Om oss - Institutt for bioteknologi og matvitenskap
Om oss
Om oss
Bioteknologi
Bioteknologi er vitenskap og teknologi som baserer seg på bruk av celler eller deler av celler til produksjon av kunnskap, varer og tjenester.
Moderne bioteknologi gjør bruk av genteknologi og andre molekylærbiologiske metoder for å produsere kunnskap og produkter for anvendelse i forskning, medisin, landbruk og industri.
Ved vårt institutt anvendes moderne bioteknologiske metoder i både grunnforskning for økt kunnskap, og i anvendt forskning knyttet til praktiske problemstillinger. Et særlig viktig område er å finne nye anvendelser for våre nasjonale marine ressurser. Dette gjelder f. eks. avanserte bioteknologiske anvendelser av alginat fra brunalger/bakterier, kitin/kitosan fra skalldyr og fiskegelatin. Vi arbeider også med å isolere nye marine mikroorganismer som kan produsere medisiner og andre verdifulle stoffer, og gjør bruk av genteknologi og moderne instrumentelle analysemetoder for å forstå og optimalisere prosesser som foregår i bakterier.
Matvitenskap
Matvitenskap dekker matens natur og endringene som skjer i maten naturlig og på grunn av håndtering og bearbeiding.
Feltet er tverrfaglig, og involverer kjemi, biokjemi, mikrobiologi, ernæring, sensorikk, matteknikk, samt forbrukervitenskap for å gi den vitenskapelige kunnskapen til å løse reelle problemer knyttet til dagens og morgendagens matsystemer.
Grunnlaget for matvitenskap ligger i en forståelse av kjemien og mikrobiologien til matråvarer og reaksjonene deres komponenter gjennomgår under prosessering og/eller lagring. Derfor kreves det en fullstendig forståelse av prosesserings- og konserveringsmetoder, inkludert primær håndtering, kjøling, røyking, tørking, frysing, pasteurisering og nye matforedlingsteknologier.
Kontakt
Strategiplan 2018-2025
Strategiplan 2018-2025
Seminarer
Seminarer
Tid: Hver onsdag kl 12:15-13:00
Sted/rom: Gløshaugen Kjemi 3 kjeller Lunsj/seminarrom 069 (313_3_069)
Seminarer dette semesteret
(NTNU Intranett - på engelsk)
Koordinatorer: Kjetill Østgaard og Johannes Kabisch