106
Ved spørsmål ta kontakt med HR på Instiutt for lærerutdanning.
Emneansvarlige for praksis
Emneansvarlige for praksis
Emneansvarlige fra NTNU er bindeledd mellom praksisadministrasjon ved NTNU og praksisskolene.
Før, under og etter praksisperiodene skal du, blant annet:
- bidra i møter og arrangement under oppstart av studieåret
- lede praksismøter og sende innkalling med saksliste til møtene. Sende referat fra møtene til deltakerne. Delta i møter med rektorer og koordinatorer.
- melde til praksisadministrasjonen ved tvilstilfeller om bestått praksis
- se til at studentsaker som avviker fra normal progresjon, blir fulgt opp
- oppfordre skolene til FoU-virksomhet og bidra til at studentenes FoU-prosjekter blir gjennomført
- besvare løpende henvendelser fra koordinatorene
- skape faglig refleksjon over innholdet i praksisstudiene
Praksisadministrasjon
Praksisadministrasjon
Praksisadministrasjonen har det administrative ansvaret for praksis, ivaretar forvaltningen i henhold til lover og regler og koordinerer praksis for studenter sammen med emneansvarlige for praksisemner og praksisskoler.
Praksisadministrasjonen har ansvar for å:
- fordele studenter i praksis.
- samarbeide med fagseksjonslederne og emneansvarlige for praksis om å fordele oppfølgingslærere.
- innhente informasjon fra rektor, og registrere praksislærere med fag, trinn og øvrig kompetanse.
- behandle økonomi (refusjoner).
- planlegge og delta på møter med praksislærere, koordinatorer og studenter sammen med emneansvarlige for praksis.
- administrere nettsider og Praksisweb og gi tilgang til aktuelle brukere.
- svare på epost fra studenter, rektorer, oppfølgingslærere og andre samarbeidspartnere.
- utarbeide årsplan og møteplan for praksis.
Utenlandsopphold
Utenlandsopphold
Som lærerstudent kan du søke om å få gjennomføre praksis i utlandet. Utenlandspraksisen er lagt til vårsemesteret i 3. studieår og har en varighet på fem uker. Dette kan du søke om i ditt 2. studieår (vårsemesteret).
I høstsemesteret 3. studieår (5. semester) er det lagt til rette for at du kan reise på utveksling til utlandet. Dette semesteret er det ingen praksis.
For mer informasjon:
Kontakt:
Kontakt:
Finner du ikke det du leter etter?
Ta gjerne kontakt med oss:
- Telefon: (+47) 73 59 04 00
- E-post: praksis@ilu.ntnu.no
- Postadresse: NTNU, 7491 Trondheim
Hva skjer etter at du har sendt e-post til oss?
Vi svarer på henvendelser fortløpende, vanligvis innen kort tid (1–7 dager). Det kan likevel forekomme perioder med litt lengre svarfrist.