Forskning og utvikling Campusutvikling
Forskning og utvikling i Campusutvikling
Forskning og utvikling i Campusutvikling
For å sikre at NTNU får en ny campus med høy kvalitet, trenger vi nyskapende planprosesser og systematisk innhenting av kunnskap fra eksperimentering, piloter og følgeforskning.
NTNU skal planlegge en fremtidsrettet, samlet campus som legger til rette for at vi kan realisere våre faglige ambisjoner. De løsningene vi velger og måten vi utvikler universitetets campuser på vil gi viktig kunnskap, både til egne fremtidige prosjekter, men også til andre offentlige utbygginger i Norge.
NTNU trenger ny kunnskap inn i campusutviklingen
For å oppnå ambisjonen om å bli en foregangsmodell må vi sørge for at utviklingsarbeidet og løsningene er fremtidsrettede og innovative.
Vi trenger å etablere og ta i bruk ny kunnskap i utviklingsarbeidet gjennom forskning, eksperimentering og piloter. Som Norges største universitet - med sterke fagmiljøer i verdensklasse - sitter vi på en omfattende mengde kompetanse og kunnskap om natur, mennesker, samfunn og teknologi.
Vi må bruke denne kompetansen inn i dette store, komplekse arbeidet. Derfor har vi startet med å stimulere fagmiljøene til forskning og pilotering på campusrelaterte problemstillinger.
Sikre at nye arealer blir positive virkemidler
Vi må sikre at NTNUs fagmiljøer, som brukere av ny campus, sine behov blir ivaretatt. Vi skal skape gode møteplasser, fremtidsrettede rom for arbeid og læring og vi skal realisere NTNUs campus som en utviklingsarena og et laboratorium.
Forsknings- og utviklingsarbeid skal bidra til at de nye arealene blir positive virkemidler for NTNUs ansatte og studenter.
Forskningen må følge takten i campusutviklingen
For at forsknings- og utviklingsarbeidet skal være anvendbart og bli en del av campusutviklingen, trenger vi kunnskapen så raskt som mulig. Forsknings- og utviklingsarbeidet må derfor følge takten i campusutviklingen slik at det blir mulig å ta i bruk kunnskapen i prosjektene.
Overføringsverdien fra forskningsprosjekter og piloter er sentralt, hvor dokumentasjon og evaluering av prosess, likeså mye som resultat, er avgjørende.
Forskningsprogrammer og piloter
For å oppnå god effekt av NTNUs kunnskapsproduksjon er «Fremtidens campus» etablert som et selvstendig FOU-program knyttet til, men ikke styrt av, NTNUs campusutvikling.
Gjennom forskningsbidrag/doktorgradstipender hos de ulike fagmiljøene ved NTNU vil Fremtidens campus fremskaffe og tilføre viktig kunnskap som kan brukes inn i campusutviklingsprosjektene. Se Fremtidens campus sine nettsider.
Gjennom ulike pilotprosjekter hos fagmiljøene testes det som skal gjøres i de store byggeprosjektene ut i småskala. I prosessen er involvering av brukeren sentralt og dette har stor overføringsverdi for de store prosjektene.
Se mal for pilotprosjekter i pdf
Det er allerede igangsatt og gjennomført pilotprosjekter på nye utdanningsformer og læringsarealer/undervisningsrom:
Ved institutt for psykologi (IPS) er piloten Fleksilab igangsatt for utvikling av sambruk av spesialareal. I tillegg til å gi kunnskap til øvrig campusutviklingsarbeid ved NTNU er formålet å sikre gode vilkår for forskning og undervisning i instituttets fremtidige tilholdssted, Senter for psykisk helse. Les mer om Fleksilab ved Institutt for psykologi.
Ved institutt for sosialt arbeid (ISA) er det gjennomført et pilotprosjekt knyttet til læringsareal. Instituttet skal i fremtiden lokaliseres i Helgasetr. I piloten testes det hvordan undervisning av store grupper studenter, med varierte undervisningsmetoder, kan gjennomføres i mindre arealer ved bruk av organisatoriske, fysiske, pedagogiske og tekniske hjelpemidler.
Det planlegges også nye piloter på øvrige tema som arbeidsplass, knutepunkt og spesialarealer.
Kunst i offentlige rom (KORO) skal inngå som del av de store prosjektene i NTNUs campusutvikling. NTNUs mange fagmiljø innen arkitektur, kunst og design kan involvere kunstnere i forbindelse med dette arbeidet.
Ved å involvere fagmiljøene tidlig i byggeprosessen styrkes potensialet og mulighetene for å integrere kunsten som del av byggeprosjektet og at det etableres og tas i bruk ny kunnskap knyttet til kunst i offentlige rom i utviklingsprosjektet.
Vil du forske for NTNUs nye campus?
Vil du forske for NTNUs nye campus?
Alle fagmiljøer ved NTNU som ønsker å forske på tema relevante for campusutviklingen oppfordres til å ta kontakt.
Aktuelle tema kan være: endringsledelse og organisasjonsutvikling, nye læringsformer og arbeidspraksis, miljø, sirkulær økonomi og digitalisering med mere.
Har du et tema du vil forske på?
Ta kontakt med oss.