Hva er matvitenskap ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap?
Hva er matvitenskap?
Hva er matvitenskap?
Matvitenskap dekker matens natur og endringene som skjer i maten naturlig og på grunn av håndtering og bearbeiding.
Feltet er tverrfaglig, og involverer kjemi, biokjemi, mikrobiologi, ernæring, sensorikk, matteknikk, samt forbrukervitenskap for å gi den vitenskapelige kunnskapen til å løse reelle problemer knyttet til dagens og morgendagens matsystemer.
Grunnlaget for matvitenskap ligger i en forståelse av kjemien og mikrobiologien til matråvarer og reaksjonene deres komponenter gjennomgår under prosessering og/eller lagring. Derfor kreves det en fullstendig forståelse av prosesserings- og konserveringsmetoder, inkludert primær håndtering, kjøling, røyking, tørking, frysing, pasteurisering og nye matforedlingsteknologier.
Evnen til å analysere matbestanddeler utvikles sammen med statistiske kvalitetskontrollmetoder. Dessuten er matsikkerhetsaspekter kritiske spørsmål og må forstås. Andre emner som dekkes av forskningsgruppen for matvitenskap ved NTNU inkluderer også de fysisk-kjemiske egenskapene til mat, metabolomikk, produktutvikling, matteknikk og emballasje. Matvitenskapen integrerer denne brede kunnskapen og fokuserer først på mat og etterpå på potensielle sidestrømmer rettet mot produksjon av ingredienser og kosttilskudd til mat- og fôrindustrien.
Mat har en betydelig miljøpåvirkning, og matsikkerhet er en av verdens største utfordringer i dag og i fremtiden. Forskningsgruppen for matvitenskap ved NTNU fokuserer på forbedret bærekraft i alle sine aktiviteter ved å satse på forbedret mathåndtering, matkvalitet, prosesseringsteknologier og sirkulære matsystemer.
Studier i bioteknologi og matvitenskap ved NTNU
Studier ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap
Forskning i bioteknologi og matvitenskap ved NTNU
Forskning ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap (på engelsk)
Forskningsområder innenfor bioteknologi og matvitenskap ved NTNU (på engelsk)
- Analyse og kontroll av mikrobielle samfunn
- Biopolymerer og biomaterialer
- Matvitenskap
- Mikrobiell bioteknologi
Mer informasjon om Institutt for bioteknologi og matvitenskap
Mer informasjon om studier og forskning (på engelsk) ved Fakultet for naturvitenskap.