Om ICCS2022 – ICCS2022 – ICCS – Forskning – Institutt for lærerutdanning
Om ICCS2022
Om ICCS2022

Den internasjonale demokrati- og medborgerskapsundersøkelsen ICCS 2022
En av de viktigste oppgavene norsk skole har er å formidle kunnskap og normer om det norske samfunnet generelt og om demokrati og medborgerskap spesielt. Elevene skal opplæres til å kunne bli aktive samfunnsborgere og virke i et demokratisk samfunn. Et velfungerende demokrati er helt avhengig av at vi som borgere deltar aktivt og utfører vårt medborgerskap ved å stemme ved valg, diskutere politikk og samfunnsspørsmål, eller demonstrere slik vi har sett flere eksempler på med ungdommenes klimastreiker.
Skolen har altså en viktig funksjon i å lære elevene å bli samfunnsborgere, og med Fagfornyelsen forsterkes denne betydningen. Med de nye læreplanene er demokrati og medborgerskap utpekt som ett av tre tverrfaglige tema det skal undervises i flere fag. Kunnskap om ulike sider ved demokrati- og medborgerskapsutdanningen i norsk skole er derfor et viktig forskningsfelt som ICCS-teamet ved Institutt for lærerutdanning og NTNU Samfunnsforskning vil følge tett framover. Fra tidligere ICCS-studier vet vi at norske elever, sammen med de andre nordiske landene, skårer høyt på kunnskapsspørsmålene. Samtidig viser undersøkelsen at det er forskjeller mellom ulike grupper av elever, og faren er selvsagt at noen faller fra og da med den effekt at de vil mangle kunnskap og ferdigheter til å fungere som deltakende samfunnsborgere.
I tillegg til å måle elevenes kunnskaper om demokrati og medborgerskap omfatter prosjektet data om elevenes interesser for og syn på demokrati- og medborgerskapsspørsmål, deltakelse og engasjement i samfunn og politikk. Ett av hovedformålene med studien er å analysere faktorer som forklarer forskjeller mellom ulike grupper av elever. Det er elever på 9. trinn som deltar i undersøkelsen og totalt vil den omfatte drøyt 6000 elever fra 150 tilfeldig trukket skoler i hele landet. Datamaterialet vil i tillegg inneholde data fra lærere og skoleledere. I 2022-undersøkelsen vil om lag 30 land fra ulike deler av verden delta. Norge har deltatt i undersøkelsen to ganger tidligere (2009 og 2016) og undersøkelsen som gjennomføres i 2022 gir mulighet til å se utviklingen de siste 23 årene.
Fram til datainnsamlingen vinteren 2022 jobbet ICCS-teamet sammen med de andre landene med å videreutvikle spørreskjemaene og et viktig arbeid i dette er gjennomføring av to pilotundersøkelser (vinter 2020 og januar 2021). Sentralt i 2022-studien står de utfordringer som demokratiet i dag står overfor og som kan være med på å svekke tilliten til samfunnsinstitusjoner og til demokratiet som styreform.
Som en del av den internasjonale og kvantitative ICCS-undersøkelsen omfatter prosjektet en kvalitativ studie hvor vi ser nærmere på implementeringen av Fagfornyelsen, hvor demokrati- og medborgerskap er ett av tre tverrfaglige tema. Hensikten med denne studien er blant annet å se hvordan lærere på ulike trinn i norsk skole definerer, fortolker og bruker Fagfornyelsen når det gjelder tematikken demokrati og medborgerskap. Det er gjennomført dybdeintervjuer med lærere, men også med et utvalg elever.
Prosjektplan
Prosjektplan
Utvikling av spørreskjema, operasjonalisering, utvikle undersøkelsens rammeverk.
Vinter
Første pilot av spørreskjema i noen få skoler. Intervjuer med lærer og elever om skjemaene. Utvikling av spørreskjema til andre pilot.
Vår og sommer
Oversetting og nasjonal tilpasning av spørreskjema for andre pilot.
Høst
Rekruttering av 50 pilotskoler. Forberede pilotgjennomføring.
Januar
Gjennomføring av andre pilot-undersøkelse i 50 skoler i hele landet
Vinter
Utvikling av spørreskjema til hovedundersøkelsen
Vår og sommer
Rekruttering av 200 skoler. Forberede gjennomføring av ICCS2022
Vinter
Gjennomføring av ICCS2022 i et representativt utvalg av 200 skoler i hele landet.
Vinter og vår
Koding og tilrettelegging av data.
Analyse av data og lansering av hovedrapport.
- Internasjonal report – 28. november kl 10:00 CET
- Nasjonal kortrapport – 28. november kl 10:00 CET
Publisering av utdypende analyser basert på datamateriale innsamlet fra elever, lærere og skoleledere i Norge og internasjonalt.