Hva er bioteknologi ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap?
Hva er bioteknologi?
Hva er bioteknologi?
Bioteknologi er teknologi hvor man bruker biologiske systemer, levende organismer eller deler av dette for å utvikle eller lage ulike produkter.
Ølbrygging og brødbaking er eksempler på prosesser som faller innenfor begrepet bioteknologi (bruk av gjær (=levende organisme) til å lage ønsket produkt). Slike tradisjonelle prosesser benytter som regel de levende organismene i sin naturlige form (eller videreutviklet ved avl), mens den mer moderne formen for bioteknologi som regel vil innebære en mer avansert modifikasjon av det biologiske systemet eller organismen.
Med utviklingen av genteknologi på 1970-tallet skjøt forskningen innenfor bioteknologi (og andre relaterte områder som f.eks. medisin, biologi etc.) fart ettersom man nå hadde mulighet til å gå inn å gjøre endringer i organismenes arvemateriale (DNA).
I dag favner bioteknologi mange ulike disipliner (f.eks. genetikk, biokjemi, molekylærbiologi etc.) og gir hvert år nye teknologiske bidrag innenfor f.eks. medisin (utvikling av nye medisiner og behandlingsformer), landbruk (utvikling av genmodifiserte planter, biobrensel, biologisk rensing) eller industriell bioteknologi (produksjon av kjemikalier, papir, tekstiler og mat).
Studier i bioteknologi og matvitenskap ved NTNU
Studier ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap
Forskning i bioteknologi og matvitenskap ved NTNU
Forskning ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap (på engelsk)
Forskningsgrupper innenfor bioteknologi og matvitenskap ved NTNU (på engelsk)
- Analyse og kontroll av mikrobielle samfunn
- Biopolymerer og biomaterialer
- Matvitenskap
- Mikrobiell bioteknologi
Mer informasjon om Institutt for bioteknologi og matvitenskap
Mer informasjon om studier og forskning (på engelsk) ved Fakultet for naturvitenskap.
Hva er bioteknologi bilde