Arendalsuka leverte nok en gang, og vi i FME NTRANS er stolte over å ha bidratt med et arrangement som samlet et engasjert publikum og en rekke innsiktsfulle debattanter. Vi var tidlig ute på mandag og lanserte vår nye rapport om stortingspartienes klima- og energipolitikk, og vi var glade for å se et fullsatt rom og høy aktivitet på vår live-stream.
Med bare ett år igjen til stortingsvalget, har NTRANS gjennomført en analyse av hva de ulike partiene står for når det gjelder klima- og energipolitikk, og ikke minst hva dette kan bety for Norges fremtidige energisystem. Dette er en tid der valg av kurs kan få avgjørende betydning for hvordan vi møter klimautfordringene.
Selv om norsk politikk ofte blir oppfattet som relativt konsensuspreget, avdekker vår analyse klare ideologiske skillelinjer blant partiene. Særlig i spørsmål knyttet til EUs rolle og forholdet mellom statlig styring og markedskrefter, ser vi tydelige forskjeller. Oljepolitikken skaper sterke debatter, mens kraftpolitikken viser mindre polariserte synspunkter. Her ser vi snarere et skille mellom de tradisjonelle styringspartiene, som Høyre og Arbeiderpartiet, og de mindre partiene, som ofte har mer radikale eller spesifikke synspunkter.
Et av de mest oppsiktsvekkende funnene i vår rapport er at ingen av partiene i dag er på vei til å oppnå nullutslippsmålene, selv om de har høye ambisjoner. Dette understreker behovet for en enda sterkere politisk vilje og klare tiltak for å sikre at vi når disse kritiske målene. Samtidig gir analysen også håp; det finnes områder hvor tverrpolitiske løsninger er mulig, og hvor partiene kan samarbeide for å sikre en bærekraftig fremtid.
Vi var heldige som hadde et panel sammensatt av representanter fra både politikk, næringsliv og miljøorganisasjoner. Diskusjonene mellom Marius Arion Nilsen fra Fremskrittspartiet, Lasse Eriksen Bjørn fra Sosialistisk Venstreparti, Hege Bae Nyholt fra Rødt, Ola Elvestuen fra Venstre, og Einar Wilhelmsen fra Miljøpartiet De Grønne, ga verdifull innsikt i partienes ulike syn på energipolitikk og klimautfordringer.
På samme måte ga næringslivsrepresentantene, Inger Kristin Holm fra Norsk Hydro og Nils Klippenberg fra Siemens, sammen med Pernille Bonnevie Hansen fra Naturvernforbundet, viktige perspektiver på hvordan industri og miljøhensyn må balanseres i denne overgangen.
Vi er dypt takknemlige for alle som deltok og bidro til å gjøre dette arrangementet til en suksess. Din deltakelse, enten du var til stede fysisk, eller fulgte med på live-streamen, viser at det finnes et stort engasjement for hvordan Norge skal navigere fremtidens energilandskap. Vår rapport er tilgjengelig på vår nettside, og vi oppfordrer alle til å lese den.
Vi ser allerede frem til neste års Arendalsuke, og til å fortsette dialogen om hvordan vi sammen kan skape en bærekraftig fremtid.
For de som gikk glipp av det, er hele arrangementet tilgjengelig i opptak på vår nettside.
---
Les rapporten: https://www.ntnu.no/documents/1284688443/1285504199/Rapport_Politikkanalyse.pdf
Se lanseringen i opptak: https://www.ntnu.no/ntrans/arendalsuka-2024
Les forskernes kronikk i Aftenposten: Aftenposten kronikk
Les om rapporten i media: Europower: https://www.europower.no/politikk/energipolitikken-til-stortingspartiene-oppsummert/2-1-1688935 Altinget: https://www.altinget.no/klima/artikkel/ny-rapport-ingen-norske-partiers-energipolitikk-vil-naa-klimamaalene-i-2050 Montel: https://montelnews.com/nordic/news/52d11dbb-ba85-4bed-acaf-eda052620a3b/rapport-regjeringens-politikk-gir-mest-kraft-i-2030
Medvirkende:
Marius Arion Nilsen, Fremskrittspartiet | Lasse Eriksen Bjørn, Sosialistisk Venstreparti | Hege Bae Nyholt, Rødt | Ola Elvestuen, Venstre | Einar Wilhelmsen, Miljøpartiet De Grønne | Inger Kristin Holm, Norsk Hydro | Nils Klippenberg, Siemens | Pernille Bonnevie Hansen, Naturvernforbundet | Tomas Moe Skjølsvold, Gisle Solbu, Pernille Merethe Sire Seljom, Kari Espegren, Gunnar Eskeland fra FME NTRANS.
Meld deg på våre nyhetsbrev